Viikonloppuvitonen 20 -06

via Skrubu

Ainahan minä ne luen, mutta ikinä en vastaa. Paitsi nyt taidan (niin kova on tarve lykätä jonkin hupaisan ohjelmanumeron kehittelemistä huomisiin kekkereihin).

1. Kumpi seuraavista on mielestäsi ärsyttävämpi ilmaisu: “De va kiva juttu de” vai “Mä seivaan tän failin usbitikulle”. Miksi? Saako kieliä sekoittaa?

Ensimmäinen. Hullua kyllä, minua ärsyttää enemmän, kun ruotsinkieliset tärvelevät kieltään kuin kuin se, että suomenkieliset tekevät saman omalleen. Ei kai sais, mutta totuus on, että omakin puheeni on täynnä noita faileja ka usbitikkuja.

2. In how many languages do you find yourself to be able to communicate in such a way that you get your message through to the reciever in a correct way?

I guess I could claim fluency in Finnish, English and Swedish, but I have almost totally forgotten all the French I learned thirty some years ago. I understand a little German and even less Italian. But I have an excellent command of body language and a very expressive face, so, I am certain I could get my message through most everywhere. Does that count for a correct way?

3. Kuuluuko puheestasi mistäpäin olet kotoisin? Viännätkö murretta tai bamlaatko slangia vai onko kielesi neutraalia kirjakieltä? Ymmärretäänkö sinua vai joudutko muutamaan puhetyyliäsi viestin perillesaamiseksi?

Puheessani on selkeä läntinen intonaatio. Sanat lienevät kokolailla yleiskielisiä, mutta joukossa on niin 40-luvun, 70-luvun kuin tämän vuosikymmenenkin slangisanoja (peruna isältä ja äidiltä, Gorbalta sekä muksuiltani). Lisäksi joukossa vilahtelee äidin mummon lounaissuomalaisia sanontoja. Savonlinnassa asuessamme oppilaillani oli hieman ymmärtämisvaikeuksia. Puhetyyliäni en sentään joutunut vaihtamaan. Tehostin kokonaisilmaisua.

4. För många finskspråkiga är svenskan i skolan tvångsvenska, men överraskande många kan svenska riktigt bra, trots att det varit en pina att lära sig det. Hur är din svenska och vad har du för ett förhållande till språket?

När jag var på fjärde klassen skickade min mamma mig till Åland för att lära mig svenska (allt jag kunde då, var: Hevonen är häst, pappi är präst, suola är salt, mallas är malt, kaikki allt). Många somrar var jag också i Sverige för samma syfte. Mitt förhållande till svenska språket är varmt. Men jag har inte haft tillfälle att använda de på länge, och nu är det rätt rostigt (fast jag påstod i jobbintervjun, att jag klarar mig på svenska. Akta ni, som jobbar på Yrkeshögkolan Sydväst och tänker delta lärarstudier nästa år…)

5. Ajattelitko katsoa Euroviisut?

Ehkä ne kuuluvat tuossa taustalla. Tällä epämusikkaalisuudella paneudun harvoin katselemaan musiikkiohjelmia.

Mainokset

9 vastausta to “Viikonloppuvitonen 20 -06”

 1. kervå Says:

  Eiku mä meen kopsaa skubeluurilta noi kyssärit ja vastaan niihin.

 2. Sun äitis Says:

  Skubeluuri kuulostaa hellältä sanalta! Me äidit pidämme hellistä sanoista.

 3. pni Says:

  Skubeluuri kuulostaa krumeluurilta.

 4. Sun äitis Says:

  Ei minusta Skubeluuri vielä kuulosta krumeluurilta, mutta jos siihen lisää puuttuvan ärrän, niin Skrubeluuri alkaa jo kieltämättä kuulostaa krumeluurilta. Paitsi hiukka hienostuneemmalta, sellaiselta pikku tingeltangelilta oikein massiivisen sijaan.

  Kun nyt tästä sanojen synnyttämistä mielikuvista aloitin, niin kerrottakoon samaan syssyyn, että alkuperäisestä Skubeluurista minulle tuli mieleen pitkänhuiskea ja utelias tyyppi,joka kulkee loikkivin askelin hiekkatietä. Sen pitkät hiukset heiluu silmillä ja tien vieressä on valtavan korkea heinikko. Skubeluuri on pukeutunut ruskeaan vakosamettipukuun ja hänellä on huilu selässä.

 5. pni Says:

  Tuohan kuulostaa ihan Ian Andersonilta: Nyt ymmärrän miksi et muista minua blogipikkujoulujuhlista 😉

 6. Siru Says:

  Deva oli aikansa tuote. Olin jopa sitoutumattomana ehdokkaana. Muistaks?

  Vastauksesi kakkoseen oli HIANO!
  Niin hiano,et haluaisin nähdä ne kasvot!
  Itseluottamus kohillaan. Noin sitä pitää!

  Peruna on pottu.

  Nelosesta en sa mittää ku e ymmärrä. Mut livenä olisin taatusti dajunnu.

  Kannatti kattoo!!!

 7. Sun äitis Says:

  Voi pnini, anna nyt jo vähitellen anteeksi se kardinaalimokani, etten muistanut tavanneeni sua pikkujoulussa! Se kun oli sellainen debytanttitilaisuus, jossa olin kuin Liisa Ihmemaassa tavatessani niin paljon oikeita blogaajia, niin menihän siinä päästään pyörälle!

  Olen sittemmin käynyt tutkimassa internetiä, ja löytänyt kuvasi, joten iananderson-kuvaus perustui pelkästään Skubeluurin herättämiin mielikuviin.

 8. Sun äitis Says:

  Siru, DEVAn muistin nyt, kun muistutit.

  Kiitos kannustuksesta kakkoskohdassa.

  Kun pottuja on paljon, minulle olisi luontevaa sanoa perunia, mutta tunnen myös niitä, jotka sanoisivat peruni (n. puolitoistakertaisella ärrällä) enkä ylenkatso heitäkään, jotka väittäisivät, että keossa on perunoita.

  Juu, livenä olisin sen paremmin osannut sanoakin, vieraan kielen kirjoittaminen on yhtä tuskaa!

  Minä missasin itse esityksen, kun olin just silloin jälkilöylyssä. Ja tästä itseeni suivaantuneena menin nukkumaan. Onneksi Gorba oli äänittänyt, niin näin loppuhuipennuksen ennen isän synttäreille lähtöä.

 9. PA Says:

  YouTubesta noita kannattaa katsella niin kuin kaikkea. Hauskaa kuulla, kuinka ulkomaiset selostajat kommentoivat [jos siis sattuu ymmärtämään kroatiaa].

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: