”Omaksi parhaaksenne!”

Oppikouluaikaisen ystävättäreni perheessä oli seitsemän lasta. Nuorin heistä oli Down-poika. Perhe asui rintamamiestalossa joen rannalla. Ison perheen äidillä oli paljon töitä kotona eikä hän millään ehtinyt koko ajan istua vahtimassa lasten tekemisiä.

Joka ikinen kevät jäidenlähdön aikaan joki tulvi pihalle, ja joka ikinen kevät jäälauttojen houkutus sai jonkun lapsista, kielloista huolimatta, uskaltautumaan uhkarohkeisiin leikkeihin.

Ystävättäreni äiti kävi kevät toisensa jälkeen tönäisemässä uskalikon jäiseen veteen. Poimi sitten pois ja sanoi:

Anna olla viimeinen kerta.

Kaikki oppivat kerrasta. Myös se Down-poika.

Muistan, että olin hämmentynyt kuullessani tarinan. Oli aika raaka-roki veto tuuppia lapsia kylmään veteen. Erityisen nolona tikkinä pidin vammaisen pojan tyrkkäämistä jäiden joukkoon. Ja sittenkin: tunsin outoa kunnioitusta tuota äitiä kohtaan. Down-poijan kanssa ei hyssytelty, vaan häntä kohdeltiin just samalla tavalla, kuin muitakin perheen lapsia. Muistan ajatelleeni 13-vuotiaassa päässäni, että teollaan äiti jollain kummalla tavalla osoitti luottamusta poikaan ja hänen kykyynsä oppia kokemuksesta. Eikä luottanut turhaan. (ja sen lisäksi hän myös varmasti vahti tupla tarkkaan pihan tapahtumia!)

***

Viime tingassa ehdin mukaan Vinkeän Väkkyrän vinkkaamaan Kansainvälisen Downin syndrooma -päivän blogikampanjaan.

***

Edellisen naputtelin matkalla Suomi hyvinvoinnin jälkeen -paneeliin, mutta vasta kotiin päästyäni ehdin julkaista. Koska tämä oli jonossa ekana, jää huikean hauskan paneelin puinti hamaan tulevaisuuteen. Sillä aikaa: nauttikaa tweeteistä http://twitter.com/#aaltoes! (tilaisuus esitettiin suorana netissä, nyt sitten toivotaan, että muutenkin oivasti toimineisiin järjestelyihin kuuluu myös tallenteen jakaminen samalla lähetyspaikalla. Mutta ei mitään kiirettä, tämän iltaa voitte juhlia kunniakkaasti läpivietyä tilaisuutta!)

Mainokset

2 vastausta to “”Omaksi parhaaksenne!””

  1. Sun äitis Says:

    Äh, huomasin just, että täällä on kello edelleen viime vuoden kesäajassa1 No, en nyt viitsi viikon takia vaihtaa, olkoot!

    t. Irmeli

  2. Vinkean Äiti Says:

    Kiitos isosti ihanata tarinasta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: