Ruusuja ja muita rehuja

Yöllä se häipyi vähin äänin kotiinsa. Aikainen aamuherätys, edessä jäänmurtajaexcursio.

Seuraavana päivänä luennolta palatessani löysin ovikellosta roikkumasta kukkapaketin. Interflora oli toimittanut perille kolme oranssinpunaista ruusua. Kortissa luki:
7.3. lämmöllä muistaen.

Huhtikuussa lupauduin rautakampausmalliksi mestarinnäytettä tekevälle kampaajakaverilleni. Ensimmäinen vaihe oli leikata puolipitkät hapsuhiukseni 20-luvun malliin bobatuiksi. Lähdin suoraan Kansakoulukadun salongista Hämiksen teeiltaan. ”Mitä helvettiä sä olet tehnyt hiuksillesi”, se kysyi. Sitten siirryttin bussipysäkille tappelemaan. Lähdin bussilla Otaniemeen, hän omalle taholleen.

Aamulla ovikellossa roikkui Interfloran kukkapaketti. Kortissa luki:
Anna sen kasvaa hiustesi myötä.”.

Paketissa oli Kodinonni, sellainen pieni röyhelöinen ruukkukasvi. En ollut mikään viherkasvipipertäjä ja epäilin, ettei kukka kovin kummaksi kasvaisi. No toisaalta, ei minun hiuksistanikaan koskaan tulisi hänen haaveilemaansa lanteille ulottuvaa paksua pehkoa!

Kukka sinnitteli pitempään kuin luulin, toista vuotta. Eikä se lopultakaan kokenut hidasta, hivuttavaa kuolemaa, vaan räjähtävän äkkilähdön. Kesken muuttohässäkkää ylkäni näet suutuspäissään tempasi kasvin purkistaan ja täräytti sen täysillä päähäni. Kiukun kyyneleeni sekoituivat pitkin poskia varisevaan multaan. Häitä ei silti peruttu.

Hääpäivinä sain tottua siihen, että oven taakse ilmestyi Interflora. Paketista löytyi aina kolme oranssinpunaista ruusua. ”Miks ihmeessä sä aina ostat kolme ruusua, kyllä yksikin ja viestisi idean? Ja onko siinä mitään järkeä, että maksat kuljetuksesta, etkö voisi antaa nitä itse?” sanoin joskus viidennen hääpäivän vaiheilla. Sittemmin en ole häneltä kukkia saanut. Täysin oma vika.

***

  Haaveet poissa olevasta rakastetusta ylittävät tavallisesti suloisuudessaan hänen läsnäolonsa. Sillä maan päällä ei ole mitään sen suloisempaa kuin haaveilu rakastetun läheisyydestä hänen ollessaan poissa

  Halldor Laxness

Edellä mainitusta kai johtuu, että suin päin lupasin Marinadin innoittamana muistella saamiani kukkia (eilen Gorba vielä oli merellä). Nyt mies on palannut ja taas lähtenyt. Ja siinä välissä on suoritettu perinteinen lähtörähinä. Siksi lopullinen teksti luiskahti erilaiseksi kuin vielä eilen ajattelin!

  (Idean väliin
  ja todellisuuden
  liikken väliin
  ja teon
  lankeaa Varjo
  T.S. Eliot )

3 vastausta to “Ruusuja ja muita rehuja”

 1. Myy Says:

  Vuosien mittaan olen mieltynyt enemmän leikkokukkiin. Kaksilahkeinen on tosi säästeliäs niiden lahjoittamisessa, mutta toisinaan ylittää itsensä. Yhden riidan jälkeen toi kesken työpäivän ruusuja minulle. Kivaahan se on ja kukkien saaminen ylipäätänsä. Kaipa sitä pitäisi itsekin antaa kukkasia lemmitylleen. 😉
  Tuo kodin onni päässä oli kyllä huippu.

 2. Rappiotäti Says:

  Repesin tuolle kodin onnelle. ”anna sen kasvaa hiustesi myötä” 😀 Puhumattakaan kasviparan viimeisistä hetkistä. Onneksi G. sentään poisti kasvin ruukusta ennen protestiaan.

 3. Sun äitis Says:

  Otti se purkin pois, ei se satuttaa halunnut, nolata pikemminkin. Oikein hiersi sitä multapehkoa päässä.

  Tuli mieleen, että olenhan minä muulloinkin Gorbalta kukkia saanut. Hän oli opiskeluaikana vuosia pressan linnassa narikkana itsenäisyyspäivän juhlissa. Palatessaan toi aina jonkin sinivalkoisen puskan tuliaisiksi. (sinivalkoinen ruiskukka-krysanteemiviritys, kuin sanakarivainajan hautavihko, oli myös hänen minulle hankkimansa morsiuskimppu). Viimeisin kukaostoaie taisi olla Tallinnan upealla kukkakadulla, kun olimme palailemassa hotellille 26-vuotishääpäivän vietosta. Mutta taas pilasin kaiken pitämällä aietta järjettömänä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: