Televisiotiedotus

Nyt en ehdi pitkään, kun pitää palata kuluttamaan elämäänsä muutaman minuutin pätkissä mielenkiintoisten videoklippien parissa.

Selitystä

Olin tänään Isossa pajassa kuulemassa infoa Opettaja.tv:stä, YLEn uudesta jutskasta, jonka tv-lähetykset alkavat syksyllä, mutta nettisivut aukesivat jo huhtikuussa.

Opettaja.tv on englantilaisen teachers.tv:n mallia mukaellen toteutettava televisopalvelu, jonka ohjelmia esitetään YLE Teemalla ja johon kuuluuvat oleellisena osana nettisivut. Perinteinen koulut-tv siirtyy syksyllä historiaan. Koulutelevision opetusohjelmat ja opettajille tarkoitetut ohjelmat siirtyvät kaikki opettaja.tv:hen, jonka ohjelmatarjontaa kohdistetaan lisäksi koululaisten perheille.

Kun ohjelmat syksyllä alkavat, ne esitetään monta kertaa viikossa television kautta, mutta jollei mikään aika passaa, voi kaiken katsoa myös valitsemanaan aikana netistä. Tämä on oivaa! Minun opettajanurallani esimerkiksi mielenkiintoiset koulutv-ohjelmat ovat äärettömän harvoin osuneet juuri siihen ajankohtaan, kun lukujärjestyksen mukaan olisi ollut aika käsitellä ko. aihetta. Tästä on seurannut joka open rakastama pelleily videokasettien kanssa. Vaan ei siis enää! Jess!

Yksi opettaja.tv:n hyvä puoli on mielestäni se, että kaikkea sen materiaalia on lupa esittää luokassa opettajan valitsemaan aikaan. Esimerkiksi ylen oivan Elävän arkiston materiaaleja ei saa käyttää yhtä vapaasti opetuksessa (tekijänoikeussyyt saattavat estää Elävän arkiston filmin katselemisen yhdessä tykiltä, mutta tätä voineen kiertää niin, että jokainen oppilas katsoo samaa tsibaletta omalta tietokoneeltaan.)

Vaikka televisiolähetykset alkavat vasta syksyllä, kannattaa opettaja.tv:n nettisivuille mennä jo nyt. Siellä on esimerkiksi jotain 3000 videoklippiä, joita pystyy katselemaan edes rekisterötymättä palveluun. Moniin klippeihin liittyy myös verkkomateriaalia. Ja jos rekisteröityy (ilmaiseksi), tarjolla on vielä muutakin. Työkalut-linkistä päsee itse koostamaan oppimateriaalia. Ideana on etsiä ensin opettaja.tv:n arkistoista jokin mieluinen klippi ja liittää siihen simppelillä tekstieditorilla lisäinfoa ja/tai kysymyksiä. Vastaukset voidaan kirjoitella vihkoon kuin mitkä tahansa muutkin läksyt, tai pohjan voi laatia niin, että oppilaat voivat kirjoittaa vastaukset nettilomakkeelle. Varsinaisiin henkilökohtaisiin kokeisiin lanketti ei kuitenkaan (ainakaan vielä) sovellu.

Opettaja voi panna itse työstämiään kokonaisuuksia jakoon oppilailleen (=antaa linkin matskuun) tai jakaa niitä muiden vapaasti käytettäväksi opettaja.tv:ssä. Tätä minä periaatteessa kannatan täysillä: ihan liian pitkään jokainen opettaja on joutunut itse vääntämään kaiken käyttämänsä materiaalin (ja sitten itse vaivan nähtyään vastaavasti pihdannut mustasukkaisesti tekeleitään). Mutta sitten tulee se mutta! Ainakaan pikasilmäilyllä en spotannut mitään mainintaa tekijänoikeusasioista. Ehkei siihen vielä ole tarvettakaan. Jos joku opettaja liittää YLEn valmiiseen videoon pari kysymystä, ei niille kysymyksille kenties mitään tekijänoikeuksia tarvittaisikaan. Mutta onhan tässä sekin mahdollisuus, että alkupräisen YLE-matskun ympärille voisi kasvaa ihan huimia virityksiä tekstiä, kuvaa, animaatiota, ääntä… (ok, sitä editoria pitäisi kyllä ensin muuttaa nykyisestä). Joka tapauksessa kaikessa yhteiseen tekemiseen ja jakamiseen perustuvassa puuhastelussa kannattaisi minusta heti alusta lähtien miettiä myös tekijänoikeusasiat kuntoon.

No, nyt lähde takas selailemaan. Menkää muutkin, jotka olette kiinnostuneita muutaman minuutin mittaisista tietoiskuista esim. elämästä sota-ajan Helsingissä, Saturnus-planeetasta, derivaatan nollakohdista, dysfasiasta, lähioitajan ammatista, yrityksen perustamisesta yms. Aijuu, tuota kestoa piti vielä kommentoida: minusta on erinomaista, että klipit ovat lyhyitä, muutamasta minuutista korkeintaan varttiin. Tällaisina niitä voi käyttää tunnin alussa pika-virikkeinä muunlaiselle pohdinnalle ja työskentelylle.

***

Jos olet sillä tavalla poikkeava tai erityinen, että käytät maciä, varaudu lieviin vastoinkäymisiin. Suurin osa videoklipeistä pyörii Windows Mediaplayerilla. Näiden näyttämiseen macistien kannattaa ladata Flip4Mac. Osa vanhemmista leikkeistä kuitenkin toimii RealPlayerillä (linkki ei kerro, kummasta tiedostomuodosta on kysymys), joten sekin on syytä asentaa. Minullehan just tyypillisesti kävi niin, että valitsemani yrittäjyys-klippi edellytti realaudiota eikä suostunut aukeamaan, kun RealPlayerini oli jostain syystä rikki. Itse kuvittelin, että aukeamattomuus johtui jotenkin Flip4Macistä, kun Apua-linkin takaa löytyvissä Mac-ohjeissakin puheltiin vain siitä, miten mediaplayrin tiedostot saa avattua. Hetken siis särräsin, ennen kuin sain homman toimimaan (no joojoo, myönnetään, kyllä mä vähän kysyin JCP:ltäkin neuvoa ennen kuin hiffasin, missä vika).

Siksens kiitos YLElle, että Opettaja.tv:n ja Elävän arkiston ohjeissa nykyään neuvotaan, miten videot saa näkymään macillä. Tuoreessa muistissani on vielä katkera ensikokemukseni Elävän arkiston kanssa, kun mitkään himottavat katseltavat eivät suostuneet aukeamaan! Mutta nyt siis paremmin.

Mainokset

3 vastausta to “Televisiotiedotus”

 1. minh Says:

  No ei mulla oikeesti muuta, kuin että olin eilen tapaamassa Lapsen opettajaa, jonka tapaamisen missasin viime vuonna jonkun sairauden takia ja edellisvuonna hän oli äitiyslomalla tapaamisen aikaan, joten vasta 8:nnen keväällä päästiin nokitusten. Mikä opettaja! Pitää laitonta salakoulua kesäisin, koska haluaa oppilaidensa saavan mahdollisuuden korottaa tai uusia, ymmärtää 14-vuotiaita ihan käsittämättömällä tavalla ja suhtautuu humoristisen possaristisen kiinnostuneesti laiskotteleviin yläastepoikiin. Olin vaikuttunut, opettaja oli selvästi omassa ammatissaan, joka ei kovin helpolta eikä kevyeltä hommalta vaikuta, mutta näkyy vaan viihtyvän siinä.

  Kun tavattiin aulassa, Laps rahjusti tunnilta tapaamiseen ”cool”-ilme naamallaan ja muutenkin 14-v. kömpelön jurottavana ja opettaja sanoi: ”No sieltähän se Laps tulee, aina niin iloisena!”(ilman sarkasmia tai ironiaa). Lapsen isä totesi-että ”teini-iloa” ja opettaja siihen, että se pitää vain osata tulkita sieltä, että teidän poika on niin hyväntuulinen ja iloinen ja huumorintajuinen ihminen. Katsoin opettajaa varmaan vähän järkyttyneenä(olen katsonut sitä Lapsen jurottavaa puberteettinaamaa jo pari vuotta, välillä tietty niitä hysteerisiä naurukohtauksia ja puujalkavitsejä, mutta oikeasti näen, miten vaikeaa tuo hormoonihirviöaika on), koska hän sanoi painokkaasti, että Laps on oikeasti ilopilleri siellä koulussa.

  Tapaamisen jälkeen ihan joutui ihmettelemään opettajan antaumusta hommalleen;kaikkea sitä koulutuntien ulkopuolista työtä ja oppilaisiin paneutumista. Keskustelussa kävi selvästi ilmi, että Laps pitää opettajasta todella paljon ja heillä on ihan oma keskustelutapansa, jota me vanhemat emme edes ymmärrä.

  Hieno ammatti tuo teinien opettaminen, jos se tulee suoraan syömmestä, näemmä. Ei mulla enempää off-topicia ollutkaan…sori!
  -minh-

 2. Sun äitis Says:

  Minh,
  opettajien salakehuminen kommenttilaatikossani on aina sallittua! Sun ja Lapsen puolesta olen iloinen, että on löytynyt välittävä aikuinen. Opettajan ammatti on mielettömän vastuullinen. Opettajan vaikutus sekä hyvässä että pahassa voi kantaa läpi ihmisen elämän.

  Kutsun kaikki kiittämättä jääneet opettajat tänne kuuntelemaan Minhin kiitosta! Ei ihminen pelkästä kiitoksesta elä, mutta sen verran harvoin opettajat sitä saavat, että varmasti ottavat vastaan vaikka sitten täällä Salakiitoslaatikossa!

 3. minh Says:

  Voi, nolotti vähän tuon kommentin jälkeen, mutta nyt kuitenkin hyvä mieli. Salakehuja selvästi kaipaavat, kun ei niitä missään muuten näe. Yleensä vain haukkumista ja arvostelua.

  Minä kyllä näen sen hienona ammattina, jos sitä tekee, kuten tuo Lapsen ope. Ihailuni!
  -minh-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: