Mitä kaikkea internetti tietää sinusta?

Internettaipaleeni aamuhämärässä rekisteröidyin Eemeliin, näpsäkkään sähköpostiosoitteiden hakupalveluun. Vuosiin en muistanut koko juttua, kunnes tänä keväänä sain postia:

Hei,

Olet mukana Fonectan 020202.fi-sähköpostihakemistossa. Hakemisto, joka aiemmin tunnettiin nimellä Eemeli, on aikanaan syntynyt tarpeesta sähköpostiosoitteiden löytämiseksi. Nyt Fonectan uudistaessa 020202.fi -palveluaan päivitämme sähköpostiosoitteet ajan tasalle ja parannamme palvelun sisältöä.

Sen kummemmin asiaa miettimättä lienen silloin klikannut jotain linkkiä ja samalla rekisteröitynyt Fonectan 02.fi-palveluun.

Seuraavaksi sain tarjouspostia

Cape Gold - kesa0308n viinisuosikki-1

ja sitten Uutiskirjeen

Uutiskirje 26.6.2009 2014 Saapuneet

Siinä oli alakerrassa linkki, josta Uutiskirjeen tilauksen saattoi lopettaa. Näin tein enkä sen kummemmin miettinyt koko Fonecta-asiaa ennen kuin heinäkuussa aloin metsästää Gorballe gastikavereita Biskajanlahdelle ja turvauduin just kyseiseen hakupalveluun. Huomasin, että olen jo rekisteröitynyt käyttäjä, ja ainoa, mitä piti tehdä, oli tilin aktivointi hintaan 0,25 €.

Fonecta 02.fi

Löysin hämmentävän helposti tuttujen ja tutuntuttujen yhteystietoja. Siksens hyvä, sillä näin tavoitin Makan, joka lähti Kallen ja Gorban kaveriksi seiluureissulle. Uteliaisuuttani etsin omia tietojani, ja sieltähän niitä löytyi. Kotiosoitteeni ja kännykkänumeroni lisäksi muunmuassa työkännykkäni numero, vaikken vielä ollut koko vempainta (tai numeroa) edes itse saanut.

Ihan testimielessä aloin hakea sukulaisten ja tuttavien tietoja. Melkein kaikki löytyivät. (Tiedoksi vain siskolle: kyllä sinunkin nimesi siellä on, joskin vain tyttären puhelimen omistajana). Mitähän kautta tiedot 02.fi-palveluun oikein kerätään? Kännykkäliittymien paperipuntti on niin paksu, että siellä voi hyvinkin vahingossa mennä ohi jokin sallimiskohta. Mutta mistä ihmeestä ikiaikaisenvanhojen lankaliittymien tiedot sinne ilmestyvät? Kun niitä sopimuksia on aikoinaan solmittu, ei koko internetistä ole ollut tietoakaan. Onkohan niin, että jos numerot on lupa julkaista paperiluettelossa, tulkitaan automaattisesti, että ne saa tuikata nettiinkin? Tietävätkö kaikki, joiden osoite ja puhelinnumero löytyvät 02.fi:stä, että heidätkin tavoittaa kätevästi tuota kautta?

Oli aika, jolloin en olisi halunnut, että kännykkänumeroni ja kotiosoitteeni pystyy helposti yhdistämään toisiinsa. Nykyisessä työssäni sen ei ole niin väliä. En silti välttämättä olisi halunnut, että Eemeli-tilini muuttuessa Fonecta-tiliksi nuokin tiedot siellä automaattisesti näytetään. Entäs te muut entiset Eemelit? Ymmärsittekö saman tien käydä oman operaattorinne juttusilla tsekkaamassa, mitä tietojanne julkaistaan?

Fonecta Profile - Omat tiedot

Aikana, jolloin ihmiset ihan vapaaehtoisesti näyttävät kulkemaansa reittiä gps:n välityksellä netissä ja tekevät Facebookiin statuspäivityksiä vessanpöntöltä, voi tuntua oudolta, että täti murehtii, kun sen osoite ja kännykkänumero löytyy kätevästi hakupalvelusta. Oikeastaan minua hämmentää se, miten julkisiksi olemme kätevyyden nimissä valmiit menemään (minäkään en aio poistattaa tietojani 02.fi-palvelusta). Siinä se raja sentään menee, etten aio uppia valokuvaani, kertoa mökistä (perikunnan) tai listata perheenjäseniäni, vaikka siihenkin olisi mahdollisuus.

Fonecta Profile - Omat tiedot

Ja lopuksi kysely!

Löytyvätkö tietosi 02.fi-palvelusta?(polls)

10 vastausta to “Mitä kaikkea internetti tietää sinusta?”

  1. Vaiheinen Says:

    Eiköhän nuo Fonectan tiedot niistä puhelinliittymistä saada ja sen jälkeen käyttäjät itse ovat käyneet niitä päivittelemässä. Mitä enemmän sinne itse tietoja antaa sitä enemmän Fonecatalla on mitä myydä eteenpäin. Käyttöehdoissa varmaan ilmoitetaan, että mitä kaikkea kivaa Fonectalla (tai sen kilpailijalla Enirolla) on oikeus datalle tehdä?

    Eiköhän ne liittymän perustiedot meikäläisestäkin sieltä löydy, vaikka mitään en oo ilmoitellut.

  2. Sun äitis Says:

    Vaiheinen,
    kyllä kyllä, jotkut tiedot saadaan suoraan puhelinliittymistä, mutta sitä vain ihmettelen, missä vaiheessa esimerkiksi lankaliittymien haltijoilta on kysytty, saako heidän tietonsa julkaista paperiluettelon lisäksi myös netissä. Minusta siinä on oleellinen ero.

    Jännää on myös, että jotkut työnantajat eivät ilmoita työntekijöittensä numeroita 02.fi:ssä ja toiset taas kyllä, Ja sekin on jännää, että joissain ilmoitetaan erikseen liittymän osoitetiedot ja erikseen liittymän omistaja, ja toisissa omistajasta ei mainita mitään (esimerkiksi siskon tytön kännykästä annetaan myös siskon osoite kohdassa liittymän omistaja, mutta Spögöjen kännyköissä ei anneta minun osoitettani, vaikka minä ne liittymät hankin).

    Tiedetään, aika epäoleellista pohdintaa! Mutta joskus vain tulee pohtineeksi, miten paljon yksityisyytemme on hiipien murennut.

  3. Larko Says:

    Eipä löytynyt minun tietojani ja olisinkin ihmetellyt, jos ne olisivat siellä olleet, kun poistatutin itseni Eemelistä jo monta vuotta sitten. 3-4 vuoteen sitä kautta ei tullut yhtään yhteydenottoa ennen kuin Eemeli itse ryhtyi spämmäämään. Ajattelin silloin, että kiitti, mulle riitti.

    Kun nyt tuonne 02:een syötin sukunimeni, niin mielenkiintoista tietoahan sieltä löytyi. Vuosia Ranskassa asunut sisareni asuu muka edelleen lapsuudenkodissamme. Tosin se kämppä myytiin jo pari vuotta sitten, mutta mistäs minä tiedän josko vaikka systeri olisikin palannut ja päässyt uuden omistajan kanssa sopimukseen vuokrasuhteesta.

    Toisesta systeristäni löytyi vielä kummallisempaa. Duunikännykän numero oli näkyvissä ilman mitään sisäänkirjautumista. Kotiosoitekin oli toisena vientinä. Eniten kuitenkin hämmästyin nähdessäni nollakakkosen väittävän, että systerin entinen mies asuu vielä siinä samassa osoitteessa. Vai lieneekö muuttanut takaisin?

    Tarttis ehkä pitää vähän useammin yhteyttä sukulaisiin. 🙂

  4. Armi Says:

    Minä en pidä yhtään ajatuksesta, että osoite- ja numerotietoni ovat haettavissa netistä. Fonectassa ei tietojani ole, mutta ilmeisesti Eniroon pitää kirjautua, jotta pääsee näkemään tietoja. En tehnyt sitä vielä ja mietin, että jos siellä osoitteeni olisi, miten sen saa pois.

    Hyvä Sun äitis, että otat esille näitä asioita. Tavallinen netinkäyttäjä (kuten minä) ei todellakaan tule ajatelleeksi kaikkea.

  5. Sun äitis Says:

    Larko,
    noihin vanhentuneisiin tietoihin törmäsin itsekin 02:ssa piipahtaessani.Ei sitä aina arjessaan muistakaan, että rakastettu vainaja jatkaa edelleen elämää puhelinluettelon sivuilla! Omana työpaikkanani oli edelleen eemelinaikuinen Merikoski, vaikka olen jo kolme vuotta ollut toisaalla töissä, ja Merikoskikin on jo pari vuotta ollut nimeltään Luovi.

    Armi,
    hyvä kun muistutit tuosta Enirosta, sitä en muistanutkaan! Kirjoitin vielä jatkopalan tälle postaukselle, kun sain siihen liittyvää postia lukijalta.

  6. Vaiheinen Says:

    Sun äitis,
    Ei se ole epäoleellista pohdintaa ensinkään, sillä yksityisyytemme on murentunut viime vuosina aika reippaasti ja murentuu koko ajan. Siitä pitää olla itseasiassa oikeasti huolissaan.

    Näiden puhelinluettelofirmojen tapa olla kyselemättä ensin lupaa julkaisemiseen perustellaan lailla eli viestintämarkkinalain 57 §:llä. Laki velvoittaa teleoperaattorit antamaan tiedot ja luettelofirmat olemaan syrjimättä ketään. Tähän on ilmeisesti lakiin perustuen järjestelty käänteinen logiikka moneen muuhun julkaisemiseen verrattuna.

  7. halo e Says:

    Siellähän se oikea nimeni ja osoitteeni oli näkyvissä vaikken rekisteröitynytkään palveluun ja katsonut mitä muuta siellä on.

    Varmaan olen antanut täpän olla oletusruudussa tai sitten tiedot tulee ihan väestörekisteristä?

  8. Larko Says:

    @ Halo Efekti: Väestörekisterikeskukselle on jo kauan ennen nettiä voinut esittää tietojen luovutuskiellon. Itse tein sen 1990-luvun alussa ja pari vuotta sen jälkeen nimellä ja osoitteella lähetetty roskaposti (siis paperilla) kuihtui olemattomiin. Väestörekisteristähän on ammoisista ajoista saakka kuka tahansa saanut ostaa osoitetietoja haluamillaan hakukriteereillä.

  9. halo e Says:

    Sepä tässä onkin. Taviksena minulle ei ole ollut suurempaa ongelmaa tietojen näkymisestäkään ja kun työ eikä ihmissuhteetkaan edellytä piiloutumista keneltäkään (eikä mainostajatkaan ole olleet erityisen aktiivisia suuntaani, kohdistetusti) – olen ollut aika passiivinen.

  10. Larko Says:

    Yhden ainoan kerran tuosta luovutuskiellosta on ollut minulle haittaa: yrittäessäni ostaa netistä erään operaattorin free paid -liittymää, jota ei suostuttu myymään, jos eivät pääse tarkastamaan osoitettani väestörekisteristä. Päätin, etten tarvitse sitä liittymää riittävän paljon tehdäkseni tyhjäksi vuosien vaikutuksen roskapostittomuuteeni.

Jätä kommentti