Läksiäismeemi

Tilanne on sitten viime postauksen normalisoitunut, mistä syystä pyhä pyrkimykseni oli kirjoittaa tähän jotain kepeää, ei yhtään itkuista. Mutta sitten törmäsin Pauliinalla Janilta ja Carmabalilta napattuun hautajaismeemiin enkä voinut vastustaa kiusausta!

1 Mitä tahdot maalliselle tomumajallesi tehtävän, kun aika sinusta jättää ja heität keyboardin nurkkaan?
2 Mihin haluat, että sinut haudataan / sirotellaan? Miksi?
3 Missä tahdot muistotilaisuuden pidettävän?
4 Mikä teksti hautakiveesi tulee?

Oikeastaan minulla on vahvoja näkemyksiä vain kohdasta 3. Vuosi 1997 oli meidän suvussamme kamala vuosi, koko ajan hautajaisia. Siinä talviliukkaalla hautajaisista toisiin sukkuloidessa ja oman sakin ynnä muiden suvun läheisten puolesta pelätessä kiteytyi ajatukseni, että minun muistojuhlassani on kyllä kelivaraus. Eli lumisateen sattuessa ei tule järjestää kokoontumisajoja.

Jos kuitenkin satun kuolemaan hyvän sään aikana, niin muistotilaisuudessa voisi soittaa Kari Tikan Armolaulun Esa Ruuttusen tulkintana. Jos olisin itse mukana muistojuhlassani, lukisin tilaisuudessa Toivo Pekkasen runon Lähtö (Eikä kukaan arvaisi, miksi! Ihan totta.)

Jonakin aamuna, jonakin kevätaamuna
auringon kohotessa taivaalle
nousen ratsuni selkään.
Maan kätkettyihin lakeihin sidottu ruumiini nukkuu,
rauhattomat ajatukseni harhailevat unien hämärillä niityillä,
tuhat totuutta tunteva henkeni ei kuule äänettömiä askeleitani
eikä hevoseni kavioitten riemuitsevaa töminää.

Ratsun selkään nousee ahdistettu, kauan piinattu, tuhat kertaa rangaistu,
mutta vihassa ja rakkaudessa, jäässä ja tulessa murtumaton,
ikuisesti elävä,
hän jota mään päälle jäävät eivät tunne.

Minä yksin tunnen tämän aamun salaisuuden.
Minun kutsuani yksin hevoseni tottelee.
Minä yksin näen portailtani alkavan lunastuksen tien,
joka leveänä ja tasaisena, auringon valaisemana nousee pilviin.
Ikuisuuden hopeoimana se jättää taakseen kaiken,
mitä olen nähnyt ja mistä olen kuullut
ja katoaa tietojeni rajojen tuolle puolen , aavistusteni tasangoille.

Siis ylpeään juoksuun, uskoni kultainen ratsu.
Vain hetken kumisevat kaviot kattojen yllä,
vain silmänräpäyksen välähtää varjoni taivaan pilviä vasten.
Silloin olen jo kaukana, vapautettu.

Koska kuitenkaan en ole paikalla lukukunnossa, niin saa sen joku muukin vetasta. (Mummoni suunnitteli omiin hautajaisiinsa tarkan ruokalistan. Piimäjuuston hän lopulta karsi pois, kun kukaan jälkeenjääneistä ei olisi osannut tehdä yhtä hyvää kuin hän itse. En ole yhtä niuho, luotan myös muiden tulkintaan runosta).

(Onkos muuten runon sanoja lupa kirjoittaa blogiin? Vai olenkohan minä nyt rikollinen? Pitää muistaa kysäistä Kemppiseltä)

Raakalauta ja tuhkaus kuulostavat hyvältä yhdistelmältä. Mutta mieluummin muualla kuin Hietaniemen krematoriossa, se kiskoila liukuva kirstu on etenkin lapsikatsojia ajatellen aivan liian karmiva juttu! Nimetön muistolehto voisi sijoituspaikkana olla kätevin, niin ei tulisi kiviprobleemaa.

10 vastausta to “Läksiäismeemi”

 1. Helen Says:

  En minä näistä oikein tiedä, mutta minusta hautajaisiin sopisi se usein kuolinilmoituksissa käytetty Lauri Viidan runonpätkä:
  ”Kaita polku kaivolta ovelle nurmettuu.
  Ikkunan edessä
  pystyyn kuivunut omenapuu. Reppu naulassa ovenpielessä, siinä linnunpesä.
  Kun olen kuollut, kun olen kuollut.
  Kesä jatkuu. Kesä.”.
  Tuo sopisi luettavaksi (suurella tunteella) kesähautajaisissa.

 2. Sun äitis Says:

  Hyvä valinta, Helen!
  Oletko sinäkin nyt rikollinen? Vai olenko minä kaksinkertainen rikollinen, kun houstaan kaltaistasi runotekstien nettiinkopioitsijaa täällä kommenttilaatikossani?

 3. Helen Says:

  Juu, minä olen rikollinen! Vaikka tuo runo olikin vain pätkä (ja Kemppisen mukaan se kai pitäisi olla sallittua sitatiointia), niin silti olen ihan rikollinen. Olen siinä luokasa blogilistalla ja tunnustan ”Demokratia unohdettu” väriä.

 4. -C- Says:

  Voisihan sen runon etukäteen tallentaa omalla äänellä lausuttuna? Vai liikutaanko jo liian heikoilla jäillä ajatellen saattoväen reagointia?

 5. Sedis Says:

  Teoskappaleeseesi eli blogiisi kiinnitetty Eino Leinon kirjoittama runo tapahtui päivänä, joka oli runoilijan 80-vuotiskuolinpäivä. Kun tekijänoikeus ulottuu 70 vuoden päähän tekijän kuolemasta, teksti oli vapaasti sinun ja muidenkin käytettävissä. Vaikka olisi se blogissa sitä muutenkin…

 6. Sedis Says:

  Piti sanomani, että sinä kirjoitit tuon juttusi, jossa Leinon sitaatti, tasan 80 vuotta Leinon kuoleman jälkeen. Saatoit sen siis saatavaksi teoskappaleesi välityksellä.

 7. Pauliina Says:

  Omaääninen lausuntatallenne hautajaisissa tuo mieleen kaskun, jossa saattoväelle tarjottiin kahvin kera ”vainajan itsensä leipomia pikkuleipiä”. Huolehtivainen ja ennalta-aavistavainen tummu siis oli haudan lepoon aseteltu.

  Olisi outoa kenties se. Mutta kauniit runot olette valinneet.

 8. Sun äitis Says:

  Sedis,
  on tietysti hienoa juhlistaa täällä blogissa Leinon merkkipäivää runollisissa merkeissä. Mutta olen kyllä ollut siinä uskossa, että Lähtö-runon on kirjoittanut tuo mainitsemani Pekkanen (joka kuoli vasta 1957). Pitääpä tarkastaa, kun pääsen kotiin.

  -C- & Pauliina
  enpä taida lukea valmiiksi nauhalle. Läysin itse joitain vuosia sitten nauhan, jolla oma äitini lausui. Vaikka äidin kuolemasta oli silloin kulunut jo yli kymmenen vuotta, oli äänen ja tulkinnan aiheuttama tunnemyrsky ylenpalttinen. Aika spuukia olisi tulla hautajaisiinsa kummittelemaan ääninensä!

 9. minh Says:

  Minä voisin hyvinkin lausua omissa hautajaisissani, haluan aiheuttaa tunnemyrskyn! Haluan! Tuo runo on muuten aivan fantastinen, kopioinkin sen heti runokirjaseeni, johon kerään kauneimpia. Itse valitsisin kyllä ehkäpä sen Sirkka Turkan runon, joka oli edellisessä Turkka-postauksessani.Ei siis tämänpäiväisessä.

  Minunkin mummini suunnitteli ruokalistan hautajaisiinsa. Erittäin isänmaallista ja vaatimatonta oli, mutta spookya kyllä! Eikä siihen kuulunut hänen sisarensa veljen(lievä dementia tuolloin) korkkaama kosmonauttipullo, joka aiheutti sitten kaikenmaailman lötkäytyksiä, joista pappi sai pullat väärään kurkkuun ja melkein piti soittaa ambulanssi…
  -minh-

 10. Sivustakatselija Says:

  Tuohon Toivo Pekkasen Lähtöön on Einojuhani Rautavaara säveltänyt aivan fantastisen upean kuoroteoksen. Etsipä jostain käsiisi, minä pidän siitä suunnattoman paljon laulettunakin. Hmm… olen jo kaukana, vapautettu!

  Mutta katsellaan ensin vielä muutama kymmenen vuotta, mikäli itsestä riippuu, jooko.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: