Ristiriitaisin tuntein – Mannerheimin lastensuojeluliitto

Edit: 26.3. klo 13.53 korjasin Janin vinkistä Neoninilla-linkin (siin oli vahingossa kahdet lainausmerkit).

Olen paljosta kiitollinen Mannerheimin lastensuojeluliiton Arvo ja Sohvi -kotipalvelulle.

90-luvun alussa olin kolmen alle kouluikäisen ja yhden alakoululaisen äiti, joka tasapainoili kotiäitihaaveiden ja työnteon välillä opettamalla milloin mitäkin, milloin missäkin. En pitänyt työtäni erityisen arvokkaana sen paremmin oppilailleni kuin itsellenikään. Taloudellisestikin sen merkitys oli minimaalinen, sillä kolmen lapsen päivähoito yksityisellä hoitajalla ja viidenkymmenen kilometrin työmatka suuntaansa vei liki sen, minkä tili toi. Kävin töissä pelkästään ylläpitääkseni uskottavuuttani työmarkkinoilla. Hyvä niin, sille uskottavuudelle tuli käyttöä, kun koitti aika, jolloin perheen elatus oli minun varassani. Mutta siitä toiste.

Viisitoista vuotta sitten kyllästyin lopulta siihen, että aina Gorban töiden perässä uudelle paikkakunnalle muuttaessani jouduin selittämään työvoimatoimistossa, etten tiedä, mikä työnumeroni oikeastaan olisi, mutta opettajanhommia lähinnä hakisin. Opettaminen kun sattui olemaan likitulkoon ainoa diplomi-insinöörin työ, johon olin virallisesti täysin kelvoton. Niinpä hakeuduin auskultoimaan saadakseni opettajan pätevyyden. Ja tässä kohdassa tarinaan tulee mukaan MLL.

Opintoni olivat monimuotoiset, mutta edellyttivät viikosta kahteen viikon lähioleilua Helsingissä joka kuukausi. Etäjaksot opiskelin kotona ja hoidin samalla lapset, mutta lähijaksoiksi tarvitsin pojille hoitajan. Pelastukseksi tuli asuinalueellamme kokeiluna käynnistynyt Mannerheimin lastensuojeluliiton Arvo ja Sohvi -kotipalvelu, josta sain luotettavan hoitajan kotiin opiskelijaäidin budjettiin sopivin hinnoin.

Kotiin palkatuista lastenhoitajista olin aina maksanut sotut, tellit ja tapaturmavakuutukset. Näistä Arvoista ja Sohveista maksoin vain MLL:n logolla varustetulla kuitilla tunnit ja matkakorvaukset. Kukaan ei muusta vihjannut. Osa hoitajista oli niin suosittuja, että varaus oli tehtävä viikkoja etukäteen, jos mieli heidät kotiinsa saada. Silloin jo mietiskelin, että ainakin jotkut hoitajat tekevät tätä vapaaehtoista auttamistyötä täysin ammattimaisesti. Pohdin, miten heidän veronsa ja vakuutuksensa hoituvat. Ja nostavatkohan he työttömyyskorvausta keikkaillessaan lastenhoitajina?

Samasta asiasta kirjoitteli Hesari 17.12.2005. Artikkeliin haastatellut perheet kertovat kokemuksenaan, että Mannerheimin lastensuojeluliiton kautta tilatut hoitajat tahtovat palkkansa pimeänä. Hoitomaksu on 4,20 €/h, ja tästä palvelun tilaajan pitäisi pidättää ennakonpidätys ja tarvittaessa huolehtia TaEL-maksuista.

”Olen todella hämmästynyt tällaisesta palautteesta. Miksi perheet eivät ota yhteyttä liittoon, jos tällaista tapahtuu? Puutumme siihen heti. Käymme läpi hoitajien koulutuksessa sekä hoitajan että perheen velvollisuudet. Hoitajille annetaan esimerkiksi kuittipohjia”, johtaja Milla Kalliomaa MLL:stä sanoo Hesarissa.

Tiedoksesi Milla, minä en ole yhtään hämmästynyt. Vain hyvinhyvin harvalla ihmisellä voisi olla taloudelliset mahdollisuudet olla niin hyväsydäminen lapsen asialla olija, että voisi päivästä toiseen tehdä lastenhoitotyötä 4,20 €/h ja menettää samalla ansiosidonnaiset työttömyyskorvaukset yms. tuet. On uskomatonta tosiasioiden kieltämistä piiloutua kuittivihkon ja nettisivun pitää maksaa TaEL -tekstin taa ja vierittää koko syy hoitajan niskoille.

Lapsiperheet tarvitsevat apua ja tukea. Sukulaiset ovat usein kaukana tai edelleen täyttä päätä työelämässä. Ei nykymummo välttämättä voi kiitää hoitoavuksi lapsen sairastuessa, äidin opintojen kutsuessa tai parisuhteen edellyttäessä vanhempien yhteistä elokuvareissua. Perheen jaksamisessa helposti saatavilla olevalla satunnaisella lastenhoitoavulla on siksi suuri merkitys. Pienten lasten perheissä markkinahinnan maksaminen on kuitenkin usein taloudellinen mahdottomuus (esim. Väestöliiton kautta hankitus hoitajat maksavat 13,50 €/h).

Vastasin Neonillan haasteeseen ja lahjoitin MLL:lle kympin vanhemmuuden tukemiseen. MUTTA minusta olisi oikeus ja kohtuus, että liitto palkkaisi kauttaan säännöllisesti keikkailevat hoitajat ja huolehtisi työnantajamaksuista ja vakuutuksista. Perhe maksaisi hoitajasta liiton tilille sen 4,20 €/h kuin nykyisinkin. Lapsiperheille tuikitärkeällä palvelulla ei ylläpidettäisi harmaata taloutta, hoitajien sosiaaliturva tulisi kuntoon ja perheet saisivat palvelua, joihin niillä on varaa. Hoitajien työllistämiseen liitto saattaisi saada jotain tukia, mutta vaikkei saisikaan, niin raha-automattivaroin ja muulla yhteiskunnan tuellahan se muutenkin toimintansa rahoittaa.

(Lasten asialla haluan olla, eikä kymppi kaada talouttani. Summa olisi voinut olla suurempikin, mutta just nyt en kauhean innolla suhtaudu kaikkeen MLL:n toimintaan. Esim. irtisanomisuutiset ja hedelmällisyyshoitokannanotot vetävät mietteliääksi.)

***

Tämän vissiin pitäisi olla sellainen haasteseikka, mutta minä en harrasta haastamista. Jos joku haluaa osallistua, niin alla on ohjeet. Kopsin ne suoraan Neonillalta. Kauhean monimutkaiset, jos minulta kysytään. Ei noin pitkiä jaksa lukea. Tai ainakaan ymmärtää. Ainakaan minä. Ainakaan tänään.

”Haaste: Tue suomalaisten lasten hyväksi tehtävää tärkeää vapaaehtoistyötä lahjoittamalla rahaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton tilille ja/tai lisäämällä blogiisi linkki Miljoona Lapselle -sivulle (http://www.miljoonalapselle.net). Mannerheimin Lastensuojeluliitto ei ole tämän haasteen takana, vaan haaste on yksityishenkilöiden liikkeelle laittama.

Ohje: Kun saat tämän haasteen, tee siitä merkintä blogiisi. Kerro samalla, päätitkö tehdä lahjoituksen Mannerheimin Lastensuojeluliitolle. Jos oma tilisi sattuu olemaan miinuksella, lisää kuitenkin blogisi linkkivalikoimaan linkki Miljoona Lapselle -sivulle. Se ei maksa mitään. Miljoona Lapselle -sivulla julkaistaan linkki blogiisi, kun olet ilmoittanut sivun ylläpitäjille mahdollisesta vähintään 10 euron lahjoituksestasi (ohjeet sivulla). Valitse sopiva määrä tuntemiasi/tuntemattomia ihmisiä ja haasta heidät toimimaan samoin. Linkitä haastamasi ihmiset merkintäsi loppuun ja käy ilmoittamassa heidän viimeisimmän blogimerkintänsä kommenttilaatikkoon tästä haasteesta. Heidän tulee myös kopioida tämä haaste ja ohje omaan merkintäänsä.”

8 vastausta to “Ristiriitaisin tuntein – Mannerheimin lastensuojeluliitto”

 1. Helena Says:

  Meidän perheessä on myös saatu MLL:ltä apu hädässä. Poikamme joutui lukion ekalla ollessaan liikenneonnettomuuden johdosta aivoleikkaukseen. Toipuminen kallon avausleikkauksesta kesti useita viikkoja. Olin ensimmäiset päivät pois työstä, mutta sitten saimme MLL:ltä sairaan ”lapsen” (15 v) hoitajan kotiin. Se oli niin ihana asia, että siunaan sitä vielä tänäänkin. En kyllä millään muista maksoinko veroja ja muita velvoitteita. Voipi olla ettei maksettu. Se puoli asioista oli silloin aika vähäinen omassa mielessäni. Huoli pojan tervehtymisestä meni kaiken muun edelle.

  Tällaista toimintaa perheissä todella tarvitaan. Ja kuten Äiti sanoo, MLL saa siihen yhteiskunnan tukea ymmärtääkseni melko kattavasti.

  Työttömille tämä työ sopisi erittäin hyvin, kunhan velvoitteet niin työn teettäjällä kuin tekijällä saadaan sellaiseen kurssiin, että tulopuoli ei mene miinukselle työnteon seurauksena.

  Rahakeräyksen, johon minä enää osallistun täytyy olla sellainen, että itse näen mihin varat käytetään. Takavuosina tapahtuneen Lastenlinnan Kummien keräysvarojen huijauksen jälkeen en usko mihinkään. Lahjoitukseni seurauksena tuli haastemiehen kutsu käräjille valvomaan huijattuja rahojani. Se riitti minulle rahakeräyksistä. Valitettavasti. Minulla on sen verran vähän rahaa, että ne eivät riitä huijareiden ylläpitoon. Hädässä olevalle naapurille annan vaikka viimeisen paidan päältäni.

 2. riirii Says:

  Ottamatta enemmälti kantaa MLL:n hallintoasioihin tuon esille semmosen tosiseikan, että RAY ei enää rahoita MLL:n harjoittamaa lastenhoitopalvelua. Syynä EU ja kilpailulainsäädäntö, ko. touhu tuottaa vääristymää vapaalle kilpailulle eli yksityisyritteliäisyydelle, jos alalla on tai on tulossa yritystoimintaa, ei rahis sitä voi eikä tahdo rahoittaa, ei pidäkään siitä olen yhtä mieltä. Itsekin aikoinaan sain MLL:ltä kotiin yh-äidin varoihin nähden kohtuuhinnalla hoitajan sairaalle lapselleni, jota ei voinut perhepäivähoitajalle tietenkään viedä ja jota en itse työni luonteen takia voinut jäädä hoitamaan.

  Ylipäänsä olen sitä mieltä että ko. toiminta on tärkeää, kannatettavaa ja hyvä mahdollisuus tehdä esim. opiskelijana osa-aika eli pätkätyötä, mahdollisesti kannattavana liiketoimintana tarjoaisi ihan kokopäiväisiäkin työpaikkoja työttömille ihmisille. MLL voisi ihan hyvin hallintoaan järjestämällä jatkaa ko. työtä yritysmuotoisesti – säilyisi hyvä koulutus, valvonta, työnohjaus ja hyvä maine. Ja verot sekä sos.kulut pitää tietysti hoitaa asiallisesti. Jotta vähävaraisetkin vanhemmat voisivat saada hoitajan, olisi sosiaaliturvaa siihen suuntaan kehitettävä – eli maksettava subventiota tulorajojen mukaisesti. Ja ne työssäkäyvät hyvätuloiset voisivat maksaa käyvän hinnan, maksetaanhan sitä paljosta muustakin esim. matkoista, trendivaatteista, kodin sisustuksesta jne… miksei oman lapsen hyvästä hoidosta.

 3. Sun äitis Says:

  Aijuu, niinhän se olikin. Muistan lukeneeni järjestöjen lastenhoitopalveluiden kilpailua vääristävästä vaikutuksesta, mutta unohdin asian autuaasti tuota postausta kirjoittaessani.

  – Palvelulle on tarvetta (me kaikki kolme olemme siitä mainio esimerkki).

  – Palvelu ei saisi olla kohtuuttoman kallis, jotta perheillä olisi varaa sen käyttöön (myös näennäisen hyvätuloisilla perheillä on lasten pienenä ollessa talous tiukalla, varsinkin, jos lapsia on paljon).

  – Säännöllisesti järjestön kautta välitetyn hoitajan pitäisi saada tehdä työtä työsuhteessa, sen sijaan, että hän joutuu tasapainoilemaan omantuntonsa ja elämiseen liian pienen korvauksen yhteensovittamisessa.

  Kuka keksii, miten tuon kaiken voi sovittaa yhteen? Minä en.

  Tarkemmin ajatellen koko 4,20 €/h suositus kuulostaa kilpailun vääristämiseltä. Suomen kaltaiseen systeemiin istuu huonosti harmaa välialue. Joko työtä tehdään palkalla tai sitten ollaan vapaaehtoisia ja tehdään ilmaiseksi.

  (Edellä esitetyt ajatukset liittyvät niihin hoitajiin, joille MLL:n kautta kertyy monta keikkaa viikossa. Heidät pitäisi mielestäni ottaa työsuhteeseen. Koulutyttöjen satunnaiset ilta- ja viikonloppukeikat eivät mielestäni aiheuta ongelmia.)

 4. Jani Says:

  Mukava nähdä, että tämä haastamattomuusmeemi leviää.

  Bugiraportti: Neonilla-linkki tuossa lihavoidun muttan kappaleessa ei toimi.

 5. Sun äitis Says:

  Kiitos, Jani.
  Vuodatus oli eilen alhaalla, kun kirjoitin postaustani, joten en voinut hakea linkkiä suoraan Neonillan blogista. Nappasin sen aiemmasta omasta postauksestani ja vahingossa siihen tupasahti tuplat lainausmerkit. Nyt pitäisi taas toimia.

 6. Antti Says:

  Hienoa, että aiheesta on syntynyt keskustelua. Minulla ei ole minkäänlaista kokemusta saatika tietoa, jonka perusteella voisin kommentoida yksityiskohtaisemmin. Mutta tuo ”kuitittomuus” on kyllä yleinen suomalainen tapa hoitaa asioita, juuri viime viikolla kirjoitettiin kuinka rakennusalalla pimeä työ on todella yleistä. Itse uskon, että tässä lainsäätäjä voisi myös katsoa peiliin, onhan veroasteemme todella korkea. Se ruokkii ilman muuta harmaata taloutta.

  Kaksi kysymystä:

  Sun Äitis, miksi mainitset tuon irtisanomisjutun negatiivisena tekijänä? Käsittääkseni MLL joutuu irtisanomaan sen takia, etteivät rahat riitä. Uutisessa ainakin kerrottiin, että lopetettavien toimintojen budjetti on ollut pitkään alijäämäinen.

  Jani, mitä tarkoitat tuolla ”haastamattomuusmeemillä”? 🙂

 7. Sun äitis Says:

  Antti,
  minä suhtaudun aina kriittisesti irtisanomisiin. Olen omassa perheessäni ja muussa ympäristössäni kokenut, millaiset irtisanomisen vaikutukset voivat olla perheelle ja lapsille.

  Minut on kasvatettu pikkuporvarillisiin ja yrittäjyyttä kunnioittaviin arvoihin. Mutta silti olen sitä mieltä, että monet ihmiset, jotka tulevat näennäisen neutraalisti taloudellisista ja tuotannollisista syistä irtisanotuiksi, joutuvat kantamaan kohtuuttoman raskaan taakan firman puolesta. Aina irtisanominen ei olisi ainoa ratkaisu.

  Haasteettomuusmeemikysymykseesi vastaan omasta puolestani, Jani vastatkoon omastaan, jos kysymyksesi näkee.

  Minusta meemi on parhaimmillaan sellainen, joka leviää spontaanisti. Sitä varten, että ihmiset haluavat sitä jatkaa. Haastemeemeissä on ainakin seuraavia ongelmia:

  – jollekulle haasteita kertyy enemmän kuin aikaa tai halua niihin vastaamiseen on

  – toiset eivät tule haastetuksi, vaikka haluaisivat osallistua.

  En koskaan jatka ketjukirjeitä. Olen päättänyt toimia meemien kohdalla niin, että vastaan itse, jos koen aiheen mielekkääksi, mutten nimeä ketään seuraava haasteen saajaa. Sitä voivat jatkaa kaikki, jotka postaukseni näkevät tai ei kukaan, valinta on vapaa. Samaa uskoisin Janin tarkoittaneen haastamattomuusmeemillä.

 8. Antti Says:

  Kiitos selvennyksestä! Eivät nuo irtisanomiset tosiaan aina ole mustavalkoisia, mutta toisaalta voisi kuvitella, että MLL:n tapainen organisaatio joutuu rahoituksen pienentyessä miettimään tarkkaan, että mitä toimintoja on karsittava. Ja tässä tullaan siihen, miksi olemme omalta osaltamme auttamassa: toivomme, että lapsia suojellaan jatkossakin eikä ketään irtisanota. Ja lisäksi omatuntomme paranee 🙂

  Toivottavasti kaikille on selvää, että tämä haaste on vain yksi keino saada ihmisiä mukaan Miljoona Lapselle -hankkeeseen ja että kaikki saavat osallistua. Myös ne, jotka eivät tule haastetuiksi. Ja ne, joilla ei edes ole blogia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: