Talkookutsu

Juttelin viime viikolla kollegan kanssa ja kuulin Diakblogista, joka on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalojen kuntoutujien, opiskelijoiden ja muiden asiantuntijoiden foorumiksi. Sen sijaan, että Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelija palauttaisi oppimistehtävänsä perinteisenä raporttina opettajalleen, hän voi julkaista aiheesta artikkelin Diakblogissa.

Kävin silmäilemässä artikkeleita. Monet käsittelivät aiheita, jotka ovat entuudestaan tuttuja vaikkapa Appelsiinin tuoksusta, Vaanilasta (tässä yksi esimerkki, viime vuonna monta muutakin), Larkolta ja Vipilästä.

Tuli jotenkin syyllinen olo: siellä (siis Diakissa) ne yrittävät levittyä ulkomaailmaan ja postailevat pohdittuja juttujaan kaiken kansan luettavaksi ja minä kiittämätön en vaan syty! Siis onhan se hyvä, että tietoa jaetaan internetissä, mutta eivät ne kirjoitukset minusta mitään blogaamista edusta. Niistä puuttuu kokonaan vuorovaikutus. On surullista katsoa joka merkinnän vieressä vilkkuvaa Kommentteja 0 -tekstiä. Pitkissä tekstipötköissä ei liioin ole linkkejä kuin lopun lähdeviitteissä (johtuu ehkä siitä, että kirjoitusohjeissa kielletään omien linkkien lisääminen. Postaaminen vissiin menee niin, että kirjoittaja toimittaa tekstinsä jollekulle, joka hoitaa varsinaisen julkaisemisen.)

Tästä tuli mieleeni, että jospas talkoiltaisiin hiukan. Netkun tuntevat kiinnostusta esimerkiksi lapsiperheiden, vanhusten, mielenterveyskuntoutujien, romanien, työttömien, nuorten jne. asioista keskusteluun, voisivat käydä lukemassa aihepiiriin liittyviä Diakblogin postauksia ja kirjoittaa perään kommentteja. Ei yhtään haittaisi, vaikka kommentissa olisi linkkejä samaa aihetta käsitteleviin blogikirjoituksiin. Mahtaisivat alkuperäiset kirjoittajat yllättyä iloisesti, kun tekstinsä eivät enää joutuisi värjöttelemään yksiksensä, vaan herättäisivät keskustelua!

Itse ajattelin aloittaa siitä mielenterveyskuntoutujien työllistymistä käsittelevästä jutusta. Mutta en vielä. Ensin pitää siivota, kun Gorba ja Spöget palaavat kohta renkaita vaihtamasta, enkä vielä ole saanut mitään kämpänhuoltoon liittyvää aikaan!

Edit klo 21.29
Ei hitto, nyt meni hermo! Sain jo höynäytettyä Celian kommenttitalkoisiin, ja häneltä kuulin, ettei kommentoiminen onnistu, vaan tulee herja: kommentointi mahdollista vain sisäänkirjautuneille tms. Kokeilin kuitenkin itsekin, sillä kirjoittamaan-välilehdellä sanotaan: Diakblogi tarjoaa myös Diakonia ammattikorkeakoulun työelämäyhteistyölle mahdollisuuden organisoitua blogin avulla oppimisympäristöksi jossa voivat toimia tasavertaisia asiakkaat, opiskelijat, työelämän edustajat ja muut asiantuntijat, lehtorit sekä muut toimijat. Diakblogi on avoin eivätkä sen mahdollsiuudet rajoitu esimerkiksi Diakonia ammattikorkeakoulun intranetin käyttäjiin.

Ei toiminut minullakaan! Ei, vaikka tekaisin tunnukset WordPressiin ja yritin kommentoida sinne kirjautuneena. (tätä kokeilin koska vastaava temppu on toiminut WP:n päälle rakennetussa Edublogsissa. Jos siellä bloginpitäjä on vahingossa jättänyt asetuksissa päälle täpän kohtaan Membership, Users must be registered and logged in to comment, onnistuu kommentointi, kunhan on kirjautuneena jollekin edublogs-tilille.)

Jos Diakblogien vilpittömänä tarkoituksena on ollut edistää dialogia alan opiskelijoiden ja heidän tulevien asiakkaidensa välillä, ei siinä ole onnistuttu. Yksi syy on kirjoitusten tyylilajissa, toinen kommentoinnin mahdottomuudessa.

Mainokset

15 vastausta to “Talkookutsu”

 1. Celia Says:

  Vilkaisin Diakblogia enkä tunnistanut bloggaamiseksi. Jutuista oli vaikea saada tarttumapintaa ja siksi kommentoiminen vaatisi ylimääräistä henkistä ponnistelua. Pikemminkin kirjoitukset olivat verkossa julkaistuja artikkeleita kuin blogimerkintöjä.

  Verkkokeskusteluunkin pitää oppia, niin myös siellä.

 2. Sun äitis Says:

  Celia,
  niinpä! Ja just siksi ajattelin, että olisi hienoa, jos blogaajat kaikesta huolimatta näkisivät vaivan ja kommentoisivat. Jos vaikka vuorovaikutuksen kautta saisimme rakennettua jotain oikeasti toimivaa yhteyttä sosiaalialan opiskelijoiden ja meidän todellisten tai potentiaalisten asiakkaiden välille.

  Minusta ajatus avoimesta verkkoon viestimisestä on kannatettava. Sen muoto ei vain vielä ole oikein auennut hankkeeseen osallistuville. Kaipa artikkelien kirjoittaminen verkkoon on arvokasta sekin, mutta jos puhutaan blogista, pitäisi löytää toisenlainen kieli. Muuten pelkään pahoin, että blogin tarkoituksessa mainitut sosiaali- ja terveysalojen kuntoutujat jäävät tavoittamatta.

 3. Celia Says:

  Minä taidan olla yllytyshullu, koska jo mietin, mitä kirjoittaisin Diakblogiin ja millä nimimerkillä. Nettiturvallisuusohjeissa kun painotetaan sitä, ettei pitäisi esiintyä aina samalla nimellä. 😉

  Tietenkin mietin myös sitä, mistä artikkelista aloittaisin. Siellä kun tuntuu olevan kaikenlaista materiaalia, johon minulla olisi kaikenlaista sanottavaa.

 4. Sun äitis Says:

  Celia,
  eikös olekin mukava, kun näin vähällä vaivalla voi kokea saavansa aikaan jotain uraauurtavaa!

  Nyt lähden kauppaan, mutta vielä minä sinne Diakiin ehdin jossain vaiheessa. Kiva jos sinä jo sitä ennen (yritän sitten bongata sutt sieltä, mutta lupaan olla paljastamatta identiteettiäsi!)

 5. Celia Says:

  Eipä kommentoimisesta tullutkaan mitään. Olisi nimittäin pitänyt olla kirjautunut systeemiin, jotta kommenttini olisi huolittu. 😦

  Pitääkin tutkia, pitääkö olla diakilaisen identiteetti, ennen kuin kommentit hyväksytään.

 6. Sun äitis Says:

  Oho,
  sekin vielä! Hyvä, että kerroit, olin just aikeissa lähteä kokeilemaan.

 7. Celia Says:

  Voihan kuitenkin olla, että sinulla on parempi tuuri.

 8. Larko Says:

  Minulle kyllä ei tullut tahtomista etsiä noista postituksista mahdollista ajatusta, jonka voi olettaa olevan jossain siellä tekstimassan takana luettavissa. Monilla poliitikoilla on muuten sama ongelma: ensin kirjoitetaan kappalekaupalla liturgiaa ja sen jälkeen kerrotaan postituksen varsinainen idea, jos muistetaan. Internetistä nyt vaan löytyy niin paljon kilpailevaakin tekstiä, että harvoin jaksaa käyttää rajallista aikaa peitetyn ajatuksen etsimiseen.

  En ole aivan varma, hluaisivatko nuo kirjoittajat kommentteja. Muistan, kuinka joitakin vuosia sitten autoin erästä ”Yhtä Köyttä Yhdistystä”, joka oli julkaissut jäsentensä artikkeleita painetussa lehdessä, mutta joutui lopettamaan sen, koska julkisen sektorin antamaa avustusta ei jatkettu. Tein heille blogin toiminnan jatkamista varten, mutta ei sinne sitten kukaan mitään kirjoittanut. Yksi aktivisteista sanoi, että olisi kamala idea, jos joku täysin tuntematon ihminen tulisi hänen kirjoituksiaan kommentoimaan.

 9. Larko Says:

  Muuten, SÄ, blogisi taitaa vielä olla kesäajassa (tai sitten Moskovan ajassa), minkä huomauttaminen off topicina minulle sallittakoon. 😛

 10. Sun äitis Says:

  Larko,
  jeps tekstimassaa on liiaksi ja tyylilaji on liian etäinen, jotta kirjoituksiin saisi kunnolla kosketusta. Mutkun siellä sanottiin, että tavoitteena on vuorovaikutus, niin päätin antaa tuosta huolimatta vuorovaikutukselle mahdollisuuden. Kyllä minä muutamasta mielenterveyskuntoutujia koskevasta kirjoituksesta löysin sen verran fundeerattavaa ja vastattavaa, että olisin ollut valmis jatkamaan juttelua. Mutta sitten selvisi, ettei kommentointi niin vain onnistukaan (kts. edit)!

  ”Yksi aktivisteista sanoi, että olisi kamala idea, jos joku täysin tuntematon ihminen tulisi hänen kirjoituksiaan kommentoimaan”

  Kun on vuosi makoillut avoimena kommenteille ja sitä ennen jo kiertänyt kyläluutana muiden kommenttilaatikoissa, tuota ajatusta on vaikea ymmärtää! Som sagt, minulle kommenttikeskustelut ja linkkaaminen ovat ne jutut, joilla kirjoitus muuttuu mistätahansa julkilausumasta blogimerkinnäksi.

  Kiitos, kun muistutit kellon kääntämisestä! Kun muut kellot (=kännykkä ja tietokone) kääntävät itse itsensä, pakkaa tämä manuaalisäätöinen joka kerta unohtumaan väärään aikaan!

 11. Larko Says:

  No et ihan sitä sanut aikaan, että vastauksesi olisi böogikellon mukaan ilmestynyt ennen kuin kommentit, joihin vastasit. 😛 En minä Sinua olisi tosissani rohjennutkaan moskovanmieliseksi haukkua. 😉

  Täytyy kai sitten ottaa se aika ja etsiä ajatus siitä tekstistä. Olet kaikinpuolin oikeassa sanoessasi, että blogosfäärin ja vanhan ajan tekstinsuoltamisen ero on juuri siinä kommunikoinnin molemmansuuntaisuudessa. Esimerkiksi Obaman ”blogia” lukiessa tökkii juuri se, että palautetta odotetaan sähköpostilomakkeella ja sitä julkaistaan tarkasti valikoiden. Ja Obama kuitenkin on se maailman merkittävistä poliitikoista, joka edes vähän yrittää.

 12. Helena Says:

  Larko, Larko, unohdat meidän Aleximme. Häntä aktiivisempaa bloggaajaa saa hakea maailman päättäjien joukosta.

 13. Petja Jäppinen Says:

  Löytyisiköhän sieltä vinkkejä itsemurhaa suunnitteleville. Ajattelin koota sellaisen oppaan aloittelijoille

 14. missy Says:

  ai sä haluut tappaa ihmisii?

 15. Sun äitis Says:

  Missy,
  no en minä ainakaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: