Koulun kesä

Kesällä tulivat aina maalarit. Ne majoittuivat patjoineen jonkin luokan nurkkaan ja aloittivat urakkansa. Kaikkien luokkien ja eteisten puulattiat maalattiin kiiltäviksi helmenharmaalla maalilla. Naapurikoululla lattiat olivat suklaanruskeat. Minusta harmaa oli kauniimpi. Yhdellä maalarilla ei ollut kaikkia sormia ja sillä toisella, naispuolisella, oli kyttyrä selässä. Äiti sanoi, että sormettomuus johtui tubista, kyttyrästä ei keskusteltu. Olikohan maalarinammatti 60-luvulla vajaakuntoisten valtakuntaa?

***

Meidän koululle kesä ei tuo maalareita, vaan tietokoneiden kesäsiivoukset. Niiden suunnittelussa, kevään rästitöiden purkamisessa ja uuden työpaikan töiden suunnittelupalavereissa minulta vierähti ensimmäinen kesälomaviikko niin tiukkaan, etten ehtinyt edes blogeja lukea saati omaa päivittää.

Ensi viikoksikin on vielä läjäpäin tehtäviä. Maanantaina ja tiistaina tulee tukioppilaita (joita ei virallisesti saa opettaa kesällä, kun silloin on loma). Sen jälkeen pitäisi aloittaa pöydän siivous ja raivoisa silppurointi. Myös gigatolkulla tiedostoja pitäisi ehtiä hävittää. Minulla näet on kaikki viimeisen seitsemän vuoden roinat suloisessa sekasotkussa verkkolevyllä. Ja kun en kerta ensi vuonna ole talossa töissä, niin kohtuullista olisi korjata roskansa lähteissään!

***

El’mapituksen aloittamista harkitessani olen miettinyt muiden kouluammattilaisten kesänviettoa. Siru kertoi kommenttilaatikossani, että hänet (=kouluavustaja) sijoitetaan kesäkuussa milloin minkäkinlaisiin puuhin mapittamaan tai laatimaan budjettia. Lehtitietojen mukaan monilta kouluavustajilta ja ohjaajilta katkaistaan palkanmaksu heinäkuuksi, muttei kuitenkaan lomauteta. Mitä se sellainen palkanmaksun keskeyttäminen on, jota ei kutsuta lomauttamiseksi? Eikö ihmisellä pitäisi automaattisesti olla oikeus lomautuksen aikaiseen työttömyysturvaan, jos työnantaja ei maksa palkkaa?

Monet (nuoret) opettajatkin joutuvat kärvistelemään kesän palkatta, kun kunnat säästävät ja palkkaavat määräaikaiset opettajat vain lukuvuoden ajaksi. Itselleni niin kävi joskus 90-luvun alkupuolella, sittemmin olen saanut palkkaa myös kesäajalta. Silti minun on vaikea ymmärtää järjestelmää, jossa ensin kerrotaan, että kesäpalkka ansaitaan lukuvuoden aikana, mutta sitten se jätetäänkin maksamatta.

Erityisen kummallista on opettajan äitiysloman keskeyttäminen kesäksi. Silloin viranhaltija saa kesältä palkan, mutta työn tehnyt sijainen ei. (Omat neljä lastani ovat syntyneet määräaikaisten keikkojen väleissä, joten itse en ole koskaan ollut palkallisena äitinä. Ehkä näkemykseni onkin vain kateutta. En kyllä usko!).

Opettaminen on nykyään niin paljon muutakin kuin oppituntien pitoa. Valtavan monet opettajat tekevät näitä muita töitään pitkälle kesään. Toiset taas osallistuvat kesällä ahkerasti täydennyskoulutukseen. Minusta on menneisyyteen tarraamista pitää kiinni opettajien pitkistä kesälomista. Rehellisempää olisi nostaa näkyviin kaikki se työ, jota opettajat todellisuudessa kesälläkin tekevät. Henkilökohtaisissa työaikasuunnitelmissa voisi ottaa huomioon, mitä kouluttautumista, kehittämistä, yhteistoimintaa, arkistointia ja ylimääräistä tukiopetusta kukin kesäänsä aikoo mahduttaa. Työt jakautuisivat silloin opetuksellisena aikana tehtäviin ja opetuksettoman ajan puuhiin. Eikä opettajia ja ohjaajia olisi tarpeen lomauttaa.

(Monesta opettajasta edelliset ajatukseni ovat tietysti ihan kerettiläisiä. Kesäloma on pyhä asia, josta on pidettävä kiinni kynsin hampain. Mut hei, en minä tarkoitakaan, että työnantajalla olisi oikeus määrätä opettajat koululle kesäkuussa 8 – 16, tarkoitan, että nyt jo tehdään työtä kesälläkin. Miksei tehdä sitä näkyväksi ja hiukka suunnitelmallisemmaksi, jolloin kesälomautuksilta häviäisivät perusteet).

Mainokset

6 vastausta to “Koulun kesä”

 1. cele Says:

  Minusta on aika kummaa, että OAJ ei reagoi tähän mitenkään. Käsittääkseni joskus muinoin opettajat todella saivat palkkaa vain lukukausien aikana, mutta sitten järjestelmää muutettiin niin, että tuo yhdeksän kuukauden palkka jaettiinkin niin, että sitä maksettiin joka kuukausi. Siis vuosipalkka pysyi samana, mutta sitä maksettiin ympäri vuoden eikä vain lukukausien aikana. Tällä taustalla tuo kesän lomauttaminen kuulostaa vielä hieman törkeämmältä ja on lisäksi hyvä esimerkki siitä, että oikeasti heikoiten työntekijöitään kohtelevat valtio ja kunnat, eikä niinkään yksityiset yritykset (joita yleensä aina haukutaan).

 2. Sun äitis Says:

  ”Käsittääkseni joskus muinoin opettajat todella saivat palkkaa vain lukukausien aikana, mutta sitten järjestelmää muutettiin niin, että tuo yhdeksän kuukauden palkka jaettiinkin niin, että sitä maksettiin joka kuukausi.”

  Sama käsitys minulla. Muistelisin, että muutos tapahtui mun isäni uran alkuaikoina, joskus 50-luvulla arvaisin.

 3. Siru Says:

  Vau! Valitsitpa rohkean aiheen!

  Kuulun onnekkaisiin,joita ei lomauteta. Joskin PIKKASEN pahana,että osa-aikaisena. Otin kokopäiväisen toimen vastaan,joka sittemmin ykskaks muutettiin 25vko tuntiseks!

  Uskomatonta,että opettaja ajattelee mun ajatuksiani:O
  Ja vielä sohaset pesään ”julkisesti”. *ihailee*
  Ajatukset samat,mut mölyt mahassa. Jos olisin ääneen sanonut tuonnepäin viittaavaakaan,se olisi leimattu kateellisuudeksi. En ole kade. Jokaisesta työstä on määrätty palkka. Systeemi ei ihan kohillaan ole,mut ei se opejen vika oo,et mul on huono palkka.

  Opettajatkin ovat hyvin eriarvoisessa asemassa keskenään. A-a:lla saataa toisella olla ylisuuri luokka ja useita erityistukea tarvitsevia oppilaita. Toisella pieni luokka ”enkeleitä”. (Toiv.ymmärrät enkelit vähemmän työllistävinä.) Silti sama palkka. Toisaalta vuodet ja oppilaat vaihtuvat,mut silti mietityttää. Onko oikein.

  Toiset opettajat aloittavat kesälomansa lähes yhtäaikaa oppilaiden kanssa ja palaavat samoin.
  Toiset kehittävät ammattaitaitoaan opiskellen,suunnittelevat pitkin kesää,yms. Sama palkka.
  Mistään saavutetusta edusta ei tietes kukaan haluu luopua,eikä kuulukaan haluta. Edistystä ja eteenpäinmenoa ei silti pitäisi vastustaa yhteisen edun ja oikeudenmukaisuuden siitä kärsiessä.

  No huh,mitä tuli sanottua!

 4. Sun äitis Says:

  Viime viikolla yksi kesäoppilaistani sanoi minulle, että on tämä aika outoa, kun huomaa, että ollaankin samalla puolla, kun jotenkin perinteisesti on tottunut ajattelemaan, että oppilas ja opettaja ovat toistensa vastustajia.

  Tuli mieleen tuota Sirun kommenttia lukiessa, että joskus kai on samalla tavalla ajateltu, että kouluavustajat/ohjaajat ja opettajat ovat jotenkin toistensa vastustajia. Uskon, että useimmat vähitellen kokevat. että samassa joukkueessa ollaan!

  Minun oppilaani ovat kaikki erityisen tuen tarpeessa olevia, ja arvostan todella paljon ohjaajien työpanosta. Vaikka ryhmässä on vain 12 opiskelijaa, on olo välillä aika avuton, jollei ole kumppania jakamassa tilannetta.

  Minusta olisi erittäin tärkeää, että kesällä olisi opettajien ja avustajien yhteisiä suunnittelupäiviä, jossa voisi yhdesä pohtia kummankin työnkuvaa. Jos opettaja ja avustaja toimivat työparina samassa ryhmässä, työnjako varmaan asettuu luonnostaan uomiinsa. Mutta meillä esimerkiksi on niin, että sama ohjaaja hyppii eri opettajien ja ryhmien mukana. Vaikea siinä on tietää, mitä milloinkin edellytetään.

 5. Siru Says:

  Kyllä äitee tietää!!
  Mun unelma tässä työssä on toimiva team-työskentely!
  (Saisko lisää huutomerkkejä?)

  Olen,jösses,17-vuotisen ”urani” aikana päässyt KAKSI vuotta nauttimaan sellaisesta! (Ei lasketa prosentteja…) Eri työpaikossa! (Siis mahd.,jos halua/tietoa.)Silloin työ on tuntunut todella antoisalta ja mielekkäältä. Tuloksia on myös näkynyt HUIMALLA tavalla.

  Opettajan koulutukseen pitäisi sisällyttää avustajan käyttö!!!!
  Vieläkin löytyy opettajia,jotka luulevat avustajan olevan opettajaa varten,ei oppilasta. NIKS ja pieleen meni. Jos pako sukkahousussa: Kipaisetko kuule lähikauppaan? :O

  Jokaisella on oma rooli. Tehdään työjako selkeäksi,jokainen pidetään ajantasalla ja ennen kaikkea yhteiset tavoitteet sekä suunnitelmallisuus!
  Näin minä sen näen. Mut tuntuu usein kaatuvan itsetuntokysymyksiin…

 6. Mamma Mysteerio Says:

  Mielenkiintoinen aihe, josta pakinoitiin viime viikolla Kouvolan Sanomissa. Kirjoittajaa otti vahvasti päähän opettajaäitien menettely lopettaa äitiysloma kesälomanajaksi, jolloin sijainen menettää palkan. Vastineessa opettajaäiti sanoi, että sijainen ei kuitenkaan saisi sitä. Kummallista, kun työn josta loma kertyy on kuitenkin tehnyt sijainen (ainakin osittain). Kummastuttaa myös se, että samoilla alueilla opettajia lomautettiin talvella säästösyistä. Ihmeellinen on maailmamme ja kaikista porsaanrei’istä tungetaan, kunnes ne tukitaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: