”Korkean teknologian yrityksille eniten hyötyä sukupolvenvaihdoksesta”

Vaviskaa 35-vuotiaat vanhukset!
Helsingin Sanomat [€] kertoo tänään, että televerkkoyhtiö Ericsson ilmoitti vuosi sitten tarjoavansa Ruotsissa kultaista kädenpuristusta yli 35-vuotiaille työntekijöilleen, mikäli he eroavat. Syynä oli, että 2000-luvun alun suurten irtisanomisten seurauksena Ericssonin henkilöstö vanheni rajusti, ja alle 30-vuotiaita osaajia jäi liian vähän.

Ja minä kun aluksi kuvittelin, että jutun otsikko, Tutkimus: Yrityksille on eduksi ikärakenteen nuorentuminen, viittaa kaltaisiini viisikymppisiin, tuottamattomiin käpyihin! Mutta ei, rapistuminen ja osaamattomuus alkaakin siis jo kolmikymppisenä.

Koska tuottavuus määritellään tuotos/panos, ja panoksena oleva palkka nousee iän myötä , voi tosiaan käydä niin, että tuottavuus laskee vanhemmilla työntekijöillä. Vaikka pappa edelleen puskisi tuotosta siinä missä nuorempi, niin jakajassa oleva isompi palkka pudottaa suhdelukua. Minusta on silti hulluuden huippu ruveta rinnastamaan tuollaista tuottavuuden laskua osaamattomuuteen! Ennemminhän siinä on kysymys palkkarakenteen vääristymisestä. Miksi ihmeessä palkan ensin pitää olla matala ja automaattisesti nousta työvuosien mittaan?

Sitä paitsi, millä ihmeen luvalla tämän maailman ericssonit katsovat voivansa ryöstöviljellä ihmistä niin, että niille kelpaisi alle kymmenen vuoden kiivas ja tyhjiin imevä työrupeama ja sitten voitaisiin kädenojennella raakit veks muiden huoleksi?

Mutta takaisin tutkimukseen. Se perustuu kuulemma Tilastokeskuksen kattaviin arkistoihin, ja sen tekijöinä ovat Helsingin Kauppakorkeakoulun professori Pekka Ilmakunnas (s. 1952) ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Mika Maliranta (s. 1968). Koska tutkimus ei voi olla väärässä, minä varmaan vain kuvittelen, että henkilökohtainen tuottavuuteni palkkatyössä lähti nousuun vasta neljäkymentä täytettyäni, kun nuorimmatkin lapseni saavuttivat kouluiän. Metakognitioni lienee pielessä, kun koen muutaman viime vuoden aikana oppineeni valtavasti ja miellän itseni juuri nyt vankemmaksi osaajaksi kuin viisitoista vuotta sitten.

Se meitä yli 35-vuotiaita ei-osaajia sentään lohduttakoon, että Ilmakunnas ei kuitenkaan suosita vanhojen työntekijöiden pois potkimista vaan haluaa korostaa sitä, että yrityksillä on haasteita muuttaa työn organisointia ja käyttää tehtäväkiertoa niin, että ikääntyvien tuottavuus säilyy.

***

Piti sitten kirjoittaa työstä, kun Sedis on luokitellut Sun äitis seuraavasti: aikuinen nainen, perhe, työ, blogimaailma, kommentaatio

Mainokset

10 vastausta to “”Korkean teknologian yrityksille eniten hyötyä sukupolvenvaihdoksesta””

 1. Mrs Ruu Oh So Morbidi Says:

  Täällä rekrytoidaan eläkkeeltä ihmisiä töihin.. Eläkeläisiä on oppipoikina ja -tyttöinäkin… Ehkä trendit kääntyvät taas jossain vaiheessa.
  Nuo ”liian vanha”-jutut ovat liian masentavia otettavaksi todesta:) Vaikka tietysti ne pitäisi ottaa vakavasti… Ja olen ottanutkin. Mutta siitä vain masentuu. Kannattaa vain tassuttaa eteenpäin, olipa ”yleinen ilmapiiri” mikä tahansa.

  Minäkin olen miettinyt tuota että miski palkka on ensin matala. Nuorenahan sitä eniten rahaa tarvitsee, kun on (monilla) perhe elätettävänä. Palkka pitäisikin olla sama, mutta alan työkokemuksesta ja firmauskollisuudesta pitäisi sitten palkita jotenkin muutoin. Miten?

 2. Helena Says:

  Pekka Ilmakunnas lienee saanut loppukaneettiinsa tietotaitoa viisaalta vaimoltaan Seija Ilmakunnakselta.

  Muistan tuon Ericssonin jutun jo vuoden takaa, ja se nosti kaikki karvat pystyyn. Äärettömän pöyhkeää työnantajapolitiikkaa. Liekö syy ruotsalaisessa kulttuurissa, vai missä, mutta Ericsson oli takavuosina erittäin hyvä työnantaja. Minun puoliskoni jäi Ericssonin tytäryhtiöstä eläkkeelle, ja kyllä Suomen yhtiö toimi kaikin tavoin korrektisti vielä 90-luvun alussa.

  No, sittenhän tuli lama. Ehkä talouden heikkeneminen vei mennessään kaiken kunniallisuuden isostakin yrityksestä.

 3. Sedis Says:

  Mikakin on jo toisella uralla kansantaloustieteilijänä.

  Juniorina hän oli varsin mallikas hiihtäjä. Paitsi hävitessään, jolloin hän kerrankin maaliin tultuaan kiroili itsensä lehden kansikuvapojaksi. Tehokkuus ei riittänyt ja hiihto sai jäädä.

  Aikoinaan ”liitukaudella” olimme samassa työpaikassa. Siellä shakkia pelatessamme huomasimme, että olemme serkun serkkuja. Eli meillä oli yhteinen serkku, jota kumpikaan ei juuri tapaa.

  Hän muuten sai aikaan sen, että en enää pelaa shakkia. Minä osasin vain 15 eka siirtoa, hän 20.

 4. kaura Says:

  Tapasin kaupan kassajonossa yhden kaverini äidin, joka sattui sanomaan juuri kuin tilauksesta muutaman sanan omista uravalinnoistaan. Hänellä oli varsin mainioita duuneja ja neljä lastakin nielaisi oman ison osansa tuon naisen elämästä. 44-vuotiaana hän aloitti opettajauran ja nyt kuusikymppisenä hän tuumaa, ettei lähde töistä ennen kuin ikäyläraja poksahtaa. Olen täysin vakuuttunut, että hän on elämänkokemuksineen ja leipääntymättömyyksineen mainio ope!

 5. Sedis Says:

  Opettajana varmaan viihtyisikin, mutta kun on se opettajainhuone.

 6. Sun äitis Says:

  Ruu,
  muista en tiedä, mutta itselleni palkkaa tärkeämpi työpaikan valintakriteeri on, että voin itse vaikuttaa tekemisen aikaan ja paikkaan + tunnen voivani kehittyä ja kehittää.

  Helena & Sedis,
  puheenvuoronne avasivat minulle aivan uusia horisontteja, kaikkea insaiderinfoa ei sittenkään löydä googlesta!

  Kaura-kulta,
  just olit eilen mielessäni ja puheissani (juttelin yhden erityisopettajaopiskelijan kanssa blogistasi, johon hän oli tutustunut Kimppakyydin linkeistä. Kiitos vielä kerran, että käsivaivaisena jaksoit puurtaan kategoriat blogiisi!).

  Sedis,
  mitkähän minun mahdollisuuteni selviytyä ovat, kun sekä oppilaina että kollegoina on opettajia?

 7. Pekka Says:

  Mitä erityistä vikaa Ericssonin politiikassa oikein oli? Yli vuoden palkka käteen, kyllä minäkin ottaisin. Vuoden tukin-, lonkan- ja lonkeronvedon jälkeen sitten alihankkija pystyyn ja tekemään samoja hommia, mutta tuplaliksalla.

  Jos ette sattuneet lukemaan lehtiä pääsiäisenä, niin kerrattakoon: Suomeen ei enää osteta puhelinkeskuksia. Vanhat laitetaan romuiksi. Sama tapahtuu ympäri maailman. Tai taphtui 5 vuotta sitten.

  Miten Ericsson parhaiten tukee ihmisiä, jotka haluavat vaihtaa pois kuolevalta, anteeksi, kuolleelta alalta? Antaa heille mahdollisuuden kouluttautua uudelle alalle. Vai pitäisikö puhelininsinöörejä pitää tekemässä keskuksia vielä seuraavat 40 vuotta (nykyiset 35-vuotiaat pääsevät tuskin aikaisemmin eläkkeelle…)?

 8. Sun äitis Says:

  Se, että kokonainen toimiala kuolee on luku sinänsä. Se, että 35-vuotiaat luokitellaan ei-osaaviksi ja oppimaan kykenemättömiksi on ihan toinen juttu.

 9. Pekka Says:

  Kun toimiala kuolee, firman pitäisi alkaa tehdä uusia asioita. Onnistuuko se nopeimmin siten, että palkataan uusia asioita osaavia ihmisiä, vai katsotaan, saisiko vanhoista jotenkin koulutettua uutta osaavia? Marconi, Nortel, Lucent, Alcatel, Siemens tai sen puoleen Nokia eivät ole olleet tarpeeksi nopeita.

  Kun Ericssonnilla aikaisemmin vähennettiin väkeä, viimeiseksi tulleet (eli ne nuorimmat) saivat lähteä ensin. Olivatko he ei-osaavia vai oppimaan kykenemättömiä, vai mistä silloin oli kyse?

  Ihan oikeasti, firmoissa pitäisi olla kaikenikäisiä ihmisiä. Ericssonilla ei ollut juuri alle 30-vuotiaita. Koska lisää työntekijöitä ei tarvittu, ei niitä tulisikaan ennen kuin nykyiset yli 35-vuotiaat siirtyvät eläkkeelle. Joskus vuoden 2040 tienoilla. Joten kannattaisiko johdon jotenkin kannustaa ihmisiä kokeilemaan jotain muuta?

 10. A.Pauline Says:

  Olen tässä ihmetellyt, kuinka nämä teleyhtiöt ja yritykset ovat saaneet kokonaisen liiketoiminnan hävitettyä 10 vuoden aikana. Siitäs saivat, kun eivät antaneet siirtää lankapuhelimia toisiin nimiin.

  Nyt tulee viime niitit, Nokialla on ”osaamiskeskus”, josta pääsee verkkopuolelta pois, Ericson hoitaa hommansa edellä kerrotusti. YIT pani pihalle ne loput vanhat Teleläiset. Ja Sonera.

  Meikä haaveili 10 v sitten sexystä telealasta, opiskeli ja pääsi töihin sinne, mutta lähdin pois, kun löysin itteni rakennusliikkeestä 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: