Joron jäljillä

Kauppajonossa silmiin sattui Aku Ankan taskukirja Joron jäljillä. Hämmästyin nimeä, sillä minun lapsuudessani sanontaan tuntui liittyvän sellainen merkitys, ettei tekijä ollut millä tahansa pahoilla teillä, vaan nimenomaan harjoittamassa hankkipankkia jonkun muun kuin virallisen puolisonsa kanssa.

Kotiin tultua piti Googlata. Ei löytynyt tukea näkemykselleni. Kysyin Gorbalta. Hänenkin tulkintansa sanonnasta on, että siihen liittyy vieraassa sängyssä peuhaamista.

Kuins on? Muistammeko molemmat väärin? Vai onko tämä moraalittomuusaspekti kenties jokin loimaalainen paikallisviritys?

Mainokset

13 vastausta to “Joron jäljillä”

 1. Marjut Says:

  Mulle tuo moraalittomuusaspekti oli ihan uusi juttu: meillä Pohjois-Karjalassa oltiin vain pahoilla teillä kun oltiin joron jäljillä.

 2. Sun äitis Says:

  Marjut,
  voi vallan mainiosti olla niin, ettei siinä meillä päinkään ollut yleisesti mitään syrjähyppy konnotaatiota. Ehkä oli niin, että minä vain jostain yksittäistapauksesta tein muksuna sellaisen tulkinnan enkä sitten koskaan aikuisena tullut tsekanneeksi asiaa. Sinänsä mielenkiintoista on, että myös virallisesti vihitylle miehelleni oli lapsena syntynyt sama mielleyhtymä.

 3. Geranium Says:

  Ihan on vieras juttu tuo moraalittomuus tässä yhteydessä minukin savolaiseen kielikorvaan. Varkauden naapurissa (no aikamoinen kaupungin nimihän tuokin tietty on) on Joroisten kunta. Siellä on hotelli nimeltään Joronjälki, käsittääkseni ihan kunniallinen paikka, jota googlauksen mukaan ollaan laajentamassa kauppakeskukseksi.

 4. Arja Says:

  Ääh! Mitä kehveliä! Kyllä minun mielestäni joronjäljillä oleminen viittaa jonkinlaiseen seksuaaliseen moraalittomuuteen. Aamulla tultiin joronjäljiltä…
  Äitini on kotoisin Vampulasta (sieltä Loimaan läheltä) ja isä Terijoelta. Kotonani käytettiin juurikin Joronjälki-ilmaisua.

 5. Virve Says:

  Joron jäljillä oleminen merkitsee minulle mitä tahansa väärin tekemistä. Sukupuoliseen käyttäytymiseen liittyvä konnotaatio on minulle täysin uusi asia. En olekaan kuullut tällaista tulkintaa ennen kuin nyt, mutta onhan sekin jotakin väärää, siis joron jäljillä.

  En ole koskaan miettinyt, mistä sanonta on saanut alkunsa. Muistelen kuulleeni sen kuitenkin vanhemmilta sukupolvilta, joten ikää sillä on enemmän kuin voisi arvatakaan, varsinkin, jos se tunnetaan eri puolilla Suomea.

  Netistä löysin kuitenkin sellaisen selityksen, että joron jäljillä tarkoittaa suden jäljillä olemista. Susihan on vaarallinen eläin, joten joron jäljillä on jotakin vaarallista tekemistä. Arvelen, että tästä konkreettisesta merkityksestä se on muuttunut abstaktiseksi vaarallisilla teillä olemista. Näinhän on tapahtunut monille suomenkielisille sanoille ja sanonnoille.
  http://www.acef.cc/ari/historia.htm

 6. Sun äitis Says:

  Tilanne on kutkuttavan jännittävä 3 – 3. Marjut, Geranium ja Virve yleisen huonoilla teillä olemisen kannalla, minä, Gorba ja Arja tulkitaan petipuuhiksi.

  Arja,
  vai Vampulasta! Lapsuudenkotini oli Virttaalla, ihan Vampulan naapurissa (jouluaattona isä aina kertoi meille lapsille, että pukki oli nähty jo Vampulassa, kyllä se kohta on meillä asti).

 7. Kriisi Says:

  Minulle on iskostunut joronjäljiksi se, että ollaan noin yleisesti ottaen viettämässä huonoa elämää. Ei välttämättä siis väärissä naisissa/miehissä, vaan esim. pämppäämässä ylettömästi huonossa seurassa jne.

 8. Mika Says:

  Meilläkin päin joron jäljillä oltiin tekemässä jotain ihan yleisen epämääräisen epäsopivaa.

 9. Arja Says:

  Pienenä tyttönä olin Vampulassa mummun ja papan luona joulun. Joulusaunassa isäni väitti nähneensä Joulupukin vilahtavan vieressä olevien kuusten välissä, todisteeksi näytti puun oksaan jääneen pukin partaa. Ja ihan oikeesti: mennessämme sisään pirttiin kuulin pukin käyneen. Kai se sen jälkeen sitten tuli Virttaalle… Pukki ei liene ikinä kuitenkaan joutunut joronjäljille, luulen ma!

 10. Giulietta Says:

  Isäni, joka on Koivistolta kotoisin ja asunut mm. Turussa, Lahdessa ja Kemiössä oli samaa mieltä kanssasi: joron jäljillä merkitsee yleisemminkin huonoja teitä, mutta erityisesti se tarkoittaa tuota väärään sänkyyn eksymistä.

 11. Arja Says:

  Ihan mielenkiinnosta tein ystävä- ja sukulaispiirissä lyhyen gallup-kierroksen aiheesta.

  Sen johdosta luulisin seuraavaa (kiva luulla, kun ei tiedä): vanhemmat ihmiset ovat aina liittäneet joron jäljillä -ilmaisun juuri seksiin, ja nuoremmat laajentaneet käsitettä muuhunkin sopimattomaan. Kannattaa muistaa myös, että ennenvanhaan avioliiton ulkopuolinen seksi oli aina kiellettyä seksiä. Ainakin noin periaatteessa…

 12. minimaali Says:

  Helsinki-Tampere-akselilla noin 60 vuden kielenkäytön kokemuksella: joron jäljillä ollaan, kun ollaan tekemässä mitä tahansa sopimatonta. Jotenkin olen vielä mieltänyt, että joron jäljille ei omaehtoisesti mennä vaan sinne joudutaan, lähinnä inhimillisestä heikkoudesta.

 13. Larko Says:

  Kyllä minunkin on väitetty olleen joronjäljillä jo kauan ennen sukukypsään ikään kasvamista, esimerkiksi koulusta lintsatessani tai kotiintuloaikaa venyttäessäni. Voi se tarkoittaa vieraissa käymistäkin, mutta yhtä hyvin myös mitä tahansa muuta, mitä joku keksii paheksua. Olen siis käynyt joronjäljillä jo yli puoli vuosisataa ja varmasti käyn vastaisuudessakin, ainakin jonkun mielestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: