Sun äitis viihdyttää ja jakaa pokaaleja

Ajattelin eilen viihdyttää teitä tarinalla Tupusta, mutten sitten ehtinytkään, kun koko ilta meni muiden viihdyttäviä merkintöjä lukiessa ja kommentoidessa. Sikspä viihdytän vasta nyt.

Tupu on varttuneeseen ikään ehtinyt lähipiiriini kuuluva nainen (isäni vaimo, jos tarkkoja ollaan). Joitakin vuosia sitten hän meni kauppaan katselemaan suihkukoppeja, sillä kylppärin kalustaminen oli ajankohtaista. Ystävällinen nuorimies esitteli kaappeja ja kehotti Tupua kurkkaamaan, miltä kaapin sisällä näyttää. Ja sitten hän sulki oven Tupun perässä.

Pieni nainen paksussa päällystakissaan panikoitui ahtaassa tilassa. Tupu alkoi kirkua kauhusta, vaikka muuten onkin hyvin hillitty ihminen. Poika avasi oven hämmentyneenä, muttei malttanut olla letkauttamatta, että suihkuverho saattaisi sittenkin olla rouvalle oikeampi valinta.

Suihkuverho siitä tuli. Ahtaanpaikan kammo silti jäi. Erityisen haastaviksi paikoiksi Tupu kokee kauppaliikkeiden pyöröovet. Jos kauppaan ei ole muuta tietä, vaan Tupun on ehdoton pakko astua pyöröhärveliin, hän hengittää ensin syvään, kiinnittää katseensa kaukaisuuteen ja hokee mielessään kannustavasti kohta tämä on ohi, ihan pian pääsen ulos. Joskus tämäkään ei riitä. Kerran Tupun oli pakko etsiä lohtua tarttumalla takanaan kävelevän isäni käteen. Ulos päästyään hän huomasi pitävänsä kädestä ihan vierasta miestä. Isä oli vahingossa päätynyt eri sektoriin kuin vaimonsa.

Asiakaspalvelijat: varokaa tunkemasta ihmisiä suihkukaappiin, jollette halua aiheuttaa heille pysyvää ahdistusta!

***

En minä ymmärrä, mitä kansalaisjournalismi on. Mutta ei sitä minun mielestäni ainakaan miksikään tavisten toteuttamaksi poliittiseksi pulinaksi ole syytä latistaa. Vrt nimimerkki Goronin kirjoitus hesrin keskustelupalstalla

  …Varmasti käsitöilläkin on poliittinen ulottuvuus, kuten käyttääkö paitansa raaka-aineena kotimaista luomukasvatettujen lampaiden villaa vai australialaisten tehokasvatettujen, mitä tämä valinta merkitsee talouspoliittisesti jne., mutta käsityöohjeet eivät ole poliittista journalismia…

Ihan intuitiivisesti ajattelisin, että kansalaisjournalismi on vaikuttamista. Kun mietin esimerkkejä siitä, miten olen tullut vaikutetuksi lojuessani blogeissa viimeiset neljä vuotta, tulee ensimmäiseksi mieleeni, että autismi on koskettanut minua täällä voimakkaammin kuin missään perinteisen median puolella (tai aihetta käsittelevissä kirjoissa, joita niitäkin olen työni vuoksi lukenut). Kaura on Viistolla pinnalla pitänyt siitä huolen. Perinteiset mediat eivät millään pysty samaan pitkäaikaisvaikuttamiseen, siihen, että vuosien saatossa aihetta käsitellään toistuvasti, aina uudesta näkökulmasta. Ja niin, että asian ottaa väistämättä vastaan tunteella.

Ammattilehtiä enemmän minua on ammatissani kehittänyt Anne Rongas Blogien opetuskäytöllään. Netti on pullollaan sälää, josta minulle voisi olla hyötyä. On upeaa, että jossain majailee Annen kaltainen ihminen, joka etsii, suodattaa ja selittää minulle, mihin minun kannattaisi suunnata verkko-opettajana. Edellisessäkin olisi jo kyllin kansalaisjournalismia, mutta kaiken tämän päälle Anne ehtii vielä kädestä pitäen neuvoa. Perinteinen media ei millään pysty samanlaiseen ammatilliseen täsmävaikuttamiseen.

Hiukan samaan sarjaan kuuluvat sinnikkäät monimediavaikuttajat Tuhat sanaa Tuija, , sanoi Erkka ja Medis, joita ilman olisi mukavuudenhaluisena jättänyt opettelematta monta asiaa. Perinteinen media ei millään pysty samanlaiseen tekstin, kuvan (myös liikkuvan) ja äänen vuorovaikutteiseen yhdistelyyn.

Olen vakuuttunut, etten seuraamieni sanoma- ja aikakauslehtien tai television kautta olisi tiedostanut sananvapauskysymyksiä läheskään niin voimakkaasti kuin blogeissa notkumalla. Blogien verkostomaisen vaikutusmekanismin vuoksi en edes osaa nimetä, kenelle kunnia tästä kuuluu. pnille, Mertenille, Sedikselle ja Mitvitille nyt ainakin. (Olen sillä tavalla kummasti rakennettu, etten osaa vähätellä sanotun merkitystä vain siksi, että sanomisen tapa on viihdyttävä.) Perinteinen media ei millään pysty samanlaisen verkottuneeseen ja linkittyneeseen yhteisvaikuttamiseen.

Verkottunut yhteisvaikuttaminen on koskettanut minua myös lukemattomilla muilla elämänalueilla. Esimerkiksi salarouvailussa (salarouvilla näyttää muuten olevan kokoontumisajot meneillään Kukkiksella ja siinä, että hurmaavien nuorten miesten seura on hidastanut käpyyntymistäni keski-ikäiseksi tosikoksi (ok, olisin minä tuota viimeiseksi mainittua sälliä tavannut muutenkin!). Perinteinen media olisi luokitellut minut ET-ihmiseksi eikä olisi ymmärtänyt, että nautin erilaisten ja eri ikäisten ihmisten tarinoista.

Tatatataa! On aika julistaa Sun äitis Kansalaisjournalisti-pokaalin saajat:

Kaura, Anne, Tuija, Erkka, Medis, pni, Merten, Sedis, Mitvit, Elma, Helen, Kukkis, Ohari
Viima, Vt, PA ja lisäksi Mari Koo

Olkaa hyvä!

kansalaisjournalistipokaali
Uploaded with plasq’s Skitch!

***

Ainiinjoo, niille, jotka kaipaavat pitkäaikaissairaiden hoitajaongelmia käsittelevia blogimerkintöjä:

Vetoomuksia
Saapumisia ja lähtemisiä

Olisi niitä tuoreempiakin, mutkun en nyt keksi, millä hakusanoilla etsisin!

22 vastausta to “Sun äitis viihdyttää ja jakaa pokaaleja”

 1. kukkis Says:

  Hyvänen aika! Kiitos! Jos joku ei tiedä, minkä näköinen on äimän käki, tulkoon tänne katsomaan.

  Jotain piti kommentoida tuohon postauksen alkuosaankin, mutta jokikinen ajatus katosi päästäni pokaalin myötä. Poistun hieman tyynnyttelemään itseäni. Sen jälkeen minulla ehkä on voimia pohtia tuota kansalaisjournalismin määritelmääsi, joka on hieno ja mielenkiintoinen.

  On sanomattakin selvää mutta sanon silti, että sulle kuuluisi samanlainen pysti.

 2. Helen Says:

  Vautsi vau mikä pokaali! Saako ton liimata pysyvästi bloginsta sivupalkkiin?
  Ja hyviä huomioita kansalaisjournalismista, minusta ainakin tuntuu siltä että blogeista löytyy ihan kaikkea, myös pitkäaikaissairauden hoitajapulaa kun muitakin isoja tai pienempiä ongelmia ja iloja käsitteleviä kirjoituksia, mutta kun ne täytyy ensin etsiä ja löytää! Tähän toki voi toivoa vaikka uudistuvalta blogilistalta apua, mutta heitot siitä mitä kaikkea blogit muka eivät ole, menevät kyllä yleensä hukkaan.

  Olen huippuylpeä ja tyytyväinen nyt! Kiitos!

 3. pni Says:

  Suuret kiitokset! (Vaikka oikeasti haluaisin, että sana kansalaisjournalismi suljettaisiin kangassäkkiin jokusen painavan kiven kanssa ja heitettäisiin mereen.)

  Onko pokaali vähän kuin mitalli? 😉

 4. Tuija Says:

  Ooh kiitos johan on hieno pysti 🙂

  Ja kiitos itsellesi hyvästä verkkoseurasta myös

 5. Sun äitis Says:

  Äh, ironia ei ole koskaan ollut vahva lajini! Kaikki, mitä sanon valintaperusteiksii on kyllä tarkoitettu vakavasti otettavaksi, mutta itse sana kansalaisjournalismi on tarkoitettu samalla tavalla dissattavaksi kuin palkintopokaali, joka se maailman rumin ja turhin esine, jota aikoinaan esittelin roinameemissä.

 6. Maija Aalto Says:

  Tuo ammatillinen täsmävaikuttaminen sun muu vertaistuki on erittäin tärkeä pointti, jota en ole itse saanut yhtä hyvin sanoiksi asti.

  Lisäksi tässä on kivaa sekin, että ikään kuin vahingossa pääsee tirkistelemään muidenkin ammattiryhmien arkea.

 7. PA Says:

  Viude, kiitos! Minä luulin aina, että se kirjoitetaan pokaalli.

 8. kaura Says:

  Ekaks liikututti ja sitten röhötytti tämä juttu. Tuo pokaali on täysin hillitön vempele 😀

 9. medis Says:

  …että elämän ensimmäinen pokaali jasitten vielä noin mahtis. Kiitos ja kiitos itsellesi myös. (näyttipä tuo lause hassulta)

 10. kukkis Says:

  Olipa kansalaisjournalismista mitä mieltä hyvänsä, määritelmä on silti hieno! Ei termin aina tartte kestää kriittistä tarkastelua, pääasia on se, mitä sillä tarkoittaa.

 11. Mari Koo Says:

  Wohoo, tämän pystin kannattelun otan ylpeydellä vastaan! Minäkin kiittelen sekä muita mainittuja että pystin antajaa, paljon olisi jäänyt hoksaamatta, oppimatta ja tiedostamatta ilman blogeissa pörräämistä. Sen lisäksi, että on vielä ihan naamakkainkin saanut tutustua mielettömän kivoihin ihmisiin.

 12. viima Says:

  Onpas sitä seuraan päässyt, ja olen hienosta pokaalista kaikesta huolimatta kiitollinen. Virtuaalinen pokaali on myös paljon oikeaa kätevämpi, ei tarvitse miettiä hyllytilan kanssa eikä pelätä sen muuttaessa särkyvän.

  Itse en kansalaisjournalismi-nimikettä dissaisi, vaikkei se kovin hohdokas tai selkeä ilmaisu olekaan. Mutten tiedä parempaakaan. Tästä eri-ikäisten ihmisten ajatusmaailmojen paremmasta ymmärtämisestä olen minäkin blogeissa ja netissä pitänyt. Tässä avartuu.

 13. Mrs Ruu Oh So Morbidi Says:

  Sun äitis! En voisi olla enempi samaa mieltä. Siis Kauran Viistolla pinnalla on ehdottomasti kansalaisjournalismia parhaasta, ja hauskimmasta, päästä. Blogi viestii, infoaa ja opettaa. Kauran blogin avulla oppii koko ajan, toiaalta ei tunnu lainkaan siltä kuin istuisi koulunpenkillä! Tokihan Kaura saattaa luulla, että hän vaan päästelee höyryjä eetteriin, mutta antaa hänen pysyä luulossaan:) Me muut tiedämme, että hän on yksi tärkeimmistä blogivaikuttajista! Pokkaallin ansainnut!

 14. Merten Says:

  Oho, nyt meni palkintokaappi uusiksi, toihan on iso pysti. Kits.

 15. erkka Says:

  Kiitän ja kumarran 🙂

  Mutta mihinkäs minä nyt tuon laitan? Meillä ei ole noin isoa takan reunusta, saati sitten takkaa. Pitänee muuttaa 🙂

 16. Zepa Says:

  ”Olen sillä tavalla kummasti rakennettu, etten osaa vähätellä sanotun merkitystä vain siksi, että sanomisen tapa on viihdyttävä.” Tää oli hauska ja vaikuttava – yks mun tuttu saattaa lainata tota syvään kumartaen ja kiittäen!

 17. Sun äitis Says:

  Niille, jotka kokevat ongelmia pokaalin sijoittelun kanssa: voitais sopia, että minä säilytän tuon alkuperäisen rotiskon edelleen meidän makuuhuoneen lattialla pölyä keräämässä ja te muut tyydytte kantamaan kuvaa verkkokalvollanne.

  Mari,
  sulle en edes laittanut perusteluita, kun olit jotenkin perusteluittakin ilmiselvä valinta. Mutta nyt kun otit puheeksi, niin kyllä maininta tuli osittain juuri tuosta livetapaamisorganisointipuolestasi. Ei minulle esim. ole koskaan tullut kutsua: ”Hyvä Helsingin Sanomia yli 30 vuotta tilannut, tervetuloa Alppipuistoon tapaamaan muita Hesarin lukijoita.” Mutta blogimiitteihin on kutsuttu monesti!

  Ruu,
  mulla oli aluksi mukana myös ulkomaankirjeenvaihtajakategoria (jossa olisitte esiintyneen sinä ja Maurelita), mutkun mullon suunnitteilla toinen merkintä, jossa aion linkata sinuun, niin jätin tällä erää veks.

  Zepa,
  terveisiä tutullesi 🙂

 18. Ohari Says:

  Voi jestas! Voi jestas! Moon liikutettu! Voi jestas! Huutomerkki! Kiitos!

 19. kaura Says:

  Tuntuu edelleen ihanalta ajatella, että kirjoittelullani voisi olla hyvää vaikutusta, vaikka en oikein kehtaa ajatella sitä kovin paljon. Tällä ikää ei tarvitse parantaa koko maailmaa tai edes puolia (paitsi ehkä kapakassa hyvässä seurassa), mutta siinä on jotain ylettömän hienoa, kun ihmiset (ml. meitsig) saavat kosketuspintoja ja ymmärrystä.

  Sen voin sanoa varmasti, että oman pollani järjestelyssä blogi ja sinne siunaantuneet kommentit ovat olleet aivan korvaamattomat! Muiden blogeissa hengaillessani olen saanut kozmisesti sekä hupia että tarpeellista tajunnanlaajennusta, joita sitten levittelen edelleen aina tilaisuuden tullen.

 20. Anne Says:

  Voi kiitos äitikkä – tää niiata niksauttaa ja lähettää pääsiäisvaloajatuksen sinne. Vaihdantaa on tapahtunut molemmin päin ja jatkuu varmasti. YYA-hengessä.

 21. Sedis Says:

  Äimän käki vähän myöhässä kiittelee komeaan seuraan pääsyä.

  Kansalaisanalyysin jälkeen päättelen, että pystimaljakon sisällä on joko olutpullon korkkeja tai 20 senttisiä tai kultaköynnöstä.

  Ehkä sitä on pääsiäisen jälkeistä elämääkin.

 22. Vt Says:

  Ahaa, tätä tuo seuraavan postauksesi kommenteissa ilmaisemasi ”mihin voin tuoda pokaalin” -kysymys tarkoitti. Niin terhakkaa päivittelyä, että olen jättänyt huomaamattani tällaisen kirjoituksen aikanaan kokonaan lukematta.

  Kiitoksia kunniasta, en ole tämän arvoinen. (Oikeasti olen, pokaalithan ovat aivan kauhean näköisiä!)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: