”Miksi samalla rahalla ei palkata fiksuja nuoria?”

Kysyy Alli Vierelä tänään Helsingin Sanomien mielipidesivulla kirjoituksessaan, joka käsittelee Helsingin kaupungin kaavailuja perustaa sosiaalinen yritys vanhuspalveluita tuottamaan. Sosiaalisessa yrityksessä 30% työvoimasta on vajaakuntoisia tai muuten vaikeasti työllistettäviä. Vierelän näkemys on, että ajatus vajaakuntoisten työllistämisestä vanhusten avuksi osoittaa, että alaa pidetään ala-arvoisena.

Olen kouluttanut erityisoppilaitoksessa nuoria ja aikuisia, joilla on jokin erityisen tuen tarve opiskeluissaan. Monet heistä luokiteltaisiin vajaakuntoisiksi. Silti en missään nimessä pitäisi heitä ala-arvoisina! Tunnen myös monia entisiä tai nykyisiä pitkäaikaistyöttömiä, joiden fiksuutta en epäile pätkääkään. Minusta on hienoa, että Helsingin kaupunki tuntee yhteiskuntavastuuta niistä ihmisistä, joiden mahdollisuudet työllistyä avoimilla työmarkkinoila ovat syystä tai toisesta rajoittuneet.

Voin hyvinkin kuvitella, miten molempia osapuolia tyydyttävää olisi, jos esimerkiksi lievästi kehitysvammainen puhdistuspalvelulinjan suorittanut nuori pääsisi töihin sosiaaliseen yritykseen helpottamaan vanhuksen arkiaskareiden sujumista. Vanhuksella ei välttämättä olisi mitään sitä vastaan, että työtahti on hieman verkkaisempi, merkitsisihän se myös pitempää yhteistä aikaa ja mahdollisuutta jutteluun.

Myös vajaakuntoinen voi olla fiksu nuori (tai aikuinen)!

Mainokset

11 vastausta to “”Miksi samalla rahalla ei palkata fiksuja nuoria?””

 1. minh Says:

  Aha, joo. Tämä oli taas näitä. Minä en edes jaksa lukea hesaria, enkä sen mielipidepläjäyksiä, kuten en metro-lehden(vai kumpi se oli) tekstarihuutelujakaan. Koskaan ei ole hyvin. Mitä on ne Fiksut Nuoret? Onko älykkyystesti ja muut kokeet otettava käyttöön hoitohenkilökuntaa palkatessa? Miksi sitten päästetään eri tavoin rajoitteisia ihmisiä opiskelemaan mitään, jos he eivät sitten saisi tehdä sitä työtä, johon heidät on koulutettu? Eikös siinä säästäisi vielä enemmän.
  Palkattomaan(tai peruspäivärahalla korkeintaan) suojatyöhön vaan kaikki olosuhde,-mielenterveys,-fyysinen terveys, yms-rajoitteiset, eikä mitään koulutusta! Fiksuja Nuoria kehiin, voi jumalauta!
  -minh-

 2. kaura Says:

  Mun vammaisaktivistisen käännöskoneeni läpi tuo kysymys kuuluu: ”Miksi samalla rahalla ei palkata oikeita ihmisiä?”

 3. Helena Says:

  En ole ehtinyt Hesaria lukea, mutta asia tuli selväksi. Mielipidekirjoittaja ei käsitä mistä asiassa on kysymys. ”Fiksut” nuoret palkattaisiin ilman muuta ja täydellä palkalla, jos heitä olisi tulossa.

  Vajaakuntoisia palkattaessa valtio maksaa kunnalle erityistukea palkkaukseen ja se kanavoidaan sosiaalisen yrityksen kautta.
  Ei pitäisi olla kenenkään fiksun tai vähemmän fiksun kadehtimisen arvoinen asia.

  Tänä päivänä ei kenenkään työkykyisen tarvitse olla työtön ainakaan Helsingissä. Töitä löytyy Seuresta (Vantaan, Espoon ja Helsingin kaupunkien määräaikaista työvoimaa välittävä yhtiö).

 4. Petja Jäppinen Says:

  Tuli mieleeni.
  Tiedän erään korkeasti oppineen neidin ja oman alansa vaikuttajan, jolla vamma joka ei nyt juurikaan näy.
  Hänen äitinsä olisi laittanut hänet aikanaan laitokseen ja yritti vielä lukion jälkeen saada tätä jonkinlaiseen holhoukseen. Isänsä pisti vastaan ja tuki koko ajan.

  Nyt hän on perheen vanhan bisneksen asiantuntija, jota siteerataan lehdissä.

 5. Uudestaan Says:

  Taitaa Allilla vanhuuspäivät lähestyä. Oma vikansa, kun ei aikoinaan synnyttänyt riittävästi fiksuja nuoria tekemään fiksuja nuoria tekemään vanhustyötä.

 6. Suruvaippa Says:

  ”Tänä päivänä ei kenenkään työkykyisen tarvitse olla työtön ainakaan Helsingissä…”

  Hmm, 28 372 helsinkiläistä varmasti arvostavat mielipidettäsi suunnilleen yhtä paljon kuin vajaakuntoiset Alli Vierelän mielipidettä.

 7. henrik Says:

  Tervehdys,

  Luin otteen blogikirjoituksestasi Yleisradion kansalaismediakatsauksen viikon #34 jaksoon. Olen antanut kaiken kunnian sinulle kirjoittajana ja olen linkittänyt sivulla suoraan kyseiseen kirjoitukseen.

  Ohjelma on vapaasti kuunneltavissa internetissä:
  http://blogit.yle.fi/node/1776

  henrik

 8. Polgara Says:

  Helenalle: Seure, kyllä, sieltä saa keikkaa. Mutta, suurimmalta osalta (EI kaikilta) edellytetään hiukkasen työkokemusta alalta tai edes jotain kokemusta! Poikani pääsi sattumalta Seuren sijaisuuteen vähän pidemmäksi aikaa keikalle, hyvällä tuurilla. Oikea aika, oikea paikka, lupasi ottaa töitä mitä vaan! Mutta ei Seure tosiaan ota kaikkia töihin, ei todellakaan… MOT, naapurin koulutetulle kaverille ei ole tullut yhtään yhteydenottoa puolen vuoden aikana!
  Ja sitten, tämä työrajoitteisten ja vajaakuntoisten työllistäminen. Siitä voi olla montaa mieltä. Jos se tapahtuu kunnon palkalla oikeaan työsuhteeseen, ok! Mutta jos tätä pyritään venkuloimaan tukien yms. avulla, unohtakaa koko juttu! Minäkin voin kohta tarvita kivaa siivoojaa tai muuta apua – varmasti (jos olisi rahaa) palkkaisin vajaakuntoisen kaverin avukseni, jos se takaisi hänelle normaalin tulotason ja asiallisen työsopimuksen! Eikä mitään suojatyöpaikkaa… grrr… ahkeruusrahalla…arggghhh…

 9. Sun äitis Says:

  Polgara
  sosiaalisessa yrityksessä vajaakuntoisella työntekijällä on normaali työsuhde ja normaali palkka (ei välttämättä kovin korkea, jos työtä ei ole järin vaativaksi määritelty), ei työmarkkinatuki tms. etuus. Yhteiskunnan tuki tulee sosiaalisille yrityksille palkkatukena, eli pelkosi on siltä osin turha.

 10. Polgara Says:

  Niin arvelinkin, että jotakin tukimuotoa kuitenkin käytetään. Tästä vain lähes aina seuraa myös palkkatason alhaisuus. Toki, ei kaikissa töissä vaativuus ole kummoinen, mutta ei minusta olisi työkseni esim. siivoojaksi, kyllä siinäkin täytyy osata ja tietää asioita… =D Valitettavasti en ole paremmin perehtynyt sosiaalisiin yrityksiin, ajatus sinänsä kuulostaa ok:lta, mutta joku sisälläni kuiskii muuta!

 11. Sun äitis Says:

  Polgara,
  minä en tuota tuke pidä pahana. Tavallisilla yrityksillä on niin suuret tuottavuusvaatimukset, ettei siinä tahdissa vajaakuntoinen useinkaan pärjää. Silloin on uhkana, että hän syrjäytyy työstä kokonaan.Yritykset eivät kerta kaikkiaan palkkaa täydellä palkalla ihmistä, jonka työpanos on esim. vain puolet ”normaalista”. Yritykselle maksettavan palkkatuen avulla vajaakuntoisen on mahdollista työllistyä tavalliseen työsuhteeseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: