Elisa-miniläppäri tuli taloon

Gorba sai isänpäivälahjaksi Elisan minikannettavan, hän kun ei ole muun perheen lailla mac-uskovaisia, vaan osaa liikkua vain XP-maailmassa. Kevyessä vempaimessa on etunsa työmaakäytössä, mutta kotioloissa ikämies kaipaa isompaa näyttöä. Eilen koitti sitten se hetki, että isäntä sai purettua kirjoituspöydältään kasat ja nyssäkät, jotka ovat kököttäneet siinä kolmen vuoden takaisesta muutostamme lähtien, ja minä pääsin rakentamaan herran tietotekniikkakeskusta käyttövalmiuteen. (Homma jäi tehtäväkseni, koska Spöget olivat Strasbourgissa euroscolailemassa ja vanhemmat veljekset omilla teillään).

Ensin hain virustorjuntaa varten AVG:n. Elisan tietoturvapakettia en asentanut, vaikka se olisi ollut kahdeksi vuodeksi ilmainen. Ai miksen? No siksen, kun se olisi asiakaspalvelijan mukaan ollut automaattisesti lapsilukollinen versio ja minusta Gorba on jo niin iso poika, että saa itse päättää, missä päin nettiä liikkuu (sitä paitsi kaikki lukot nyt vain sattuvat herättämään minussa kielteisiä konnotaatioita).

Näppiksiä ja hiiriä lojui sopivasti nurkissa ja puolittain tyhjän panttina oleva flättänäyttökin löytyi. Enää piti suorittaa liitännät. Miniläppärissä on kolme usb-reikää, eli siltä osin ei ongelmia. Mutta voihan räkä noita Windowsin näyttöasetuksia! Siinä missä Mac alkaa heti nöyrästi peilata kannattavan näyttöä ulkoiselle näytölle, kun piuha kytketään niiden välille, pysyi miniläppäriin kytketty ulkoinen näyttö Windowsiin käynnistymisen jälkeen pimeänä (alkutekstit kyllä näkyivät siinäkin ihan laillens).

Turhan pitkään taistelin näyttöasetusten kanssa (tiedättehän sen kohdan, jossa näkyy näyttö 1 ja näyttö 2 ja jossa voi klikkailla Tunnista ja aina se tunnistaa vain vain sen näytön, jota sillä kertaa ei haluaisi tunnistettavan). Tässä oli vielä sellainen pieni haastavuuskerroin, että kannettavan näyttö on kuvasuhteeltaan laajakulma ja ulkoinen näyttö sellainen selkeästi neliskulmaisempi malli. No, lopulta löysin näyttöjen välillä liikkumiseen tarvittavat näppäinoikotiet sekä säätimen, johon voi näppärästi luoda profiileita kannettavan näytölle, ulkoiselle näytölle, tykille yms. Laitan tähän jatkoksi kuvat ja kaikkea, mutta malttamattomille tiedonhakijoille tiedoksi muutamat tärkeät näppäinkomennot:

 • Fn+F2, mokkula käyttöön (eli nettiyhteys 3G:n, edgen tai gprs:n kautta, mikä nyt milloinkin sattuu kuulumaan)
 • Fn+F3, wifi käyttöön (eli langaton nettiyhteys wlan-tukiaseman kantoalueella)
 • Fn+F12, nettikamera käyttöön
 • ctrl+alt+F1, kuva ulkoiseen näyttöön
 • ctrl+alt+F3, kuva kannettavan näyttöön

Sama kuvin(klikkaa auki isompana)

skitched-37-2

Page_1-5-1-1

Page_2

Mainokset

12 vastausta to “Elisa-miniläppäri tuli taloon”

 1. Qimki Says:

  Mua houkuttaa kovasti tuommoinen koska siinä on XP. ”Oikeat” kannettavat ovat nykyään kaikki Vistaisia. Mutta ei tuosta ole kai työ- / opiskelukoneeksi ihan kuitenkaan, Visual Studiota tms. pyörittämään. Vai oliskohan? Hm, täytyy gallupoida töissä.

 2. Sun äitis Says:

  Visual Studiosta en tiedä mitään, mutta Gorban työkäyttöön pikkuneidin rahkeet riittävät kyllä. Hain siihen Open Officen (mutta saattaa olla, että joudun jossain vaiheessa laittamaan Officenkin, ainakin sitkun ne siirtyy Gorban työpaikalla Office 2007:ään).

  Ulkoisen dvd-aseman se kyllä kaipaa. Pitää vissiin mennä vanhalle työpaikalle katsomaan, vieläkö sinne unohtamani asema on löydyksissä, vai pitääkö hankkia uusi.

  Tuntisin itsekin kovasti houkutusta miniläppäriin (olkapää tykkäisi keveydestään + noin pientä voisi käyttää ahtaissa busseissakin), mutta en kyllä vielä ole valmis sanomaan hyvästejä muutamille vain Macillä pyöriville suosikkiohjelmilleni.

 3. Tarmo Toikkanen Says:

  OpenOffice 3.0 osaa muuten käsitellä myös Office 2007 -tiedostoja. Se onkin itse Office 2007:n lisäksi ainoa ohjelmisto, joka siihen pystyy. Vanhemmat MS Officet ovat ihan pihalla .docx-tiedostojen kanssa.

  Ja jos kevyttä haluaa, niin MacBook Air on reilun kilon painoinen. 🙂 Ja sitä saa Markantalon verkkokaupasta nyt hintaan 1299€.

 4. Sun äitis Says:

  Tarmo,
  jeps, kyllä Open Office taipuisi, mutta Gorba ei! Sitten kun niille tulee firmaan Office 2007, niin kotikoneella on oltava sama, että herra pääsee harjoittelemaan.

  Airin aion hankkia seuraavaksi koneekseni, mutta ensi kesänä aikaisintaan (kolmen vuoden vaihtoväli).

 5. Helena Says:

  Kyllä Gorban kelpaa. Sanon vaan. Harvalla, jos kellään herralla on moista nettipalvelua kotona.

  Gorbasta tulee alle aikayksikön virtuoosi.

 6. Geranium Says:

  Kyllä sinä olet ahkeroinut!
  Minä alan tykästyä minikannettavaan, tämä sylissä on ihan kiva istuskella sohvalla ja katsoa blogeja lukiessa myös televisiota. Tavallinen kannettava on siihen minusta liian iso. Mutta isoin plussa on minusta tällä nopealla käynnistymisellä, eli tässä toosassa ei ole xp:ta vaan linux.

 7. Sun äitis Says:

  Geranium,
  ai sullakin on! Spöget jo alku kesästä kiikuttivat eeepctä ihailemaan, mutta odotin kunnes tuli tuo XP-versio. Nimittäin, kun tarkoitus olisi, että Gorba olisi koneineen jatkossa ihan itseohjautuva ja luulen, että hänellä olisi ollut aikamoinen muutosvastarinta Linuxiin. (eikä minuakaan olisi huvittanut sitä opetella, kun näin vanhalla tädillä jo kolmessa käyttiksessä on ihan kylliksi haastetta!)

  Ajattelin kyllä esittää työpaikalla, että hankkisivat noita mokkulallisia miniläppäreitä liikkuvaa ohjaustyötä tekeville opettajankouluttajille (itselläni olisi Windowsin tarve Connect Pron vuoksi, kun eivät Mac-tukea tarjoa). Tuskin siitä mitään tulee: tasa-arvon nimissä yhdet eivät voi saada vermeitä, joita kaikille ei tarjota. Ei edes silloin, kun työnkuva ehdottomasti edellyttäisi liikkuvaa kalustoa niille, joiden ohjattavat ovat hajallaan pitkin maata.

 8. Geranium Says:

  Minä en hankkkinut tätä Linux-pikkuista vaan mies, mutta on yhteiskäytössä. Lapsetkin saavat välillä valvotusti käyttää, esikoinen browsailla joskus vanhempien seurassa ja kuopus saa piirrellä. Hänelle tärkeintä taitaa olla se, että saa olla osa laumaa, tehdä samaa kuin muutkin… Minulle käyttis ei tässä isosti näy. kun vaan browsailen.
  Mutta totta töpäjät, on se outoa, kun ei työvälineitä tarpeen mukaan hankkia.

 9. Maurelita Says:

  Hienon käyttiksen olet tehnyt !

  Mikähân tuon vimpaimen ”oikea” merkki on (Elisan tarran alla ?) kun oma mieheni halajaa moista lelua jouluksi. Etenkin MSI Wind on vahvoilla, n 5h akku (olen kade !!!).

 10. Hese Says:

  Miten on Elisan miniläppäri toiminut? Käyttökokemuksia olisi kiva saada! =)

 11. Sun äitis Says:

  Hese,
  ihan oksti on toiminut siinä, mihin Gorba on sitä käyttänyt, eli lähinnä hän on käyttänyt sitä sähköpostien lukuun eikä sitten juuri mihinkään muuhun!

  Itse olen testimielessä kokeillut web-kameraa, kuva on varsin hyvä skypettelytyyppisessä käytössä. Näppäimistö on kyllä sen verran ahdas, että vaatisi aikamoista totuttelua, mieluummin käytän ulkoiselta näppikseltä. Mutta varmaan siihen tottuisi, jos olisi oma kone, joka kulkee matkassa mukana. Nyt olen lähinnä käyttänyt tuossa makuhuoneen työpöydällä ja siinä toosa on kytkettynä niin ulkoiseen näyttöön kuin näppikseenkin.

 12. tuisku Says:

  osaisko kukaan neuvoa miten tälläsen koneen webi kamera saisi toimimaan. Alunperin se toimi ja siinä oli grazy talk sillä se toimi ainakin, mutta sitä ei enään ole ja kamera ei toimi mesengerissä muuta kuin noin 20 sekuntti. Muussa tapauksessa se toimii.
  Veljellä on saman lainen, sillä se toimii vaikka siltäkin puutuu grazy talk.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: