Språkbad i Falun

Väsyttäisi valtavasti, mutta pitää passa på, kun on ostanut työnantajan piikkiin vuorokauden nettiaikaa 120 kruunulla. Olen viikon kielikursilla Falunissa. Tullessa Viking ryskyi armottomasti 19 m/s tuulessa. Minulle kävi kuten aina, kun keikuttaa: alkoi nukuttaa.

Perillä odotti lumimyrskyinen Ruotsi. Viikonlopun aikana oli ajettu kolmatta sataa enemmän tai vähemmän tuhoisaa kolaria. Koko maa tuntuu olevan sekaisin Kallasta. Hyvä niin, saivatpahan iltalehdet jotain muuta kirjoitettavaa kuin sen, miten Arja Saijonmaa oli juottanut itsensä ja muut ikäloput tähdet humalaan telkkarisarjassa Stjärnorna på slottet.

Reissuun on liittynyt hieman dramatiikkaa. Hyttikaverilleni nousi paise kurkkuun, ja oli kohtalaisen haasteellista löytää paikka, missä poloinen turisti saisi lääkärinhoitoa (vakuutuksesta ei ollut apua, jos mieli jonottamatta lääkäriin, sillä paikkakunnalla ei liene yhtään yksityistä lääkärin vastaanottoa, vaan kaikki jonottavat demokraattisesti kommunalt). Lopulta onnistui, ja nyt rouva on yön yli antibioottitiputuksessa sairaalassa.

Kyseisestä hyttikaverista sen verran, että kesken tulomatkan iltaruokailua hän kysyi minulta, olenko kenties joskus ollut töissä Savonlinnan OKL:ssä. Vastasin, että joo, elokuun 1985. Tähän hän vastasi, että samoin, vain sen elokuun, ja kertoi vielä, että oli ollut meillä muutaman kerran lapsenvahtina (terveisiä PA:lle). Erityisen elävästi hänelle oli jäänyt mieleen (minun liikkumistapani lisäksi!) silloisen asuntomme portaat, joista olin moneen kertaan varoittanut.

Tänään tutustuimme aamupäivän Högskolan Dalarnaan ja kävelimme iltapäivän opastetulla kaupunkikierroksella (paitsi kämppikseni, joka jonotti sairaalassa). Minulle Falun on ollut vain yksi niistä paikoista, joissa hypätään mäkeä. Mutta tämäpä onkin vallan merkittävä kolkka! Kaivostoimintaa seudulla on ollut yli tuhat vuotta ja puunjalostusyhtiö Storakin vietti 700-vuotissynttäreitään jo monta vuotta sitten (Falun oli Storan pääkonttorikaupunki ennen kuin Enso-fuusio siirsi pääkonttorin Suomeen).

Myös Systembolaget-sanan juuret ovat Falunissa. Alueen porukoilla oli tapana poltella viinaa kototarpeiksi. Siitä kuningas Kaarle XII ei pitänyt, vaan päätti siirtää viinanpolton valtion monopoliksi. Muutaman vuoden homma meni niin, mutta sitten viinanpoltto taas vapautui. Falunin alueen porvarit alkoivat kuitenkin kerätä krouvareilta viinaluvista rahaa, jolla rahoitettiin yleishyödyllisiä hankkeita. Rahankeruuta varten kehitettiin systeemi, ja tuosta systeemistä juontaa nimitys Systembolaget.

Falun on kuuluisa punaisestaan, mutta alunperin alueen puutalot kyllä olivat mustia. Rakennusten laudat muistuivat ilman rikkipitoisuuden vuoksi (kuparia jalostettaessa vapautui paljon rikkiä, ja koko kaupunki haisi aikoinaan mädältä kananmunalta). Punamulta yleistyi vasta 1800-luvulla.

vaaka_musta1 pikkumokki1

Kiertueellamme piipahdimme myös Carl Larssonin etsausmökissä (jossa taiteilija myös kuoli). Huomenna on ohjelmassa varsinainen museo.

cl_vaaka1 cl_vaaka22

Lopuksi vielä yksi varsin soma nykyfalunilainen tapa. Keskustan asukkaat voivat ilmoittautua mukaan joulukalenteriin. Jokainen mukaan valittu saa oman luukkunumeron ja somistaa kotinsa ikkunan, jonka edestä verhot avataan, kun sen luukun on aika avautua.

kalenteri16 kalenteri20

Ai niin joo, se vielä piti mainita, että ruotsinkielisen Vista home editionin basic-version saisi täällä viidelläkymmenellä eurolla. Englanninkielinen maksaa tuplat, mutta edelleen selkeästi vähemmän kuin Suomessa, joten päätin ostaa sen itselleni tuliaisiksi, jotta pääsen jatkamaan nörtteilyprojektiani.

Mainokset

3 vastausta to “Språkbad i Falun”

  1. Helena Says:

    Tuo talojen joulukalenteri-idea on mainio. Larsson-museossa tulet viihtymään, uskoisin. Mukavaa kielikylvyn jatkoa.

  2. Ilkka Says:

    Siellä täytyy olla Falun Gång, täytyy.

  3. Markku Says:

    Ditt språkbad verkar vara både nyttig ock spännande. Snöstormen låter lovande för vi skall resa till Sälen (som ligger ganska närä Falun) under sportlov och snö måste man föstås har bäde i backen och terrängen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: