Löysimme hyvän pommiohjeen internetistä!

Tuttu tyttö kirjoittaa tänään Helsingin Sanomissa [€] palasaippuasta.

Palasaippuasta tuli arjen luksustuote - HS Digilehti - Hinta & Laatu - HS.fi
Uploaded with plasq’s Skitch!

.

No, tästä lajista on meilläkin hieman kokemusta. Keväällä 2005 Spöget tekivät koulua varten kemian projektityön saippuan valmistuksesta. Reseptin ja erinomaiset ohjeet löysimme Saippuakuplista. Taustalla olevaan kemiaan perehdyimme laajasti, mutta jos jotakuta kiinnostaa ihan sellainen pikaintro aiheesta, kannattaa lukea tämä yo-kysymyksen vastaus.

Ja sitten huonot uutiset: yksityishenkilöille ei enää myydä lipeää, joka on saippuan valmistuksessa keskeinen raaka-aine. Minä onnistuin sitä hankkimaan, sillä opetin tuohon aikaan mm. 2 ov:n kemia & fysiikka -kurssia edellisessä työpaikassani. Alla todistusaineistoa. Keittämiskuvat olivat jo jonnekin hukkuneet!

saippuabaari

Itse tehty saippuamme onnistui hyvin. Käytimme tuoksuna sitruunamelissaa (eteeristä öljyä). Väriainetta emme käyttäneet, mutta luonnollinen kermanvalkoinen väri oli ihan nätti. Raaka-aineongelmien vuoksi olemme sittemmin palanneet ostosaippuan käyttäjiksi. Käsintehtyjen palasaippuoiden sijasta nuukailemme ostamalla ihan tehdastekoisia tavaroita. Tallinnasta ostin ison lastin Palmoliven ja Luxin saippuoita. Euroissa niille tuli hinnaksi n. 30 senttiä/saippua! Olen vasta ehtinyt ottaa käyttöön greipintuoksuisen (ihanan raikas), mutta epäilemättä myös manteli- ja yrttisaippuat täyttävät tehtävänsä!

Untitled Layer 4-1
Uploaded with plasq’s Skitch!

Koska saippuakauppiaan taival tyssäsi raaka-aineongelmiin, päättivät Spöget tutustua muihin tuotantomahdollisuuksiin. Juuri eilen valmistui ensimmäinen erä kylpypommeja. Niistä tulee ihan erillinen postaus, kunhan pienet pilottireseptiin liittyvät tarkennukset on saatu hiottua kuntoon, mutta tässä etukäteisesittelyssä sitruunantuoksuiset porepallot.

06082008634
Uploaded with plasq’s Skitch!

koe-erässä mm. kahta kuulakokoa ja koekiekko

Mainokset

13 vastausta to “Löysimme hyvän pommiohjeen internetistä!”

 1. Terhi Says:

  Kylpyammeettomana kylpypommien fanina nyt on pakko kommentoida. Eikä ollenkaan niitä kylpypommeja. Blogisi mielenkiintoisuus on nimittäin kohonnut ihan uusiin sfääreihin seesmicin takia. Ensimmäisen videon kohdalla vieraus vähän häiritsi (ja ehkä sellainen tunne että olin tirkistelemässä) mutta toista vodcastia odotin jo innolla. Ehdottomasti parempaa kuin pelkkä teksti. Itsellä kävi mielessä että uskaltaisinkohan minäkin mutta vaikka välineet onkin niin ehkä mitään sanottavaa ei kuitenkaan ole…

 2. Sun äitis Says:

  Terhi,
  kiitos kannustuksesta! Itselleni ehti jo iskeä pieni morkkis, että mitä ihmisetkin ajattelee, jos joka päivä kuormitan niitä videoilla. Siksi jäi tältä päivältä väliin. Ja ensi viikolla jää varmasti monelta päivältä, sillä työ mokoma alkaa ja rajoittaa ikävästi harrastustoimintaa! Toisaalta kodin seinien ulkopuolelta saattaa löytyä ideoita sanomisiin.

 3. Zepa Says:

  Sä se osaat otsikoida 😀

 4. Rappiotäti Says:

  Hei Äitee, lipeää saa ostaa ainaskin Lahtisen vahavalimosta ja sit sellaisesta virolaisesta firmasta, jolla on varasto myös Hgissä…olikohan sen nimi Saippuapaja?

  Terveisin wannabe-saippuantekijä, joka ei ole vielä saanut aikaiseksi/uskaltanut kokeilla lipeän kanssa työskentelemistä:-)

 5. Rappiotäti Says:

  Ai niin, unohdin sanoa, että nuo pommit vaikuttavat erittäin kiinnostavilta!

 6. Sun äitis Says:

  Zepa,
  otsikko tuli minulle ilmestyksenä. Minulla ei itselläni ole siihen mitään ansiota, mutta kiitos kuitenkin!

  Rappiotäti,
  kiitos NAOH-ostopaikkatiedosta! Oli niin vaikeaa vakuuttaa Yliopiston Apteekin väki siitä, että olen vastuullinen lipeänkäyttäjä, että pakosta jäi yhteen kertaan!

  Pelko pois, ei se lipeän käsittely niin vaikeaa ole (suojalasit ja -hanskat toki kannattaa pukea päälle, päinvastoin kuin silloin 70-luvulla, jolloin tavallisen koululuokan kemiantunneilla neutraloitiin suolahappoa lipeällä ilman minkään valtakunnan suojavarustuksia!). Eli kyllä sitä saippuan tekoa kotonakin voi kokeilla. Aika hintoihinsa kotisaippua kyllä tulee.

  Nämä kylpypallot vaikuttavat tosi kivalta tuttavuudelta. Kävin just koekäyttämässä ensimmäisen kiekon. Tuoksuu hyvältä ja (rypsi!)öljyn ansiosta ihoon jäi kiristämätön tuntu. Mikä parasta, kuulien valmistaminen on paljon helpompi ja nopeampi tapahtuma kuin saippuan teko, ja kuulat tulevat paljon Lushin palleroita edullisemmiksi! Valmistamisesta, raaka-ainehankinnoista, hinnoista yms. kirjoitan ihan pian enemmän!

 7. Mymmeli Says:

  Ihan yleisesti tosta palasaippuan palaamisesta, yleisesti on suositeltu nestesaippuaa pumppupullossa jo käsihygieniankin takia… On meinaan erikivat bakteeripesäkkeet noi palat muutaman päivän käytön jälkeen 😀 Vaikka kovin sopiikin paremmin sisustukseen… En muuten ole kovinkaan pöpötiedostava mutta kun sattuu tietämään mitä kaikkea leviää ”puhtaissakin” likaisissa käsissä niin… Noh, meillä siis edelleen nesteenä kyseinen aine….

 8. Sun äitis Says:

  Mymmeli,
  meilläkin on vessassa käsienpesusaippuana nestesaippuaa pumppupullossa, mutta suihkusaippuana olemme olleet läpi vuosikymmenten uskollisia palasaippualle. Kysymys ei siis missään nimessä ole sisustuksellisesta asiasta, vaan siitä, että palasaippualla peseminen tuntuu pitävän hienhajun loitolla, ei kauheasti kuivata ihoa ja on sitä paitsi edullista. Vähemmän on vaa’assa painanut ekologisuus, mutta on sekin kieltämättä kiva, ettei kylppärin roskis jatkuvasti täyty tyhjistä muovipulloista. (Täyttyy kuitenkin, kun minulla on tapana vaahtokylvytellä! Jospas siihenkin tulisi kylpypallojen myötä muutos!)

 9. Marinadi Says:

  Näitä vankan kokemuksen omaavia saippuantekijöitä siis löytyy näin paljon tuttavapiiristä 😀

  Tuo Rappiotätihän toimi vähän niin kuin assistenttina juttua tehdessä ja antoi tavallaan alkusykäyksen jutuntekoon…

  Mitä tulee saippuoihin ja hygieenisyyteen, niin julkisiin tiloihin suositellaan nestemäisiä pumppupulloja. Omassa kodissa en kyllä osaa ajatella palasaippuaa kovin epähygienisenä juttuna: samaan pyyhkeeseenkinhän kädet kuivataan, ja se kuivaushan on ratkaiseva tekijä tässä hygieniapuolessa, ainakin näin olen ymmärtänyt (tai siis että esim. puhallinkuivauksen jäljiltä käsiin jää paljon enemmän pöpöä kuin pyyhkeen jälkeen).

 10. Geranium2010 Says:

  Ihania on nuo pommit. Kevään korvalla katselin Strömsön jaksoa, jossa vastaavia tehtiin:
  http://svenska.yle.fi/matochfritid/hobbyartikel.php?id=2180

 11. Petja Jäppinen Says:

  Minusta peruskoulussa pitäisi opettaa pommintekotaito ja sen pitäisi olla sellainen jokamiehen taito joka kuuluu kaikille.

 12. Sun äitis Says:

  Marinadi,
  joo, julkisissa tiloissa hygieenisyys on tärkeää, mutta kotona olen vitsaillut, että meiän muksut ovat siksi säilyneet aika terveinä, kun täällä on aina ollut niin hyvä ja monipuolinen bakteerikanta!

  Geranium,
  kiitos linkin kaivamisesta! Itseltäni meni ohi koko jakso (meillä pommi-innostus oli Spögestä lähtöisin). Mutta katsonpa nyt, kun olen aiheelle muutenkin altistunut!

  Petja,
  nää pommit oli kyllä nin helppotekoisia, ettei sen oppimiseen peruskoulua tarvita! Sun äitis antamilla ohjeilla onnistuu. Kunhan nyt saan aikaiseksi ne ohjeet!

 13. Suojakänni Says:

  Jo vuoden pari olen miettinyt, mikä tai kuka kumma erityinen näistä Spögeistä kertomistasi tarinoista oikein tulee mieleen. Kylpypommit ratkaisivat – tietenkin parivaljakko Fred & George Weasley!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: