Noin neljän euron vuodatus

Oletetaan, että jonkun pitäisi ehtiä Espoosta Mynämäkeen kello kahdeksi jonain helmikuisena maanantaina. Oletetaan, että tämä joku tutkisi maanmainion reittioppaan ihan yhtä mainiota isoveljeä matka.fi-palvelua ja havaitsisi, että kotipysäkiltä tulisi nousta Kamppiin menevään bussiin klo 10:04, jotta ehtisi klo 10:30 lähtevään Turun pikavuoroon, jolta olisi nopsa yhteys Mynämäkeen, jossa joku olisi klo 13:40.

Oletetaan, että joku olisi niin unenpöpperössä aamulla, että kiiruhtaisi pysäkille jo klo 9:04 ja huomaisi aikansa pysäkillä turhanpanttina seisottuaan, että nyt ollaan tuntia etuajassa liikkeellä. Miettisi sitten, että turha tässä on kotiin palata ja jatkaisi matkaa paleltuaan pakkasessa klo 9:20 asti. Oletetaan, että Kampissa joku ajattelisi mennä Matkahuoltoon ostamaan lipun, kun aikaa on.

Oletetaan, että tiskillä istuisi asiakaspalveluhenkilö, joka löytäisi koneeltaan seuraavan sopivan lähdön Mynämäkeen niin, että perillä oltaisiin vasta puoli kolmen paikkeilla. Oletetaan, että valistunut matka.fi-jokumme kertoisi, että pitäisi kyllä olla myös sellainen yhteys, jossa ensin mennään Turkuun klo 10:30 lähtevällä bussilla ja siitä sitten sutjakkaasti jatketaan Mynämäkeen ja ollaan perillä hyvissä ajoin ennen tapaamisen alkua eli kello neljäätoista. Tähän sitten asiakaspalveluhenkilö alkaisi selittää, että kun ei voi vaihdella miten sattuu ja firmasta toiseen ja vatnot. Ja kertoisi sitten, että hän voi kyllä myydä lipun klo 10:00 lähtevään Turun vuoroon ja siitä sitten edelleen Mynämäkeen:”Kun ne on molemmat Vainion busseja”.

Mitä jonkun silloin pitäisi tehdä? Hänen pitäisi ehdottomasti kieltäytyä tarjouksesta ja ostaa varmuuden vuoksi lippu kahdessa osassa! Ettei kävisi kuin minulle: alennushintainen lippu tuli nelisen euroa kalliimmaksi, koska vaihto-oikeutta ei vakuutteluista huolimatta ollut ja Turku-Mynämäki-matka piti maksaa toistamiseen. (Sitäkin mietin, että jollen olisi ollut asemalla niin hyvissä ajoin herättyäni vahingossa liian varhain, en olisi ehtinyt Matkahuoltoon, vaan olisin ostanut lipun bussista ja säästänyt kahvin ja lihapiirakan verran!).

Köyttis esitti taannoin parannusehdotuksia Reittioppaaseen. Ja sai
YTV:n vastaamaan. Minä esitän nyt pyynnön matka.fi:lle: kun ei Matkahuollon henkilökunta välttämättä jatkossakaan osaa päätteiltään kurkkia, mille reitelle voi myydä vaihtolippuja, niin voisitteko te matka.fi:ssä ruveta kertomaan, minkä liikennöitsijän vuorosta kulloinkin on kysymys + mitkä liikennöitsijät kelpuuttavat keskinäiset vaihdot. Ei tulisi suotta ostettua kelpaamattomia vaihtolippuja. Liikennöitsijätieto auttaisi lisäksi pikatien varressa venttaajaa tunnistamaan oikean kulkuneuvon. Kiitos!

Mainokset

9 vastausta to “Noin neljän euron vuodatus”

 1. viima Says:

  Onpa omituinen tapaus, mun ymmärtääkseni kun liikennöitsijän pitäisi kelpuuttaa Matkahuollon myymä bussilippu, jos se vain on myyty oikealle yhteysvälille. Eikä tähän pitäisi vaikuttaa sekään, että matka tapahtuu kahden eri firman autolla.

  Matka.fi:hin tiedot tulevat tietääkseni Matkahuolto.fi:n kanssa samasta systeemistä, joten liikennöitsijätiedon näkyville laittaminen varmaan onnistuisikin. Mutta liikennöitsijöiden välisistä vaihtoyhteyksistä ei liene samanlaista, järjesteltyä dataa olemasssakaan. Eikä sille pitäisi olla tarvettakaan, kun Matkahuollosta tai bussista myydyn, yhden lipun pitäisi yleensä kelvata vaihdosta huolimatta.

 2. Sun äitis Says:

  Kervåseni ei ollut onnistunut eilen kommentoimaan täällä, mutta oli tipauttanut viestinsä PA:n lootan kautta tänne toimitettavaksi. Kiitettävää sinnikkyyttä! Kas näin:

  Siirtäkää seuraava kommentti sitten joskus Sun äitis kommenttilootaan:

  ”Kohta neljäkymmentä vuotta Helsingin, Lohjan ja Keravan välejä reissanneena sanoisin, että jos tuohon bussisekoiluun saadaan joku järki, niin tällä vauhdilla se ei tapahdu kuluvalla vuosisadalla. Ei tod!

  Nimim. en uskalla edes katsoa miten Lohjalta pääsee Helsinkiin peräkkäisistä pyhistä jälkimmäisenä”

  ..kun sinne ei pääse kommentoimaan, eikä löytynyt pikaisella haulla meiliosoitettakaan (vika saattaa olla myös katsojan silmässä)

  Kervå,
  ei oo silmässä vikaa, multa on vain päässyt unohtumaan sen osoitteen esiin laittaminen (löytyy kyllä bloggerprofiilistani, jos sieltä huomaa hakea). Se on niinkin eksoottinen kuin sunaitis ja sitten palveluntarjoajana tämä kuuluisa gmail.

 3. Kukkis Says:

  No johan on systeemi. Taidan jatkossakin matkustaa kaikilla muilla kulkuvälineillä paitsi busseilla. Ainakaan mökille en julkisilla lähde, se on nimittäin ihan siinä Mynämäen lähellä.

  Lounaalle! Jippii!!! Nähdään kohta!

 4. Sun äitis Says:

  Viima,
  hienoa olisi, jos noin olisi. Omat kokemukseni Lounais-Suomen suunnalta ovat kyllä aiemminkin olleet sellaiset, etteivät vaihto-oikeudet päde kaikkien liikennöitsijöiden välillä. Esimerkiksi Helsingistä Raumalle matkatessa ei kannata ostaa meno-paluu-lippua, jollei ole ihan varma, että matkustaa kumpaankin suuntaan Huittisten kautta. Jos sopiva paluukyyti tulisikin Turun kautta, ei lippu sille taipaleelle kelpaa, jos meno on ollut Huittisten kautta.

 5. Obeesia Says:

  Ja sitten kehoitetaan käyttämään julkista liikennettä oman auton sijaan!

 6. Sun äitis Says:

  Obeesia,
  niinpä1 Vaikka minä olisin kyllä joka tapauksessa liikkunut julkisilla,kun niissä saa matkustaessaan tehtyä muutakin. Nyt luin menomatkalla loppuun John Irvingin Until I find Youn (bussissa) ja takas tullessa kirjoitin opetusharjoittelupalautetta ja kommentoin yhden opiskelijan kehittämishankkeen tämänhetkistä versiota (junassa).

  Tämän vertailun pohjalta taidan kyllä jatkossa suosia junaa, jos sellainen on valittavissa. Tyypillisin työmatkailuni on Espoo-Kupittaa ja sitä väliä juna pyyhkäisee puolisentoista tuntia. Ja se on nopeaa, kun vertaa bussiin tai omaan autoon!

 7. statisti Says:

  Jouduit maksamaan toistamiseen asiakaspalveluhenkilön osaamattomuuden vuoksi? Ehkä he oppisivat jotakin, jos kävisit perimässä omasi pois. Puhelinlankojakin pitkin voi tietysti iskeä. Minä en varmaankaan pystyisi vastustamaan kiusausta.

 8. Nimetön Says:

  Junamatkailu on todella kallista…

 9. Sun äitis Says:

  Statisti,
  kyllähän minä kävin heti tuoreeltaan Turun Matkahuollossa antamassa noottia. Kun ei helpolla hellinnyt rahojen palautusta, en viitsinyt kovin pitkään taistella. Yritän ujuttaa matkalaskuun.

  Anonymous,
  tällä Matkahuollon lisähinnoittelupolitiikalla päädyin maksamaan bussimatkasta Helsinki-Turku kaksi euroa enemmän kuin junamatkasta Turku-Espoo. Oikeinhinnoiteltunakin juna on vain samat kaksi euroa kalliimpi kuin bussi. Minusta hintansa väärtti, niin paljon joutuisampi ja mukavampi kyyti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: