Evoluutiopohdintoja

– …ja tossa lopussa voi äänestä kuulla, että mielessäsi piirsit siihen pienen neliön: M.O.T. Onneksi et enää blogaa, muuten olisi toikin kaiken kansan luettavissa! sanoi Gorba.

Ja minä vastasin, että just tänään olin ajatellut uuden vuoden kunniaksi taas ruveta päivittämään.

***

Siinä minä olin, aamuhalailun jäljeltä raukeana ja poimin ohimennen kuusenneulasia Gorban tyynyltä (hän oli hetkeä aiemmin ryöminyt kuusen alle lisäämään vettä jalkaan), kun Gorba kysyi:

– Mennääks naimisiin?

Sen sijaan, että olisin vastannut, kuten yleensä vastaavissa tapauksissa:

– Ei käy, kun me ollaan jo naimisissa,

aloin miettiä koko naimisiinmenojuttua. Pikkasta päälle parikymppisenä olin täysillä viettieni vietävissä, ja vaistoista vahvin oli hillitön hinku saada vauva. En tietoisesti metsästänyt miestä lapsentekotarkoituksessa, mutta jossain sisälläni vaisto jäyti ja vahvisti sitoutumistani mieheen, joka tuntui sopivalta siihen tehtävään. Ja olikin.

Aloin miettiä nykyisiä nuoria naisia. He tuntuvat nauttivan täysillä mielenkiintoisesta tekemisestä: haasteista aivoille ja käsille. Mieheltä he edellyttävät tasavertaista kumppanuutta ja hupia. Parinvalinnassa painaa se, miten mies suoraan pystyy naistaan täydentämään, ei se miten hän ehkä voisi lapsen muodossa mutkan kautta tuottaa sisältöä naisensa elämään.

Tässä kohtaa huomasin ajattelevani ääneen, että jos evoluutio tosiaan on edennyt kolmessakymmenessä vuodessa niin kovaa, etteivät nykynaiset enää hormonihumalastaan sokeina päädy naimisiin, niin toivottavasti myös miehet ovat kehittyneet. Muuten niillä rassukoilla on edessään tiukat ajat!

Sitten aloin pohtia, että nythän minäkin olen just sellainnen hormonihuuruton nainen, joka voisi ensisijaisesti miettiä mielenkiintoista tekemistä, matkoja ja muuta kivaa, ja sijoittaa miehen tähän elämään sopivalle paikalleen. Merkitsisikö se välttämättä lainkaan naimissa olemista? Tähän Gorba vastasi, että onhan sitä tietysti kaiken maailman yksinpurjehdittavia luokkia, kuten Laserit, Finjollat, E-jollat jne., mutta kyllä ne aika tylsiä ovat verrattuna vaikka viisnollavitoseen. Sitten se jatkoi tiimin merkityksestä (purjehduksessa!), että onhan se upeeta, miten kaksi ihmistä kimpassa on niin paljon enemmän kuin kaksi ihmistä erikseen.

Johon minä puolestani jatkoin, että tässä avioliitossa on kyllä aika harvoin hetkiä, jolloin kokisin yhdessä Gorban kanssa olevani enemmän kuin yksikseni! Paljon tutumpia ovat ne tovit, jolloin tunnen päin vastoin, että parina oleminen kuluttaa niin paljon energiaa, etten saa aikaiseksi sitäkään kuin yksinäni saisin.

***

No, en sitten kuitenkaan tuohon sitä pikku neliötä piirtänyt. Otin konvehdin, avasin piccolopullon kuohuviiniä ja istuin Gorban kainaloon kuuntelemaan Wienin filharmonikkojen uuden vuoden konserttia 2011. Saa kai sitä välillä lämpimikseen uhota!

Mainokset

9 vastausta to “Evoluutiopohdintoja”

 1. Celia Says:

  Hyviä pohdintoja parinmuodostamisesta ja evoluutiosta.

  On se aika metkaa, kun mies ensin kosaisee naistaan, hän rupeaa puhumaan purjehtimisesta. 😉

  Hyvää uutta vuotta, Äitee!

 2. Tuija Aalto Says:

  Haha! Kyllä saa uhota. 😀 Hyvää Evoluutiota ja Uutta Vuotta!

 3. Geranium Says:

  Hyvää uutta vuotta toivottaa toinen hormonihuuroton 😉

 4. Kriisi Says:

  Uhoaminen sallittu. Ja niinhän se vähän vuosien jälkeen on, että sen sijaan että on yksin, on yksin kaksin.

 5. Sun äitis Says:

  Celia,
  tälle nimenomaiselle miehelle on tyypillistä, että kauneinta ja herkintä, mitä hän kenellekään osaa sanoa, on jotain purjehtimiseen liittyvää!

  Tuija,
  uhoaminen oli sikäli ihan typerää, että periaatteessa tarinan alkutilanne oli kovin myönteinen ja tasapainoinen. Ja siinä missä Gorba puhkesi hempeilemään kosimalla uudestaan (vähintään sadannetta kertaa), minä rupesin kyynistelemään.

  Geranium,
  joko huuruton pääsi on kävelyttämisetäisyydellä?

  Kriisi,
  tämä oli sillä tavalla absurdi tilanne, että Gorba on mitä suurimmassa määrin onnellinen kaksin, ja minä kiittämätön lurjus ajoittain yksin kaksin!

 6. Helena Says:

  Ikääntyessä eli eläkkeellä olis kiva, jos tulis puoliskon kanssa jotenkin mukavasti juttuun. Muuten päivistä tulee kovasti kurjia, jos joka hetki pitää kinata. Yhdessä on moni asia kivempaa, mutta silti jokainen tarvitsee omat hetket ja ihan omat jutut.

 7. Kriisi Says:

  SÄ: Liekö joku hermoratajuttu. Ainakin itsellä on se tunne, että jos on liian ahtaassa laatikossa kaksin, se kaksin muuttuu yksikseksi. Onko se laatikko ahdas sitten omien korvien välissä tai oikeasti, se on sit toinen juttu.

 8. Noora Says:

  Kyllä mun täytyy nyt parikymppisenä purjehtijanaisena nyt esittää eriävä mielipiteeni ja todeta, että mun mielestä E-jolla on kymmenen kertaa mielenkiintoisempi ja ketterämpi paatti, kuin kömpelö ja turvallinen 505 ikinä 😉

 9. Sun äitis Says:

  Helena,
  kahdenolo etsii meillä vielä muotoaan, kun sällien muutosta on vasta muutama kuukausi. Tuossa yllä pohdiskelut alkoivat varsin likeisissä ja kaikin puolin riidattomissa merkeissä, eikä lopussakaan kinaan asti päästy. Varsinaisesti naureskeltiin sitä, että yli kolmekymmentä vuotta sitten epäilevämmin avioon astunut Gorba oli vuosien saatossa niin osaansa tyytynyt, ettei lainkaan epäröisi aloittaa alusta, mutta minä huomaan hetkittäin funtsivani, että voisi sitä toisinkin elää.

  Kriisi,
  veikkaan, että laatikko tosiaan on korvien välissä eikä missään muualla. Siis minulla.

  Noora,
  Gorban puheiden ei ollut tarkoitus viitata paatin ketteryyteen, vaan siihen, ettei hän tykkää yksipurjehduksesta (tähän paha kieli sanoisi, että ei tietenkään, kun ei olisi ketään komennettavana). Eli no offence E-jollalle!

  Onko 505 kömpelö? Ainakaan turvalliseksi en sitä mieltänyt, kun joskus nuoruuden hulluudessa gastiksi uskaltauduin. Vaikka me ei kyllä koskaan menty näin lujaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: