Tiistai veti mietteliääksi

Siinä minä olin (viime viikon tiistaina), matkalla Hirvensalmelta Mäntyharjulle, kun kilometri viitostien SEOn jälkeen erotin vastaantulijoiden kaistalla kaksi sivuun ajettua autoa, toisella konepelti auki. Kumman paljon ehdin ajatella, ennen kuin olin viittilöivän keski-ikäisen miehen kohdalla. Niin kuin esimerkiksi että:

 • 90-luvun puolivälissä Varsovassa asunut sisareni aikoinaan varoitti, ettei puolalaisella moottoritiellä koskaan saa pysähtyä antamaan apua, jos haluaa varmistaa henkensä ja omaisuutensa säilymisen. Ei kai se sentään Suomessa päde?
 • Radiossa varoitettiin aggressiivisista, romanialaisista korukauppiaista. Mitä tarkoitetaan aggressiivisella tuossa yhteydessä? Yliaktiivista kaupustelua vai väkivaltaista huitomista?
 • Miltähän ystävättären bulgarialaisesta miehestä tuntuu kuunnella noita varoituksia? (Siiskun keskimäärin suomalainen ei tee kovin tarkkaa eroa bulgaarien ja romanialaisten välillä, vaan sotkee ne kaikki samaksi epäluotettavien luokaksi, henkilöön katsomatta).
 • Pitäisiköhän minun ollenkaan pysähtyä, kun viittoja selvästi on värin perusteella eteläisemmiltä mailta kotoisin?

Pysähdyin, mutten sammuttanut moottoria, laitoin ovet lukkoon ja raotin ikkunaa vain hiukan Samalla häpesin rasistisia ajatuksiani ja varotoimiani.

Mies kertoi kömpelöllä englannilla, että bensa on loppu ja seurue tarvitsee apua. Kerroin, että lähin huoltoasema on kilometrin päässä. Kauniilla säällä se ei ole mikään matka käveltäväksi terveelle miehelle (pakkasella olisin saattanut harkita ajamista edestakas hakemaan muutaman litran).

Silloin äijän käteen ilmestyi kuin tyhjästä krääsärannekoru ilmiselvintä feikkikultaa. Hän sanoi, ettei heillä ollut rahaa, mutta hän voisi… enempää en kuunnellut, vaan ajoin pois paikalta.

Minua hävetti ja inhotti. Hävetti, että olin epäillyt ihmistä ihan vain ihonvärin perusteella (ja toisaalta myös se, että annoin höynäyttää pysähtymän, vaikka varoitettu oli). Ja inhotti, ettei epäluuloni ollut aiheeton! Minusta on uskomattoman surullista, että huijarit pelasivat ihmisyyden ytimellä: ihmisen kyvyllä tuntea empatiaa ja halulla auttaa hädässä olevaa.

Niin sekaisin olin pois kaasutellessani, etten edes huomannut kirjata rekkareita tai ottaa kuvaa. Huijausyrityksen ainoaksi lieventäväksi seikaksi on sanottava, että paikka oli valittu niin, ettei liikenneturvallisuus vaarantunut (minäkin pystyi pysähtymään bussipysäkille) eikä papparainen ollut mitenkään hyökkäävä, vaan tyytyi tyynesti kohtaloonsa ja käveli pois harteitaan kohauttaen, kun kieltäydyin rahanjaosta.

***

Tuon jälkeen ehdin vielä mökkeillä pari päivää Mäntyharjulla, piipahtaa Tukholmassa ja moikata Kataa Alppipuistossa ennen kuin tänään katsoin asiaksi rantautua Kivenlahteen.

7 vastausta to “Tiistai veti mietteliääksi”

 1. Larko Says:

  Sinähän käyttäydyit täysin vastuullisesti: tsekkasit, onko hätää, mutta samalla varmistit oman perääntymistiesi. Todettuasi, ettei hätää ollut, poistuit liukaasti paikalta.

  Tämä kaikki on ihan järkevää, toisin kuin esimerkiksi USA:ssa, jossa asemassasi ollut autoilija olisi tempaissut aseen hanskalokerosta ja ampunut sen kauppiaan. Tästä hän olisi saanut vielä kunniakirjan paikalliselta seriffiltä.

 2. Helena Says:

  Jaaha,
  ja vielä sanotaan, että itä-Suomessa ollaan periferiassa.
  Ei puhettakaan, jos huijaritkin jo tietävät, että täällä on ihmisiä.
  Vaan oikein hyvä, että oppivat että ei löydy höynäytettäviä täällä päin Suomea.
  Hienosti toimit.

 3. Suruvaippa Says:

  Empatia ja ystävällisyys tulkitaan helposti herkkäuskoisuudeksi ja sinisilmäisyydeksi, ja aina on ihmisiä, jotka ovat valmiita käyttämään toisten auttamishalua ja -valmiutta hyväkseen; pitää vain suhtautua tilanteisiin järkevästi, niinkuin mun Äiti, Sun äitis ja elämäkin on opettanut.

  Toivottavasti ihmiset kuitenkin jaksavat ja viitsivät auttaa toisiaan.

  ps. Eikös ollut mukava mökki ja mökkipaikka Hirvensalmella?

 4. Rasistinatsi Says:

  Minä en osaa nähdä tässä rasismia. Jos ennakkoluulo osoittautuu todeksi, niin eikö se luulo saakin silloin täyden oikeutuksen. Ja luullakseni tyhjästäkään ei ennakkoluulot synny. Veikkaanpa, ettei esim. kiinalaisten näköinen ryhmä aiheuta ollenkaan samanlaisia primitiivireaktioita.

 5. Hallatar Says:

  Saattoihan heidän ahdinkonsa olla tottakin…

 6. Sun äitis Says:

  Minä en osaa nähdä tässä rasismia.

  Minä kyllä sikäli, että jos viittoilija olisi ollut tavallisen suomalaisen näköinen perheenisä sortseissa ja lippiksessä, en olisi ruvennut epäilemään avunpyynnön aitoutta. Kyllä epäilykseni herätti juuri miehen eteläinen ulkomuoto. Vaikka varovaisuus tällä kertaa osoittautui perustelluksi, ei aina niin ole. Merkinnässä mainittu bulgarialainen insinööri on asunut Suomessa viitisentoista vuotta. Silti hän kohtaa edelleen taustansa vuoksi turhia ennakkoluuloja esim. työelämässä.

  Saattoihan heidän ahdinkonsa olla tottakin…

  Toki, mutta epäilen. Konepelti auki lisää avunpyynnön näyttävyyttä, muttei ole välttämätöntä, jos ongelmana on bensapula. Mies ei pyytänyt liftiä huoltoasemalle, vaan rahaa bensan ostoon (rahan vastineeksi hän tarjosi arvotota korua). Rahatta tai luottokortitta ei kenenkään kuulu suunnistaa autolomalle mihinkään päin maailmaa.

 7. Suruvaippa Says:

  Oletkohan SÄ nyt vähän ankara itsellesi, eikö sun epäilyjesi heräämiseen vaikuttanut tieto siitä että kuvaukseen sopivia veijareita on liikkeellä?

  Jos olisit edellisenä päivänä lukenut että hullu kalju (tai pitkätukkainen, ei mulla ole mitään kaljuja vastaan) kirvesmurhaaja liftaa itä-suomessa, tuskin olisit pysähtynyt ottamaan kaljua (tai pitkätukkaista) kirves kädessä liftaavaa liftariakaan kyytiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: