Mitä äiti opetti?

Aina silloin tällöin minun on tehnyt mieli kirjoittaa tänne muistiin, mitä Mun äiti aikoinaan opetti. Tässä muistaissani kolme opetusta.

Ensinnäkin äiti opetti, että jääkaappi kannattaa sulattaa kerran viikossa. Nykyisinä automaattisulatuksen aikoina ohje on auttamatta vanhentunut, mutta pätee edelleen sovellettuna pakastimiin. Ei sentään joka viikko, mutta ainakin muutaman vuoden välein olisi hyvä inventeerata pakastimen sisältö ja irrotella jäät.

Erityisen mieleenpainuva opetus oli: Tee äläkä talostele! Muilta murrealueilta tuleville lukijoille tätä on syytä avata. Talostelu on sellaista mukatekemistä, jossa näyttää kuin tehtäisiin, mutta tulosta ei tule. Äiti oli niitä ihmisiä, jotka eivät piitanneet ahkeran näyttelemisestä, joutenkin oli lupa olla, kunhan tehdessään oli tosissaan.

Päinvastoin kuin oma äitinsä, mun äitini myös opetti, että köyhän ei pidä olla nöyrä. Itsenäisiksi äiti halusi meidät kasvattaa, mutta silti empaattisiksi.

Jäin miettimään, mitkä kolme opetusta itse olen antanut lapsilleni. Ainakin muistan sanoneeni, että kannattaa kävellä määrätietoisenoloisena ja katse tiukasti kaukaisuuteen kohdistettuna, jos kiusaajajengi alkaa lähestyä ja lällätellä. Itkeä ei kannata, siitä ne vaan villiintyvät, mutta lyömisessä ei liioin ole ideaa.

Lihapullissa valkopippuri kannattaa korvata maustepippurilla.

Pöytä siivotaan ensin ja sitten vasta lattia.

Niin ja tietty: olen opettanut lapseni macisteiksi!

Nyt niitä tulikin jo neljä, mutkun Spöget halusivat listata tuon pippurijutun ja siivousjärjestyksen ja itse en halunnut jättää Maciiä mainitsematta, se sentään on ollut taloudellisesti kannattavin opetukseni.

***

Mitä sinun äitisi opetti? Entä sinä itse? Kerro kommenteissa, kiitos!

Mainokset

6 vastausta to “Mitä äiti opetti?”

 1. Geranium Says:

  Kaksi äidin opetusta tule heti sen kummemmin miettimättä mieleen:

  Köyhän ei kannata ostaa halpaa ja naisten ei kannata opiskella naisvaltaiselle alalle.

  Tuo ensimmäinen periaate ei välttämättä enää näinä kertakäyttökultuurin aikoina päde samalla tavalla kuin ennen vanhaan, jolloin hinta ja laatu olivat jotenkin paremmassa keskinäisessä suhteessa. Nykyisin on tarjolla varsin hintavaakin tavaraa, joka on aika sutta ja halvassakin tavarassa voi hinta-laatusuhde olla erittäin kohdallaan. Kakkosen puolesta liputan edelleen.

  Kolmas asia ei niin kirkkaasti mieleen sitten tulekaan, mutta käsillä tekemistä äidiltä opin.

  En oikein keksi mitä oppeja olisin omille pojille saanut opetettua – ovat vielä niin pieniä kuitenkin. Mutta ainakin olin yrittänyt tähdentää sitä, että ei saa antaa liian helposti periksi.

 2. Zepa Says:

  Ns. äitini oli pelkästään varoittava esimerkki, joten niin kauan kuin en toista häneltä mitään enkä muistele hänen ”opetuksiaan” muuten kuin juoksemalla päinvastaiseen suuntaan, saatan hyvinkin pysyä kartalla.

 3. Marjut Says:

  Omat saadut opetukset ovat konkreettisempaa sorttia: äiti opetti minut leipomaan erinomaisen hyvää pullaa sekä uskomaan jokaviikkoiseen (ylläpito)siivoukseen. Suursiivousta meillä ei tehty koskaan, enkä ole tehnyt niitä itsekään – kun ei tarvitse, aina on tarpeeksi siistiä. Itsenäiseksi opin myös, sitä ehkä vähän liiankin kanssa (sori ex-poikaystävät).

 4. Celia Says:

  Myös minun äitini opetti, ettei köyhän kannata ostaa halpaa. Mielestäni se on hyvä opetus edelleenkin. En suostu tukemaan kertakäyttökulttuuria. Äidin mielestä Van Houtenin kaakao oli parempaa kuin mitkään O’boyt. Hän opetti tasapuolisuutta ja jakamista: herkut piti jakaa lasten kesken tasakokoisiin osuuksiin.

  Itse asiassa äidillä oli runsaasti erilaisia hokemia, joita kumma kyllä en muistakaan juuri nyt. … muistanpas sittenkin pari: rehellisyys maan perii, sopu sijaa antaa.

  Omille lapsilleni olen yrittänyt opettaa tasapuolisuutta ja reiluutta. Saa nähdä, mitä lapset tuohon sanovat. Rehellisyyttäkin olen opettanut lapsilleni.

  Äiti opetti, että takaisin ei saa kiusata, vaikka joku kiusaisikin. Tästä syntyi esikoiseni kanssa reipashenkinen keskustelu, jossa lapseni kyseenalaisti opetukseni perusajatuksen, että pahantekijääkin pitää yrittää ymmärtää. Myöhemmin olen itsekin kyseenalaistanut tämän, sillä altruismilla voi saada pahaa jälkeä omalle itsetunnolle.

 5. Sun äitis Says:

  Gerannium,
  hyviä ja kotoa tuttuja ohjeita molemmat! Kommenttiasi lukiessani tuli mieleen taannoinen kävelykeskustelumme, kun kahden naisen voimin kerroimme PA:lle, paljonko pukukankaan villaprosentin pitäisi olla!

  Äitiemme olisi kannattanut olla sanomisissaan hiukan tarkempia: vaikkei opiskelekaan naisvaltaiselle alalle, voi homman mokata vielä työllistymisvaiheessa 🙂

  Zepa,
  jep, tästähän on puhuttu ennenkin. Onneksi elämästä voi selvitä myös ilman äidin oppeja.

  Marjut,
  kateeksi käy! Mun äiti olisi esimerkillään voinut kasvattaa minusta kelpo pullanleipojan, mutta siivoaminen missään muodossaan ei kahteen sukupolveen ole ollut meille se juttu. Pullaakaan en sitten alkanut leipoa, kun Gorba on enemmän suolaisen perään.

  Celia,
  Van Houten oli kurssissa myös minun kotonani! Äiti oli myös ylpeä siitä, että oli onnistunut kavattamaan neljä lastaan niin, ettei kukaan koskaan inissyt, että kun toi toinen sai ja minä en!

  Kiusaamisasiat ovat kipeitä. Itse muistaisin selvinneeni tiukalla katseella eteenpäin, mutta aina se ei auta.

 6. madde Says:

  Köyhän ei kannata ostaa halpaa. Asiat kannattaa tehdä kerralla kunnolla.

  Lisäksi kotoa oppina kaikki perustaidot kättelystä ruskeaan kastikkeeseen ja fillarin kumin paikkauksesta siivousoppeihin (osa isän opettamia). nim. opiskelukavereissa oli ihmeen paljon sellaisia, joilla ei perusasiat olleet hallussa..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: