Operaatio siltagradu (70 päivää jäljellä)

Minun olisi jo aikoja sitten pitänyt aloittaa siltagradu, jos mielin saada sen valmiiksi toukokuun loppuun mennessä. Jotain ideoita ja ajatuksia minulla on, paperilla ei vielä mitään. Konkreettisimmin graduangsti on näkynyt siinä, etten ole päivittänyt blogiani pariin kuukauteen. On nimittäin tuntunut rikolliselta hupikirjoittaa, jollei hyötykirjoita!

Nyt päätin, että sepä vasta on harvinaisen tyhmästi ajateltu!

Siitä gradusta: kun sisältö on vielä hakusessa, päätin satsata välineurheiluun. Muutamia viikkoja olen etsinyt raivoisasti aiheeseeni istuvia artikkeleita Nellin avulla. Suosittelen! Nellin monihaku on niin mainio, että ihan hirveän paljon ei edes tarvitse tiedonhausta ymmärtää, kun jo pääsee alkuun. Jos joku lukijoistani sattumoisin on siinä tilanteessa, että tieteellisten artikkelien metsästäminen on ajankohtaista, kannattaa tsekata, löytyykö oma oppilaitos Nelli-portaalista. Minun kokemukseni on, että aivan turhan harvat opettajat ja opiskelijat tuntevat Nelliä. On tietysti hienoa, että kirjastoissa on osaava ja palvelualtis henkilökunta, joka tarvittaessa melkein etsii aineistot puolestamme, mutta kyllä se vaan on makeeta makoilla kotona sängynpäällä ja ihan itse etätonkia arkistoja!

Jos oman oppilaitoksesi Nellistä ei löydy kunnon ohjeita, kannattaa kurkata esimerkiksi Turun amkin Nellistä. Siellä on selkeitä ohjeita tiedonhakuun ylipäätään sekä Nellin käyttöön ja artikkelitietokantoihin erityisesti (terveisiä Turun amkin erinomaisille informaatikoille, joita minulla on ollut ilo ohjata jo kolmena vuonna ammatillisessa opettajankoulutuksessa!).

Tähän asti olen artikkelin löydettyäni toiminut niin, että olen imuroinut fulltextin itselleni (edellyttää oman kirjaston kautta tapahtuvaa etäkäyttöä, muuten artikkelit ovat maksullisia). Sitten olen lueskellut pdf:n Esikatselussa (kun mulla on tämä Mac) ja tehnyt siihen korostusviivauksia ja lisäillyt keltaisia nootteja tyyliin ”tässä on tutkimuskysymys tai kontribuutio tai joku muu huomionarvoinen.”.

Huomaan olevani niitä, joiden on helpompi lukea putkelta kuin paperilta: paperilla ei voi isontaa fonttia (enkä vieläkään ole tottunut käyttämään lukulaseja, vaikka pitäisi) eikä Find toimi lainkaan niin jouhevasti kuin sähköisessä artikkelissa. Vaikka tarkoitukseni ei ole tuottaa gradua copy-pastella, osaan silti arvostaa sitäkin, että tarvittaessa seikkoja pystyy näppärästi kopioimaan (esim. vaikka lähdeluettelosta jonkin mielenkiintoiselta vaikuttavan artikkelin nimen, jonka voi sitten liimata Nelliin ja etsiä itselleen).

Tähn asti olen ollut lukumoodissa enkä ole kummemmin miettinyt kirjoittamista. Kun sekin vaihe väistämättä kohta on edessä, päätin eilen tarttua härkää sarvista ja koota kaikkien löytämieni artikkelien tiedot Refworksiin. Meidän koulussa henkilökunnalla ja opiskelijoilla on käyttöoikeudet tähän oivaan palveluun (tarkasta omasta kirjastostasi, onko teillä). Miten minä Reworksiä kuvaisin? No se on sellainen tietokanta, jonne voi koota lähteittensä tiedot ja josta sitten voi tulostella kulloistenkin määräysten mukaisia lähdeviitteitä ja lähdeluetteloita. Oikeasti jokaisen kannattaisi heti opintojensa alussa totuttautua Refworksin käyttöön. Sinne kun keräisi ja aiheittain järjestelisi viitteitänsä, niin kovasti helpottaisi jokaista seminaarityötä, tutkielmaa yms. viimeisteltäessä.

Minulla meni jokunen tunti nakerrella löytämäni lähteet jälkikäteen Refworksiin, mutta niitäpä olikin vasta muutama kymmenen. Tästä eteenpäin muutan työprosessia niin, että samalla, kun löydän imuroitavan artikkelin, exporttaan sen tiedot suoraan Refworksiin (juujuuu, totta se on, itse ei tarvitse tietoja kirjoitella, kunhan valitsee artikkelin ja exporttaa viitetiedot ohjeiden mukaan. Miinusta on, että joka kustantajalla exporttaus toimii vähän eri tavalla, mutta jokainen tapa voittaa sen, että joutuisi itse arvailemaan, miten viite kirjoitettaisiin!) Eilen lähdin liikkeelle ihan käsikopelolla, vasta tätä postausta varten etsin linkin ohjeisiin! Saman tien sitten asensin Write-N-Citen. Sen avulla saa tuoduksi lähdeviitteet Refworksistä Word-tiedostoon ja luoduksi oikeaoppisen lähdeluettelon. Kunpa olisikin jo niin pitkällä!

Seuraavassa gradupostauksessani kerron tutkimussuunnitelman värkkäämisestä IdeaPuzzlella. Stay tuned!

Mainokset

12 vastausta to “Operaatio siltagradu (70 päivää jäljellä)”

 1. Merja Says:

  Voi kun kuulostaa tehokkaalta! Tunnen itseni tosi vanhanaikaiseksi, kun tapaan ihan printata melkein kaikki tutkimusartikkelit, ja muistiinpanotkin teen korostustusseilla ja -kynillä.
  RefWorksin käytön aloitin innokkaana pari vuotta sitten, mutta sekin sitten jäi…

 2. Tuulia Says:

  Itse myös mäcciä käyttävänä sain pari vuotta sitten suosituksen ohjelmasta Papers enkä enää luopuisi. Ero muihin testaameihini referenssinhallintaohjelmiin on mielestäni kuin vaikka mäkillä ja windowsilla, eli omaan logiikkaani tämä sopii loistavasti. Kannattaa tutustua, niillä on ”testaa minua 30 päivää” versio johon tutustuttuaan voi ostaa oikean lisenssin jos tykkää, opiskelijahinta ei ole paha. (Tätä mainosta ei kukaan maksanut :). Itse kyllä kirjoitan latexia, mutta kuulemma Papers on myös word-yhteensopiva. Hyvää graduilua!

 3. Sun äitis Says:

  Merja,
  tää on tätä talosteluvaihetta eikä oikeesti ollenkaan tehokasta! Kunhan nyt jollain tekemisjutulla yritän häristää itseni asian äärelle! Graduavautumiseni muuten sai oikeastaan kimmokkeen siitä muutaman viikon takaisesta tomaattibuzzistasi. Sitäkin menetelmää aion jatkossa kokeilla. Että kiits! (ja jos joskus pääsen alkua pitemmälle, tahtoisin kiivasti tavata sinut ja kuulla edistyneemmän kollegan vinkkejä. Ja muutenkin.)

  Tuulia,
  kiitos valtavasti vinkistäsi! Ehdottomasti kokeilen Papersia. Refworkisin käytettävyydessä on paljon toivomisen varaa, vaikka koenkin sen paljon ”teenpäs itse excel-tietokannan lähteistäni” -lähestymistapaa tehokkaammaksi.

 4. mea Says:

  Auts. AUTS. Monihaulla saat vain otoksia, sattumia. Mene mieluummin sisään niihin tietokantoihin ja tee haut siellä niiden omilla kielillä. Pääset SFX-linkistä kokotekstiin sieltäkin. Mutta tietokannoissa saat täydelliset haut etkä vain raapaisua. Nellin monihaku on kuin kauhaisisi merestä kämmenellä vettä: vähän jää käteen, koska kun vettä on, sitä on. Ja vaikka kauhoisit ämpärillä, suurin osa jää sinne mereen. Vain oikeilla vieheillä oikeista kalapaikoista saat oikeita kaloja. Ja mikä tärkeintä, saat kaikki kalat, joista sitten on heitellä huonompia pois.

 5. Geranium Says:

  Minulla ei ole mitään työkaluvinkkejä mutta kauheasti stemppiä vaan sinulle siltagradun kirjoitamiseen!

 6. Sun äitis Says:

  Mea,
  tuo postaus oi sellainen isolla pensselillä vetastu juttu, joka vaati näköjään tarkennusta. Siltagradu tarkoittaa sitä, että teen graduani itselleni ”uudelta alalta”. Siitä seuraa, etten aluksi ollenkaan tiennyt, mitkä lehdet olisivat varteenotettavia tätä aihetta silmällä pitäen. En liioin tiennyt, mitä lehtiä mistäkin Ebscosta, Elsevieristä ymssistä löytyisi. Siksi minusta oli ensimmäiseksi äärettömän lohdullista kauhoa Nellillä edes sinne päin. Sitkun jotain hiukan löysin, katsoin, minkä niminen journaali ja lähdin metsästämään, mistä kannasta just se lehti löytyy ja rupesin juurikin kalastelemaan oikeammasta lammikosta. Itseasiassa olen joutunut nekin artikkelit, joihin aluksi Nellillä osuin, hakemaan uudestaan varsinaisten kantojen kautta, sillä oppilaitokseni Nellistä puuttuu toistaseksi autentikointipalikka, mistä seuraa, ettei Nellin kautta etäkäytössä edes saa fulltextejä!

  Huhhuh, olipas sekavasti sanottu! Pointtini pyrki olemaan, että Nelli on maallikkoihmiselle helppo tapa lähteä tutustumaan journaaleihin. Ei sieltä välttämättä herkkupaloja haarukassa tunge vastaan, mutta alkuun pääsee.

  Tai siis ainakin minä olin ensin ihan tööt, kun yritin suoraan hakea viisaista paikoista, viisailla hakulausekombinaatioilla. Minun piti ensin käydä alakoulu Nellissä, ja sitten vasta saatoin jatkaa yläkoulun puolelle. Monet ”oikeat opiskelijat” tietysti saavat nykyään tiedonhaun opetustakin, mutkun minun kirjastonkäyttökurssini on kolmenkymmenenviiden vuoden takaa, jolloin vielä plarattiin kilotolkulla painavaa Science Citation Indexiä!

  Mitä kalansaaliisiin tulee: kun nämäkin nyt ehtisi perata ennen toukokuun loppua! Laadusta en välttämättä osaa sanoa (kun kaikki on toistaiseksi parempaa kuin mihin itse pystyn), mutta määrää alkaa kohta olla niin paljon, että pitäisi välitellen malttaa lopettaa, että ehtisi jotain sulatella.

 7. Sun äitis Says:

  Niin ja yksi tarkennus vielä, tai oikeastaan kaksi.

  Jos nyt jollekulle syntyi merkinnästäni sellainen vaikutelma, että vähättelen kirjastoväen merkitystä tiedonhaun todellisina ammattilaisina, niin eitod! Yritin vain madaltaa kynnystä lähteä omatoimisesti etsimään sähköisistä lähteistä.

  Ja jos jollekulle jäi epäselvyys siitä, missä lajissa ohjasin niitä turkulaisia informaatikkoja, niin kysymys oli ammattipedagogiikasta.

 8. mea Says:

  Maimiota SÄ, olet oivaltanut asian juurikin oikein: Nellin monihaku on tosiaankin alakoulu ja sen kautta tullut oivallus lähteä ylemmille luokille on loistava vertaus. Nelli on oivallinen portaali mutta sen monihaku pettävän kehno. Pelottavan moni jättää koulunsa sinne alakoulun puolelle. Mutta olisihan minun pitänyt tietää, että SÄ ei tee niin.

  Onnea ja menesttystä ja intoa lukioon.

 9. annakaisu Says:

  Kommentoin tuota Refworksiä: Siihen saa myös suoraan liitettyä tiedostoina koko artikkelit – voi kuinka kätevää! Siitä se löytyy sitten koko juttu napin painalluksella. Refworksia jonkin verran käyttäneenä olen huomannut, että _aina_ kannataa tarkistaa exportin jälkeen, että tiedot ovat tallentuneet oikein (tai voihan sen tarkistamisen tehdä myöhemminkin, kunhan tekee). Refworks, tai mikä osa siirtoketjusta lienee, tekee jonkin verran virheitä, eikä niistä tule mitään virheilmoitusta.

 10. Annimaria Says:

  Itse kaytan EndNotea, kun yliopistoni sattuu sen ilmaiseksi tarjoamaan. Varsin hankala kayttoliittyma, joka vaatii aika paljon opettelua, mutta nyt kun sita on yli kolme vuotta ahkerasti kayttanyt, niin kylla se vaan nopeuttaa kirjoittamisprosessia huomattavasti. Meilla saa viela kirjastonkirjatkin kivasti exportattua lahdeviitteiksi kirjaston tietokannan kautta.

  Kivaa saada vinkkeja muista vastaavista ohjelmista, joiden kayttoa voi harkita sitten, kun jattaa taman yliopiston taakseen.

 11. Una Says:

  Jaksuja, tsemiä, onnea, voimia ja kaikkia muita hyvää tekeviä tuulahduksia gradun tekoon. =)

  *halaus*

 12. GallegosPamela34 Says:

  Do you understand that it’s correct time to receive the home loans, which can realize your dreams.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: