Ilmastokeskustelua aamulla kello seitsemän

Ylellisintä nykyisessä työssäni ei ole pitkä kesäloma. Ylellisintä on, että ihan tavallisina työpäivinä voin könytä työpaikalle vasta yhdeksäksi. Ainoastaan reissupäivät Turkuun edellyttävät raikkaita aamuherätyksiä.

Kuunnellessani työläisnuorukaisteni aamukolinoita klo 5.15 olen miettinyt, minkä ihmeen takia rakennuksilla ja tehtailla aloitetaan työt jo seitsemältä. Onko se jokin kummallinen jäänne menneiltä vuosikymmeniltä? Vai tapa osoittaa duunarille paikkansa, vain valkokaulusväki voi nukkua aamulla ekstratunnin!

Nyt se sitten selvisi. Esimerkiksi sähköalalla on työehtosopimuksessa sovittu kilometrirahat kotoa tai toimistolta työmaalle, ja jätkät aloittavat mielellään työt jo seitsemältä, että ehtivät paahtaa paikalle omalla autolla ennen ruuhkia. Häviäjiä ovat ne, jotka liikkuvat julkisilla kulkuneuvoilla, joiden vuorovälit ovat harvat varhaisina aamutunteina, varsinkin näin kesäaikaan. Spögen esimerkiksi piti lähteä kotoa ennen kuutta ehtiäkseen ajoissa työnjakoon (oli sitten perillä jo 6.24, mutkun seuraavalla yhteydellä olisi ehtinyt vasta klo 6.58:ksi eikä olisi ehtinyt vaihtaa työvaatteita ennen seitsemää).

Entäs, jos ennen töiden alkua vielä pitäisi viedä lapset hoitoon? Seitsemältä alkava duuni pakottaa pienten lasten vanhemmat oman auton käyttäjiksi silloinkin, kun asutaan taajamassa ja elämä muuten hoituisi julkisen liikenteen varassa.

Johtopäätös: töiden aikainen aloittaminen edistää yksityisautoilua ja kiihdyttää ilmakehän lämpenemistä!

Mainokset

2 vastausta to “Ilmastokeskustelua aamulla kello seitsemän”

 1. Maurelita Says:

  Hyvin havaittu ! Juttelin pariisilaisen taksikuskin kanssa joku aika sitten, sen manaillessa liikennettä ja pormestarin uudistuksia bussikaistoista jne. Kysyin sitten mikä miehen mielestä olisi paras tapa selvittää kaupungin liikenneongelmat – eikä tyyppi osannut ehdottaa mitään !

  Mitä nyt itse osaisin ehdottaa muuta kuin liukuvaa työaikaa joka on hankala kimppaprojekteissa, yhteisautoilua, fillaria… Pariisissa metro on pop mutta sen ilma on kuulemma paljon saastuneempaa kuin liikenteen pakokaasuissa.

  No olipa rakentava kommentti mutta pakko kommentoida niin kuin konsanaan taksikuskin Pariisin liikenteessä, aihe oli niin houkutteleva. =o)

 2. Sun äitis Says:

  Äh, mulla on jokin bugi: kommenttien tiedot eivät tule enää (kaikki) gmailiin, vaikka mulla on ruksi kohdassa ”lähetä meili aina kun joku kommentoi”, siksi ei silmä sattunut tähän kommenttiin tuoreltaan.

  Kääntöpuolihan tuossa olisi, että jos seitsemän sällit jättäisivät autot kotiin ja tulisivat julkisilla vasta kahdeksaksi, niin julkisen liikenteen vuoroja pitäisi lisätä, että kaikki mahtuvat mukaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: