EU ja naiset : Tärkeä vetoomus!

Sain alla olevan viestin Maurelitalta ja ajattelin, että on kohtuullista lähettää se tiedoksi muillekin.

Lähimmän vuoden sisällä täytetään neljä tärkeää tointa EU:ssa: Euroopan neuvoston puheenjohtaja, ulko- ja turvallisuuspoliittinen edustaja, komission puheenjohtaja ja parlamentin puhemies. Tällä hetkellä kukaan nainen ei ole ehdolla näihin virkoihin.

Nyt on muutoksen aika! Mikäli tämä vetoomus saa miljoona allekirjoitusta, täytyy asia käsitellä EU-komissiossa Lissabonin sopimuksen osallistumisdemokratiaperiaatteen mukaan. Mikäli olet sitä mieltä, että on korkea aika saada lisää naisia EU:n korkeisiin virkoihin, käy allekirjoittamssa vetoomus allaolevan linkin kautta.

Ja muista lähettää tämä edelleen ystäville ja tuttaville ….

http://www.femalesinfront.eu/default.asp?view=front&lang=fi

Edit 12.2. klo 12:04
kommenteissa muistutetaan, ettei sukupuoli sittenkään ole yhtä tärkeä valintakriteeri kuin pätevyys. Lisäksi Matlis oli kaivanut Lissabonin sopimuksen esiin ja huomannut, ettei tällainen vetoomus oikein siihen istu.

No, enpä minä niin virallisella mielellä tätä esille laittanutkaan, vaan herätelläkseni miettimään, että noinkos se taas on, ettei yhtään naista edes nosteta tarjolle siihen porukkaan, josta pätevät valitaan.

Mainokset

11 vastausta to “EU ja naiset : Tärkeä vetoomus!”

 1. Aimo Says:

  Allekirjoitettu! Hienoa, että nostit tämän asian esille.

 2. Anonyymi Says:

  Ikävä sanoa, mutta näistä tulee aina jotenkin mieleen, että sukupuoli (eikä esim pätevyys) on joillekin vähän turhan tärkeä valintakriteeri..

 3. Maurelita Says:

  *aplodeeraukset* =)

 4. matlis Says:

  Kaivoin esiin Lissabonin sopimuksen nähdäkseni sanamuodon:
  Artikla 8 b, kohta 4
  Vähintään miljoona unionin kansalaista merkittävästä määrästä jäsenvaltioita voi tehdä
  aloitteen, jossa Euroopan komissiota kehotetaan toimivaltuuksiensa rajoissa tekemään
  asianmukainen ehdotus asioista, joissa näiden kansalaisten mielestä tarvitaan unionin säädöstä perussopimusten soveltamiseksi.

  Tällaisen aloitteen tekemistä varten vaadittavat menettelyt ja edellytykset vahvistetaan Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 21 artiklan ensimmäisen kohdan mukaisesti.

  Eli allekirjoittamalla haluan, että unioni tekee jonkun säädöksen. Mikähän se sitten olisi? Lissabonin sopimuksessa on vaan muutokset peruskirjaan, joten en nähnyt lukea mitä tuo 21 artikla sanoo menettelystä.

 5. Helena Says:

  Se on taivahan tosi, ettei naisehdokkaita näy ei kuulu – edes Suomessa. On korkea aika saattaa asia uuteen kuosiin. Vaan mistä naisia Suomesta löydetään, kun Piitu Kauppikin siirtyi jo pois eurooppahommista. Ja kaiken kukkuraksi sai ikäviä arviointeja.

  Suomella on Ulkoministeriön Nato edustustossa ”kakkosmiehenä” upean uran luonut nainen, lähetystöneuvos Piritta Asunmaa. Pätevä ja sopiva vaan tuiki tuntematon suomalaisille. Häntä täytyisi jollain konstilla saada näkyviin.

  Tietenkin Tarja Halonen voisi kiinnostua v 2012 jälkeen. Vaan silloin nämä hommat voi olla jo ohi.

 6. matlis Says:

  Pitäs arjessa muistaa kannustaa naista. Kehu naista hänelle itselleen, kehu naista hänen kollegoilleen ja pomolleen. Kehu tietenkin vaan, kun on syytä ja aina silloin. Se kaikki palautuu takaisin. Otetaans nyt oikein kampanjaksi muistaa kehua päteviä naisia ympärillämme.

 7. maurelita Says:

  No eihän millään kiintiöillä tietenkään saavuteta tasa-arvoisuutta, mutta jos naiset tukisivat kahdesta pätevästä mieluummin naista se olisi jo hyvä alku.

  Ostoslistallani on muuten se kirja ”Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan” vai mikä se olikaan.

  Girl power rocks !!!

 8. PA Says:

  Äh, minä luulin, että minulle opetettiin kotona, että sukupuolikiintiöt ovat tuomittavaa hömppää.

  Ehkä ongelmani on, että ajattelen itse luonnostani niin tasa-arvoisesti, että sukupuoleen tarttuminen tuntuu omituiselta. Minusta vetoomuksen lause, että tehtäviin tulee valita pätevin ehdokas, tuntuu ironiselta, kun vetoomuksessa nimenomaan halutaan, että pätevyyden sijaan määräävää on sukupuoli.

  Tuosta vetoomuksesta ei käynyt ilmi, kuinka noihin tehtäviin asetutaan ehdolle. Onko naiset torpattu yrittämästä vai ovatko he itse päättäneet jäädä sivuun? Jos allekirjoituksia kertyy ja asia käsitellään komissiossa, mitä sitten tapahtuu? Määrätäänkö joku nainen asettumaan ehdolle? Vai valitaanko suoraan kuin Ahvenanmaan edustaja?

 9. Anonyymi Says:

  Vetoomus ei tällaisessa paljoa auta, kun pitäisi tässä asiassa saada aikaiseksi suhteellisen täydellinen poliittinen ja sosiaalinen muutos puolen Euroopan pääkoppaan. Ei siis koko maanosaan. Suomessa ongelmaa ei kai juurikaan ole, mutta Suomen vaikutusvalta onkin aika olematonta. Kaikki eurooppalaiset huippuvirat menevät säännönmukaisesti isoille maille. Muista maista saattavat jotkut erittäin pätevät yksilöt satunnaisesti päästä yli jääviin tehtäviin.

  Epäilen, että jäljellä oleva epätasa-arvo Suomessa suurelta osin poistuu ajan mittaan, kunhan vanhat parrat kokevat luonnollisen poistuman. Luulen, että ylimääräiset korjausliikkeet vain pahentavat ongelmaa, koska se saattaa saada naiset näyttämään miehiä tasa-arvoisemmilta ja vaikuttaa siten nimenomaan nuorten mielipiteisiin väärällä tavalla.

  Pätevyydestä sen verran, että ainakaan eduskunnassa eivät naiset (ainakaan näkyvät sellaiset) kyllä ole juurikaan toimiensa ja mielipiteidensä vuoksi tämän tai parin edellisenkään hallituskauden aikana oikein esiintyneet edukseen missään. Tulee mieleen vaikkapa palkkaerot, jotka ovat kai lähinnä ammatinvalinnan seurausta, ja henkilökohtaisessa ammatinvalinnassa kyse saattaa ihan oikeasti olla sukupuolten välisistä eroista: Eivät ole naiset tuntuneet edes yrittävän parantaa julkisen sektorin palkkoja, jne.
  Toisaalta eivät kyllä ne miehetkään ole oikein missään loistaneet.

  Suosittelen lukemaan myös tämän kommentteineen.

 10. kipa65 Says:

  signed!

 11. jospa Says:

  Hmmm. Jos nyt en ole aivan väärässä, niin Lissabonin sopimus ei astu voimaan, ennen kuin kaikki jäsenmaat ovat sen hyväksyneet. Sopimuksenhan piti astua voimaan tämän vuoden alusta, mutta koska tietääkseni puheenjohtajamaa Tsekki ei ole vielä hyväksynyt sitä ja koska Irlanti on hylännyt sen kansanäänestyksellä, sen voimaantulo viivästyy entisestään. Irlannissa on ilmeisesti tulossa uusi kansanäänestys tämän vuoden aikana…

  Sinänsä olen myös sitä mieltä, että kahdesta yhtä pätevästä nainen on ihan jees peruste, mutta en kyllä missään nimessä lähtisi pelkän sukupuolen perusteella ketään valitsemaan mihinkään tehtävään, ellei tehtävä itsessään aseta vaatimuksia sukupuolelle (esim meillä töissä valittiin sukupuolisen häirinnän yhteyshenkilöksi mies, josta nousi vähän porua, vaikka en siitäkään kyllä ole sitä mieltä, että vain nainen voisi hoitaa ko tehtävää). Enkä todellakaan haluaisi, että minut valittaisiin johonkin työhön (pelkän) sukupuolen perusteella!

  Mutta siis en valitettavasti usko, että millään adresseilla on vaikutusta jos ne perustuvat Lissabonin sopimukseen, jonka voimaantulo on ylipäätään epävarmaa. Enemmän vaikutusta on varmasti tuolla kehu nainen (tai ihminen?) päivässä -strategialla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: