Oho, olen kuulemma rikosoikeudellisesti vastuussa

HAAGA-HELIAssa oli 9.3. yrittäjyyskasvatuksen iltapäivä, josta tuoreeltaan jaikusin. Nyt dosentti Ristimäen luento Inostusta ja riksinottoa – yrittäjyskasvatuksen näkökulmia opetuksen kehittämiseen on jaossa kaikelle kansalle (minä sitten tykkään jakavista opettajista!). Suosittelen kuulokkeiden käyttöä, ainakin minun MacBookillani ääni on vallan vaimea ilman niitä.

No, samassa tilaisuudessa oli myös opiskelijan puheenvuoro siitä, miten HAAGA-HELIAssa voi integroida yrittäjyyttä opiskeluun. Ko. opiskelija estteli kymmenessä minuutissa yrityksensä varsin oivasti. Lopuksi hän kysyi salilliselta opettajia, kuinka monella nököttää kurssikirjoja turhan panttina hyllyssään ja haastoi jokaisen osanottajan ilmoittamaan yhden kirjan palveluunsa. Näin minusta tuli rikollinen.

Tämän päivän Hesarista sain nimittäin lukea, että kirjavuokrauspalvelu Bookabooka on joutunut Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK ry (mikäs ihmeen pulju se oikein on?) silmätikuksi. TTVK:n kirjeestä luin, että ”Rikosoikeudellinen vastuu voi koskea sekä palvelun ylläpitäjää että yksittäisiä teosten vuokralle tarjoajia.”

Jos täällä päivitystahti entisestään hidastuu, niin syynä voi hyvin olla, että

”Rikoslain 49 § 1 § mukaan se, joka ansiotarkoituksessa ja siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle, loukkaa toisen oikeutta kirjalliseen teokseen, voidaan tuomita tekijänoikeusrikoksesta vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. ”

Ja tällaista huomattavaa haittaa siis TTVK:n mukaan harjoitamme me huimaavat 8000 Bookabookan rekisteröityä käyttäjää! (Onko lieventävä asianhaara, ettei kukaan ole halunnut vuokrata tarjoamaani Pekka Tuomisen kirjaa Todennäköisyysmatematiikka 1?)

***

Bookabookasta kirjoitetaan näköjään myös Kulutusjuhlassa, Skrubussa ja Qaikussa (jonne tein tilin jo joskus, mutta vasta nyt sain aikaiseksi ottaa käyttöön!)

Mainokset

6 vastausta to “Oho, olen kuulemma rikosoikeudellisesti vastuussa”

 1. Helena Says:

  Tekevälle sattuu. Toivon, että selviät ilman häkin heilautusta. Etsitään ystäviä, jos muu ei auta.

 2. Rumdum, Iris Orb (Ms) Says:

  Aivan mainio luento. Tosi selkeä luennoitsija, ja sikäli vakuuttava!:) Huvittaa kun omassa blogissani on yhtenä aihepiirinä yrittäjyys, mutta en ole ajatellut sitä lainkaan liiketaloudellisena yrittäjyytenä vaan ”ihmisen yrittäjyytenä” oman elämänsä suhteen. Ristimäen luento iski sikäli juuri oikeaan hermoon meikäläisen kohdalla.

  Jään kyllä miettimään tuota hänen teoriaansa minästä ja minän maailmasta. Jokin siinä ei ihan mennyt perille, en tiedä vielä miksi. Selvää on, että kaikki itsemme ulkopuolinen suodattuu ennen kuin se ”menee” perille, ehkä sitä voisi vahventaa teoriassa, sitä suodattumisen tärkeyttä. En oikein ymmärrä miten minän maailma on eri kuin yksilöä ympäröivä maailma, jonka kanssa ollaan vuorovaikutuksessa (ajattelen esimerksiksi Bonfenbrennerin teoriaa).

  Erityisesti iski myös ymmärrykseeni se, että kuinka tärkeä rooli kasvattajilla on. Se mitä tarhassa ”opetetaan”, tai mitä lapsi imee itseensä, on suurelta osin luomassa pohjaa tulevaisuudelle. Senpä takia kodin osuus onkin valtava kasvatuksen ”tasapainottajana”:)

  Hmm… mitäs mun pitikään… että kiitos linkistä vaan, Sun Äitis, ja btw onnea uudelle veneelle!:)

 3. Rumdum, Iris Orb (Ms) Says:

  PO Bronfenbrennerin teoria

 4. Sun äitis Says:

  Ruu,
  kiitos kannustavasta kommentista, joka välittyi tätä kautta myös Ristimäelle. Jotenkin aivan huikaiseva ajatus, että Suomessa yksi yrittäjyysopettaja antaa laittaa luentonsa jakoon kaikelle kansalle ja kaikki kansa vastaa Australiasta asti!

 5. Rumdum, Iris Orb (Ms) Says:

  Joo, SÄ, maailma on nykyään niin liki.

  Vaike aoikeastaan enää käsittääkään miten ilman nettiä tultiin toimeen.:)

 6. CantrellCRISTINA18 Says:

  If you are willing to buy a car, you would have to receive the business loans. Moreover, my mother commonly takes a term loan, which seems to be really useful.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: