Varoitus: Mac-hypetystä!

Katsokaa tämä ulos laatikosta juttu, jos haluatte tietää, mitä olen puuhannut viime päivinä (paitsi istunut siskon kanssa puistossa juoruamassa ja polttanut naamani). Minulle siis saapui MacBook sillä välin kun olin reissussa. Tämä on jo neljäs Macini, joten ihan yhtä täpinöissäni en ollut, kuin ensimmäistä paketista purkaessani. Kokemus tuo varmuutta, sen tietävät kaikki äidit. (Hahhaa, kunhan puhun! Todellisuudessa minulla on tällä hetkellä iljettävä haava peukalossa, ihan vain siksi, kun malttamattomuuksissani aloin repiä kuljetusliikkeen paketin teippejä irti lähimpiä saksia apuna käyttäen ja ne lähimmät sakset olivat hiustenleikkuusakset, jotka ovat terävät. Maltillinen ja kokenut ihminen ei olisi tehnyt moista mokaa.)

Viime yönä kirjoitin pitkän ja hiotun pohdinnan ensikokemuksistani uuden Macin kaa, mutta onnistuin sährämään sen maailmaneetterin tuuliin. Kaikkea en jaksa uudelleen muistella, mutta tässä päällimmäisiä:

 • Kun kuljetusliikkeen boksi oli pois tieltä, sujui loppu kuin leikki. Alta kymmenessä minuutissa olin netissä ja kaikki muutkin koneen mukana tulevat ohjelmat toimivat.

  boksi
  Tämän boksin avaaminen ei aiheuttanut viiltohaavoja
 • Illemmalla löysin firewire-piuhan ja siirsin Siirtymisapurilla kaikki ohjelmat ja tiedostot vanhalta iBookilta uudelle MacBookille. Aikaa tähän kului puolisen tuntia. Siis kaikki ohjelmat kaikkine asetuksineen mennähumpsahtivat tosta vain oikein, ja minä kun olin varauunut tuntien romppusulkeisiin!
 • Koko meiän multimediakeskus (huoneen pinta-ala n. 7 neliötä) tuoksuu ihanasti uudelle tietokoneelle.

  MacBook
  Mikä söpöläiselle nimeksi? Edellinen oli Murmeli.
 • Tässä on aivan ihq hipaisulevy. Kun sitä hinkkaa ylös-alas kahdella sormella, saa vieritettyä näyttöä. Näppäimet ovat vanhaan iBookiin verrattuna isot ja tukevat.
 • Sisäänrakennettu iSight-kamera tarjoaa hupia ja hyötyä.

  Milla-Magia
  Minä Matami Mimminä (tuli kuvalle nimeksi vahingossa Milla Magia. Oiskohan alitajuista, kun se on sentään rautainen mimmi päinvastoin kuin tämä Matami)
 • Garage Bandillä voi paitsi sovitella musiikkia (ei mun juttu!) myös äänittää Podcasteja (äänitystoiminto testattuna, muu vielä vaiheessa).
 • Varoittivat, että kone kuumenee niin, ettei Apple edes mainonnassaan uskalla käyttää nimitystä sylimikro. Sitä en vielä ole huomannut, mutta tohon laturiin tai mikä lie virtalähteeseen olen kyllä polttanut varpaani jo useampaan kertaan!
 • Sen sijaan koneen etureunan terävyydestä varoittaneet ovat valitettavasti ihan oikeassa! Jotain on keksittävä, muuten mut löydetään jonain aamuna koneeni vierestä ranteet viiltyneinä!
 • Koneen mukana tuli kahden kuukauden Office Trial, johon kaikki docit, xls:t yms. oli linkattu avautumaan. Se ohjelma piti ensin poistaa (roskakorikin piti tyhjentää) ja sitten linkata tiedostot aukeamaan oikealla Officella.
 • Nämä Intel-Macit eivät osaa käyttää Flash Player kasia. Sen huomasin, kun kävin päivityslakosta livenneellä Kauralla ja jatkoin sieltä Flash-härpäkkeitä viljelevälle Kiloklubille (joka asiantuntemattomasti väittää, että saisin pullistua vielä 8 kiloa, ennen kuin olisin ylipainoinen. Vähänpä tietävät! Gorban auringontarkka käsi ja omat silmäni ovat jo noin viiden kilon ajan tienneet, että kohtuullisuuden raja on ylitetty!).

  No rupesin sitten imuroimaan toimivaa Flash Playeria ja eksyin totaalisesti Adoben sivuille. Janin tavoin annoin palautetta ja jo aamusta löysin laatikosta ystävällisen vastauksensa. Ja innostuin uudestaan kahlaamaan reitin, jolle eksyin. Dokumentoin sen ja lähetin tiedoksi Adoben käytettävyyssuunnittelijoille (saatan joskus kirjoittaa aiheesta postauksen). Miten mahtavatkaan minua kiittää uhrautuvasta avustani!

Ei muuta tällä erää. Paitsi että otan vastaan nimiehdotuksia.

PS Mitens oikeastaan saadaan aikaan kappalejakoja? Nimittäin noi pallerolistat tein niin, että pukkasin peräkkäin niihin väkäsiin ul ja sitten li (että sekä sisentyi että tuli pallura eteen). Viimeiseen palluraan piti tulla kaksi kappaletta. Siksi tökkäsin siihen väliin väkäsiin br. Safarilla kappalejako näkyy, mutta FireFoxilla ei! Pahus!

19 vastausta to “Varoitus: Mac-hypetystä!”

 1. Helena Says:

  On niin paljon viisautta, että sulatusta vaatii, ja lisävalaistusta. Sopisko kenenkään ohjelmaan puistotreffit ensi viikolla? keskiviikkona 2.8 tai torstaina 3.8? Olisin kovasti innostunut, ellei nyt sitten ns.!akkoja! sada taivaalta.

 2. PA Says:

  Jee, puistotreffit, mutta mieluummin ei keskiviikkona, kun piti sillion mennä toisille puistotreffeille.

 3. Sun äitis Says:

  Helena,
  kanatan ajatusta puistomiitistä, mutta ehdottamasi päivät ovat sikäli huonot, että ensi viikko on kesän ainoa viikko, kun koko perheemme on vapaalla ja tarkoituksemme on suunnata puusouviin mökille tai sitten Tallinnaan tai molempia. Niinpä ehdottaisin puistotapaamista mieluummin esim. tiistaina 8.8.

 4. pni Says:

  Puistotreffit! Hienoa. Torstai sopii.

 5. squar Says:

  Jeah! Omani on vielä tehtaalla. 😦

  Ei kai ole mitään vikoja vielä ilmennyt?

 6. squar Says:

  Eiku tunti sitte lähti kiinasta tehtaalta =D

 7. Vinski Says:

  Terve,

  Onnittelut macista! Itse olen säästämässä kahisevaa iMaciin, eli pöytäkoneeseen, jossa itse tietokone on kätketty näytön sisään.

  Mites tämä ”sun äitis suosittelee” homma oikeen menee? Saisinko laittaa sen blogiini ja tulevaan Mysteeri-blogiini? 🙂

 8. Sun äitis Says:

  Squar,
  eli kun hyvin käy, niin jo ensi viikonlopuksi saat kaverin kotiin! Varsinaisia vikoja en ole vielä omastani bongannut (jollei yhtä kuollutta pikseliä lasketa). Kuumeneminen ja etureunan terävys ovat kyllä aika ikäviä piirteitä. Ja akun kesto pitää seuraavaksi ihan kellolla tseka, tuntuma on, että uudeksi akuksi kesto ei ole kummoinen.

  Vinskille ja muille, jotka ovat liittyneet joukkoon sen verran myöhemmin, että merkin historia on jäänyt unhoon pieni pikakelaus,

  Sain Sun äitis suosittelee -merkin syntymäpäivälahjaksi lapsiltani hiukan yli vuosi sitten. Sinä yönä lähetin merkin kymmenelle lempiblogaajalleni (minulla ei silloin vielä ollut omaa blogia). Kun perustin oman blogin, kerroin, että kaikilla linkkilistassani mainituilla on lupa käyttä merkkiä.

  Sittemmin lista on jäänyt päivittämättä. Suosikkeihini kuuluu paljon muitakin blogeja kuin ne, jotka linkkilistalla näkyvät. Nykyään merkin saa, kun ilmoittautuu täällä ehdokasjäseneksi. Minä sitten käyn aikani väijymässä sivulla ja teen näkemäni perusteella ratkaisun. Kukaan ”nuorisojengiläiseni” (Orkidea.org, Funktio, Monitori, Korinaa kuopasta, Taajuus, Lammikko, Pureskeltavaa, Laavalampun valossa jne.) ei toistaiseksi ole merkin käyttölupaa anonut, vaikka muutamat olisivat ehdottomasti merkkiin oikeutettuja).

  Nytpäs nakkaan sivusi tarkkailuun. Palataan asiaan tuonnempana.

 9. Vinski Says:

  Selvä, kiitoksia informoinnista! 🙂

 10. squar Says:

  7.8 näytti et viimeistää tulis eli viikon päästä maanantaina. No pidetään peukkuja että kerkeisi vielä perjantaina 😉 Lauantaisin ja sunnuntaisin eivät kai toimita?

 11. Helena Says:

  Selvää on, ettei koskaan kaikille käy yksi ja sama päivä. Torstai 3.8 näyttäisi muutamalle sopivan, iso harmi ettei Äidilles. Mutta perhe tulee first, se on fakta.

  Sovitaanko torstai 3.8 klo 16.30 alk.. Kaikki ne bloggaajat, joille sopii ryntäävät samaan puistoon. Mutta mikä oli se mieluisin puisto?

 12. Sun äitis Says:

  Tärkeintä on osata priorisoida, torstai ei ole täysin poissuljettu. Hiukan kyllä olisin taipuvainen myöhentämään tapaamishetkeä, että työstä rientävätkin ehtisivät. Tempaisen pikapostauksen teemasta, niin nähdään, löytyykö innostusta.

 13. Helena Says:

  jep. jep, upeeta. Sano aika ja paikka, ja niin sinnehän saavutaan.

 14. Antzu Says:

  *kuolaa* juuri itsellänikin tarkoituksena (toivon mukaan) hankkia macbook opiskelujen alkaessa… saisi näppärän pikkaisen koneen verrattuna tähän nykyiseen fujitsu-siemensin romuun 😛 Tosin harmi, että design on hieman muuttunut siitä siististä iBookista.

  Nimiehdotus koneelle… ”Metapod”

 15. Sun äitis Says:

  Anzu,
  kieltämättä iBookin muotoilussa oli puolensa tähän uuteen verrattuna. Etenkin tuolle etureunan terävyydelle pitäisi tehdä jotain. Kasvanut koko minua ensin hiukan arvelutti, en välttämättä tunne tarvetta widescreenille. Mutta se hyvä puoli tuossa on, että reunaan heitettyyn dockiin ei nyt tule vahingossa osuttua esim. backiä painellessa, kun leveydessä on varaa.

 16. Qimki Says:

  PS: Blogsomen konehuoneessa, kohdassa Plugins on nykyään WYSI-Wordpress, käypä kokeilemassa. (Plugin muuten toimii esim. Firefoxissa mutta ei Operassa.) Klikkaan wysiwygin käyttöön vain välillä, tekstin värin tms. muotoilun takia, on se sen verran erilainen kuin pelkkä koodi. Wysiwygin html-näkymästä voi kyllä luntata kätevästi: näkyy että kappale tehdään siinä p komennolla, listat li, ol ja ul. Mä käytän joskus div tagia esim. pitääkseni kuvan paikallaan, ja joskus br:ää tarvii pari että sen huomaa.

  Blogsomen kirjoitusruudun yläpuolellahan on perusnäkymässäkin niitä Quicktageja, ei tartte etsiä näppikseltä hakasia listaillessa. Tyylit voisi muotoilla haluamikseen css-tiedostoon kunhan löytää oikean kohdan.

  Hei muuten, suositteletko Sun äitis mun blogia? 🙂

  (Olen laittanut itseni Blogilistalla sunäitis-luokkaan koska olen kannattajajäsen joka tapauksessa. Se sopinee?)

 17. Sun äitis Says:

  Qimki,
  kiitos neuvoista. Tutkailen, kun seuraavan kerran päivitän.

  Ja mitä merkkiin tulee, toki.

 18. Teppo Says:

  Aijai, onpa hiano kone, olen himoinnut tuollaista sen kirkkaan näytön takia sen jälkeen, kun kaveri puistossa oman MacBookinsa esitteli. Mutta vanha iBook toimii vielä ihan hyvin ja on kivemman kokoinen, ja kotosalla saan tyytymän viime joulukuussa hankittuun iMaciin – jonka PhotoBooth on kyllä naurattavimpia ohjelmia päällä maan. Ehkä seuraavalla kierroksella sit…

 19. Vinski Says:

  Terve! Vaihde-blogi ois nyt julkaistu (tosin vielä beta-vaiheessa). 🙂 Lähden huomenna Ikaalisiin ja palaan vasta torstaina.

  moiks.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: