Avustajakoirakoulu

Olimme viime viikolla oppilaitosvierailulla Kemiössä. Tutustuimme ruotsinkielisen maatalousoppilaitoksen toimintaan Axxellissa. Päivä oli muutenkin onnistunut, mutta erityisen vaikutuksen teki avustajakoirien koulutus.

Invalidiliitto (pdf) aloitti avustajakoiratoiminnan Kanadasta napatun mallin mukaan vuonna 1994. Koirat toimivat liikuntavammaisten ihmisten tukena: aukovat ovia, vetävät pyörätuolia, poimivat tavaroita, avaavat pesukoneen jne. Ensimmäiset koirat koulutettiin pikavauhtia alle vuodessa, mutta nykyään koirien koulutus kestää kaksi vuotta. Pennut aloittavat harjoittelun 6 – 8 -viikkoisina ja homma huipentuu kokeeseen, jonka läpäisseet koirat luovutetaan tarvitsevien käyttöön hakemuksen (pdf) perusteella.

Vuosittain koiria luovutetaan seitsemisen kappaletta, mutta jonossa on viitisenkymmentä koiraa odottavaa!

Avustajakoira ry:n sivulla kerrotaan kummikoiratoiminnasta, jolla kerätään yksityisiltä, yrityksiltä ja yhdistyksiltä lahjoituksia, joiden avulla voidaan kouluttaa edes muutama koira enemmän vuodessa (Linkki löytyy yhdistyksen sivulta kohdasta Koirat>Kummikoirat). Siinä oiva lahjaidea, jos vuohet ja vessat on jo hankittuna.

Alla pikkasta päälle kymmenen minuutin video koiran kouluttamisesta. Laatu on kehno, etenkin äänet ihan toivottomat. Kuvausvälineenä oli kännykkä ja kokeilu oli ensimmäiseni, joten siinä selitys. Sitten pari täsmennystä: koirat asuvat normaalisti Axxellin opiskelijoiden hoitokoirina asuntolassa. Häkissä ne ovat vain harjoitusluokassa ”pulpetissa” vuoroaan odottaessaan. Videolla näkyvät koirat ovat puolitoistavuotiaita, eivät siis vielä täysiä ammattilaisia.

http://seesmic.com/embeds/wrapper.swf

Mainokset

3 vastausta to “Avustajakoirakoulu”

 1. Kata Says:

  Ihana infopläjäys!

  Tuli muuten myös mieleen, että jos joskus joutuu pyörätuoliin, niin onpahan siinäkin sitten jotain positiivista, siis jos kuuluu niihin onnekkaisiin ketkä saavat koiran. Saisipa vihdoinkin viettää aikaansa koiran kanssa…

 2. Rumdum, Iris Orb (Ms) Says:

  Aikamoista touhua:)

 3. SpearsNatalie30 Says:

  I opine that to get the personal loans from banks you should have a great motivation. Nevertheless, one time I’ve received a bank loan, because I wanted to buy a house.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: