Heinolan henkeä ja minäminää

Olen vuosia aloittanut kesän Heinolassa Opekon Taide ja kulttuuri opettajan voimavarana -kurssilla Pilates-jumpaten, ääntä huoltaen, improvisoiden ja tekstejä analysoiden. Niin nytkin. Ihan niin kuin ennenkin nuo neljä päivää Heinolan vanhan seminaarin alueella olivat upeat. Kurssin aikana meitä ohjasivat näyttelijät Salla Aas, Marina Motaleff ja Seela Sella. Illalla saunottiin ja kultturoitiin soittajien, laulajien ja käsotyöntekijöiden kanssa pitkin kampusta. (Tässä kohdassa ilmaisen suruni siitä, että Opeko on luopumasta majoitustiloista. Oleellinen osa kurssista häviää, kun ihmiset lähtevät jatkossa päivän päätteeksi kukin omaan majataloonsa sen sijaan, että pörräisivät yhdessä.)

Joka kolmas vuosi kurssin yhteydessä järjestetään Itämeren alueen opettajien kulttuurikilpailut. Tänä vuonna ruotsalaiset hannasivat ja peruivat tulonsa, joten ulkomainen edustus oli virolaisten varassa.

Kilpailussa oli seuraavat sarjat: soitto, laulu (erikseen musiikinopettajille ja tavallisille harrastajille), kuvataide, käsityö sekä draama/lausunta. Tavallisten opettajien laulusarja oli suosituin, osanottajia taisi olla kolmisenkymmentä. Muissa sarjoissa oli tänä vuonna selvästi osallistujakatoa verrattuna kolmen vuoden takaisiin geimeihin.

Vetoomus mahdolisille opettajalukijoilleni: merkatkaapas valmiiksi kalenteriin kesäkuun toinen viikonvaihde 2010, että muistatte osallistua seuraaviin kisoihin, jos nämä jäivät väliin.

Huipputarjous käsitöistä kiinnostuneille mahdollisille lukijoilleni: katsaus tämän vuoden käsityötrendeihin niin kuin ne Heinolassa näytäytyivät.

ryijy

Voittajatyössä on yhdistetty maalattua taustaa, jännästi lankaa patukoiden päälle pyörittämällä tehtyjä koivunrunkoja, kirjomalla tehtyjä kuusia ja ryijytekniikalla tehtyä nurmea. Langat ovat tekijän värjäämiä ja koko komeus syntyi yhdeksässätoista tunnissa. (ja tämä minun selostukseni on likimain yhtä asiantunteva kuin jos Kyllönen selostaisi taitoluistelua!)

sukutaulu

Jaetun toisen sijan sai tilkkutyönä tehty sukutaulu, jonka voi ripustaa seinälle tai taitella kangaskirjaksi (tämä työ oli tehty ennakkoon kotona) ja saman tekijän toinen työ oli paikanpäällä tehty ikkunataulu. Pikku taulussa käytettiin jotain jännää ranskalaista tekniikkaa: kaksi ohutta valkoista pellavakangasta ommeltiin yhteen ja niihin ommeltiin käsin naisen profiili. Pää koostui monista osioista, jotka täytettiin valkoisella villalangalla. Valoa vasten katsottuna taulussa näkyi kuva monessa valkoisen sävyssä. (Jos mahdollista tämä on vielä edellistäkin selostusta huonompi kuvaus! Taulu oli kuitenkin soma ja tekijän päällä ollut pusero, johon oli toteutettu kaulus samalla tekniikalla, oli upea!)

sekametsa

Sen toisen jaetun toisen sijan sai kämppikseni, joka oli ymmärtänyt kurssikirjeen tarkoittavan kilpailuohjetta (hän osallistui sekä kisaan että kurssiin). Siksi vapaavalintaisen kotona tehdyn työn sijasta matkassa oli kurssilaisille tarkoitettu etukäteistehtävä, valokuvan perusteella tehty muotokuva. Siinä oli maalattua kangasta, vanutäytettä ja mainioita kirjottuja ryppyjä ja uurteita. Kilpailussa tehty työ oli erittäin huoliteltu moderni tilkkutyö. Tilkut ovat alcataraa, osa alueista on maalattu tekstiiliväreillä sopivan sävyisiksi ja puunrunkojen sisuksissa on vanutäyte.

kasitoita

Kisassa palkittiin muitakin töitä. Tuo värikkäämpi taisi tulla kolmanneksi ja vaalea kenties neljänneksi, mutta ihan varma en enää noista järjestyksistä ole. Yhteenvetona: käsityösarjaan osallistuneet puursivat tunteja laskematta ja väliin liki syömättä. Porukalla oli hyvä yhteishenki: ompelukoneita lainailtiin, kilpailevaan työhön ideoitiin kimpassa viimeitelytapoja, omia niksejä ja tekniikoita jaettiin auliisti.

Lausunta/draama -sarjassa tuli kakkoseksi yhden naisen mini-nukketeatteriesitys Oopperan kummituksesta. Minä ihastuin vielä enemmän saman esittäjän vapaa-ajalla meille esitelemään sälliin:

poro

Se oli aivan hulvaton! Elukkaa ohjattiin yhdellä puukepillä, jossa oli kaksi siimaa. Silti se osasi tanssia vaikka mitä! George Michaelin tahtiin se pyöritteli pyllyään ja klopotteli kavioillaan (niissä oli kivet painona), mutta parasta oli kyllä, kun pianistipoika alkoi illalla improvisoiga saunanvintillä ja poro pisteli menemään keskilattialla! Onnellisia ne hyvinkääläislapset, jotka pääsevät päiväkodissa nauttimaan tarhantätinsä luovuudesta!

Sitten se minäminä: minä voitin sen lausunta/draama-sarjan mummostani ja äidistäni kertovalla esityksellä, jossa enimmän aikaa olin äänessä itse, mutta johon oli yhdistty pätkät äitini ja mummoni lausuntaa. Palkintoakin arvokkaampaa oli sentään Seela Sellan ja Marina Motaleffin antama myönteinen palaute!

Mainokset

5 vastausta to “Heinolan henkeä ja minäminää”

 1. ainailona Says:

  Onneksi olkoon!
  Ja kyllä on hulvattoman osuvia otoksia nämä muutkin! Nukketeatteriötökkä on huipsihqu ja voittajatyö kolahtaa kovastikin Vaanilan makuun.

 2. Mrs Ruu Oh So Morbidi Says:

  No en ihmettele, että voitit! Onnea, onnea, onneksi olkoon!

 3. Helena Says:

  Käsittämättömän hienoja töitä. Kaikki.
  Hieno on myös Sinun oivalluksesi käyttää läheisten ääniä omassa esityksessä. Palkinnot varmasti oikeissa osoitteissa. Hyvää kesää, tavataan viikon päästä.

 4. minh Says:

  No pefletti soikoon! Hieno juttu, onnea vaan! Tosi upeita töitä ja varsinkin tuo sukutaulu on jotenkin kiehtova minusta, heti tuli mieleen erilaisia variaatioita siitä, mitä voisi tehdä…Mutta kerro enemmän siitä lausumastasi!
  -minh-

 5. Kukkis Says:

  Onnittelin jo livenäkin, mutta kerran vielä: onnea! Et kertonut ollenkaan, millaisella esityksellä menit voittamaan – kuulostaa aivan älyttömän hienolta idealta, ja epäilemättä myös toteutus on ollut upea.

  En muuten löytänyt sitä eläköitymisrunoa, josta oli puhetta … Toivottavasti joku sopiva löytyy.

  Hyviä viimeisiä työpäiviä ja hauskaa lomaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: