Korvattuja tapauksia

Edellisen merkinnän kommenteissa Larko kertoi, ettei enää ota matkavakuutusta, kun eivät korvaa kumminkaan. Omat kokemukseni vakuutusyhtiöiden korvauskäytännöistä ovat toistaiseksi olleet pelkästään hyviä.

skitched-20100629-131522.png

Ensimmäisen kerran otin matkavakuutuksen kesällä 1973, kun matkustin kuudeksi viikoksi Plymouthiin. Olin menossa vastavierailulle englantilaiseen perheeseen, jonka tyttö oli edellisenä kesänä viettänyt kuukauden verran meidän perheessämme. No, siinä kävi niin, että kesken reissuani sain sikotaudin. Lääkärissä käynti oli ilmaista! myös turistille, joten mitään kustanuksia minulle ei sairauden hoidosta tullut. Matkavakuutus kuitenkin korvasi myös ”seisontapäivät”, eli sain päivärahaa jokaiselta lääkärin kirjoittamalta sairauslomapäivältä.

first Seuraavina vuosina matkustelin Kanadassa, USA:ssa ja Englannissa ja interrailasin Euroopassa, mutta noilla reissuilla ei tullut tarvetta turvautua matkavakuutukseen. Vasta 1980 jouduin seuraavan kerran kirjoittamaan korvaushakemusta. Vietimme appivanhempien vieraina joululomaa Sveitsissä. Minä en tasamaan kasvattina ollut tottunut lasketteluun, mutta Gorba tahtoi välttämättä opettaa. Ensimmäisenä päivänä satoi rätin kokoisia hiutaleita, silti piti lähteä yrittämään, kun mies määräsi. Ennakkovalmisteluina Gorba kertoi, että eteenpäin ei sitten saa kaatua, silloin katkeaa jalka. Pitää pyllähtää taaksepäin suksien väliin tai sitten kierähtää sivulle.

Ihan ensimmäisessä laskussa sukseni alkoivat umpihangessa sojottaa laajenevassa haara-asennossa ulospäin. Koska en hallitse spagaatia, päätin kellahtaa kyljelle ja lopettaa silläviisiin koettelemuksen. Ennen kuin side laukesi, ehti polvi (vakuutusyhtiölle tiedoksi: eri polvi) nuljahtaa ikävästi. Tarvoin takaisin hotellille muiden jäädessä laskemaan. Hotellilla appiukko kuittasi homman sanomalla, että meni neidiltä herne nenään.

Illalla kävimme päivystyksessä ja sain kepit. Niillä sitten koikkelehdin liki kaksi viikkoa. Lopputarkastuksessa, pari päivää ennen loman loppua, kysyin lääkäriltä, voisinkohan mennä luistelemaan. Hän kielsi ehdottomasti, mutta ei nähnyt mitään estettä laskettelulle. Olin siihen ikään mennessä ehtinyt luistella tapaturmitta liki 20 vuotta, lasketteluhistoriaa oli n. 20 metrin kaatumiseen päättyneeltä matkalta. Ei niillä lääkäreilläkään aina arvostelukyky ole kohdallaan!

skitched-217Paluulennolla kadotin kelloni (Omega Deville, 1978 Gorbalta joululahjaksi saatu). 20 minuuttia ennen laskeutumista se oli ranteessani. Taksijonossa huomasin sen kadonneen. Matkavakuutus ei korvannut, kun Suomessa ei kuulemma ole niin taitavia taskuvarkaita, että osaisivat varastaa kellon ranteesta. Tapaturman hoitokulut + viisi kertaa fysikaalista hoitoa sen sijaan korvattiin napinoitta. Päätin jättää matkatavaravakuutukset väliin, mutta ottaa matkustajavakuutukset.

Vuosia olin matkavakuutusasioissa nettomaksaja. Elinaikaiset vakuutusmaksut ja mycket till ropisivat kuitenkin tilille vuosina 1989 ja 2004. Ensin Eurooppalainen maksoi korvaukset appeni kuolonkolarin jälkeen (tuntui irvokkaalta kirjoittaa matkan syyksi korvaushakemukseen huvimatka). Sitten oli Gorban vuoro asioida Ifin kanssa.

Pisten & Gebiete Davos Klosters

Keväällä 2004 matkustimme koko perheen voimin Davosiin. Olin toisena päivänä somassa pikkujunassa matkalla naapurikylään, jossa meillä piti olla lounastreffit, kun PA soitti.

– Onks sinulla tietoa, missä Gorba on?

– Eikös se ole siellä teidän kanssa? vastasin.

– No, ei, kun siinä kävi niin, että se törmäsi yhteen toiseen laskijaan. Ja sitten se vietiin helikopterilla sairaalaan.

Gorballa oli sellaiset Raybanin aurinkolasit, joissa on kummalliset nahkaiset sivuläystäkkeet. Niillä kuulemma näkee hyvin mittarit veneessä, kun sivusta ei synny häikäisyä. Toisaalta niillä havaitsee ylen huonosti, jos sivusta lähestyy toinen laskettelija! Sillä toisella oli (lastentarhanopettajavaimon vaatimuksesta) kypärä päässään eikä hän siksi lainkaan kuullut sivusta lähestyvää Gorbaa. Kumpikaan ei varsinaisesti leikannut toisen eteen, molemmat vain hissuksiin siirtyivät rinteen kaventuessa hiukan keskemmälle ja törmäsivät toisiinsa. Gorbalta katkesi neljä kylkiluuta (naapurin kypäröity pää osui kylkeen), toinen keuhko lysähti pariksi päiväksi kasaan, ja reissun jälkeen hän nukkui seuraavat kuusi viikkoa istualtaan nojatuolissa. Vakuutus korvasi helikopterilennon, neljä päivää davosilaisessa sairaalassa, pakettitolkulla Panacodia ja jatkohoidot Helsingissä, mutta jätti korvaamatta käyttämättömäksi jääneen viikon uimahallilipun. Hyvä, että valitsivat niin päin: hoidot maksoivat yhteensä helsinkiläisen yksiön verran, uimahallilippu muutaman kympin.

Yhteenveto: ikinä ei meidän perhekunta kykene maksamaan yhtä paljon vakuutusmaksuja, kuin tähän mennessä olemme saaneet korvauksia. Silti tietty jännään, miten tällä kertaa käy, kun kysymyksessä on OAJ:n jäsenetumatkavakuutus, ei erikseen itse maksettu vakuutus.

Edit 1.7. Lisätäänpä vielä korvattujen listaan juhannusreissulla revähtänyt polvi. Kävin eilen ortopedillä ja täytin sen jälkeen Ifin sivulla korvaushakemuksen. Hakemukseen ei voinut lisätä liitteitä, joten kopsasin lääkärinlausunnon tapahtumakuvausluukkuun ajatellen, että postitan alkuperäisen sitten, kun sitä pyydetään, mutta saanpahan näin asian vireille. Tänä aamuna tuli korvauspäätös. Korvaavat eiliset kulut ja lähettävät magneettikuvauksen maksusitoumuksen suoraan Mehiläiseen. Ripeää ja joustavaa toimintaa sanon minä! Kiits!

Mainokset

6 vastausta to “Korvattuja tapauksia”

 1. anonyymi Says:

  Olisiko kyse nyt sitten vain ihan siitä, että ulkomaalaista lääkäriä uskotaan helpommin?

 2. Kulutusjuhla Says:

  Matkavakuutuksesta on aidosti hyötyä

  Sun äitis käy läpi matkavakuutushistoriaansa ja toteaa loppuyhteenvedossaan: “ikinä ei meidän perhekunta kykene maksamaan yhtä paljon vakuutusmaksuja, kuin tähän mennessä olemme saaneet korvauksia. Silti tietty jännään, miten tällä …

 3. Sun äitis Says:

  Nonni, nyt tuli myönteinen päätös viimeisinpäänkin korvaushakemukseeni! Erityisen hienoa on, että If lupasi lähettää magneettikuvauksen maksusitoumuksen suoraan Mehiläiseen, enkä siis joudu itse ensin puolittamaan yli neljää sataa tuosta tutkimuksesta voidakseni sitten jälkikäteen anoa palautusta!

 4. Arja Says:

  Tuo maksusitoumus on hieno juttu. Mulle on korvattu kaikki koirakolarin aiheuttamat kulut ja sairauspäivärahat, mutta vasta Kelan korvauspäätösten jälkeen. Ja se Kelan käsittelyhän tunnetusti kestää…

 5. Sun äitis Says:

  Arja,
  joo, tosi jouhevasti meni. Kuvauksen jälkeen allekirjoitin lapun, jolla valtuutan vakuutusyhtiön hakemaan kelakorvaukseni ja siinä kaikki! Itse kuvauksessa pelkäsin, miten epäskarppeja niistä kuvista ollenkaan tulee, kun loppua kohti tuntui, etten millään saa pidettyä jalkaa tärisemättä. Jalan suorana pitäminen oli sen verran sattuvainen seikka, että ihan ominluvin ja tahdosta riippumatta jalka alkoi täristä.

  Lähtiäisiksi sain kuvat cd:llä mukaan. Jos niistä jotain ymmärtäisi, ei tarvitsi odottaa tuloksia keskiviikkoon, jolloin lääkäri on seuraavan kerran paikalla. Mutkun ei ymmärrä, niin mitäpä tässä muuta kuin jatkan makoilua!

 6. Anthony23Maryellen Says:

  People deserve wealthy life time and mortgage loans or college loan would make it better. Because people’s freedom depends on money.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: