Hetki Teche-blogaajana

Päivitin taannoin Firefoxin. En ymmärrä, mitä hyötyä oli siirtää kotitönö palkin oikeaan laitaan. Toisaalta, kun kerran on avannut aloitussivun yhteen välilehteen, niin eipä sitä kotinappia tarvitse, joten olkoon missä vain. Enemmän minua risoo, etten millään löytänyt RSS-syötteiden tilausnamiskaa. MjP2 vastasi tuskitteluuni, ettei kukaan enää tilaa syötteitä, kun kaikki seuraa Twitteriä, joten mihin sitäkään nappia enää tarvitsee (vastaus oli kenties hieman huumorimielessä heitetty, mutta suuntaa antava). Minä siihen vastasin, että olisi tarkoitus syksyllä taas palata verkko-ohjaajahommiin, ja opettajaopiskelijoiden pitkin webiä kylvämien tuotosten perässä olisi niin paljon helpompi pysyä syötteiden avulla. Voihan se olla, että Twitter-infraa virittelemällä onnistuisi saamaan samanlaisen läsnäolokokemuksen ja vielä jotain ekstraa päälle, mutta olen niin vanha täti, että haluaisin turvautua hyväksi kokemaani ratkaisuun.

Edessä oli siis kaksi mahdollisuutta, joko vaihdan selainta tai löydän sen syötteidentilausnappulan! Selaimen vaihtoa toki olen harkinnut muutenkin. Safaria käytän ”yksityishenkilönä”, mutta opettajatätinä turvaan Firefoxiin, sillä käyttämämme Moodle-oppimisalustan kirjoitteluboxit eivät näy Safarissa wysiwyginä. Aikani etsittyäni löysin kuitenkin paikan, josta sai ladattua rss-nappulan vakipaikalle osoite-luukkuun. Tiedoksi muille mahdollisille eksyksissä olijoille. (kommenteissa saa myös kertoa, mistä toiminto olisi löytynyt Mac Firefoxilla ilman tuon lisäpalikan hakemista).

Edit Mervi kertoi kommenteissa, miten nappulat saa aseteltua mieleiseensä malliin, kiitos! Menee siis näin: Näytä > Työkalupalkit > Muokkaa ja sen jälkeen hiirellä saat heitettyä nappulat, mihin haluat

Kun nyt sitten rupesin tällaiseksi techeilijäksi, kerrottakoon samaan syssyyn kahdesta kilkkeestä, joista kuulin kollegoilta toissapäiväisessä suunnittelusessiossa (olen ollut puoli vuotta sivussa ohjaustoimista ja heti syrjäytynyt niin täysin välinevarustelusta).

Ensimmäinen on Wiffiti. Sillä saa luotua kätevästi kommenttiseinän. Ajattelimme pyytä opettajaopiskelijoilta sen avulla kysymyksiä, joihin on ihan pakko saada vastaus heti ensimmäisenä lähipäivänä. Rauhattomasti välkkyvän seinän sijasta virtaa voi katsella myös ”timelinena”, jolloin kommentit näkyvät aikajärjestyksessä. Upotan alle testiseinän, siihen saa kokeilla liittää omat terveisensä! Kun en ollenkaan tiedä, onko tuossa upotuksessa myös komenttien lähetysluukku, niin lättään tähän linkin sivulle, josta kommentteja voi ainakin laittaa tulemaan! (periaatteessa Wiffitiin voi lähettää tavaraa tekstiviestinäkin, mutta jos oikein ymmärsin, tekstarilähetys toimii vain jenkkioperaattorien kautta.)

http://flash.locamoda.com/wiffiti.com/cloud/cataclysm.swf?id=62764&title=1

Toinen uusi tuttavuus on DROPitTOme. Sen avulla saa kätevästi tehtyä ”tiedostojenpudotuspaikan”, josta isot (max 75 MB) tiedostot solahtavat kätevästi omaan Dropboxiin. Näppärää silloin, jos lähettäjällä ei ole Dropbox-tiliä. Sitä vain ihmettelen, miksei jollakulla olisi Dropboxia, on se sen verran kätevä palvelu tiedostojen varmuuskopiointiin, jakamiseen ja koneesta ja paikasta riippumattomaan saavutettavuuteen! (jos vastaus on, että siks kun kukaan ei ole kutsunut, niin tässä linkki http://db.tt/xlwNnH9).

Toinen Dropboxin tapainen pilvipalvelu on Sugar Sync. Sitä vasta testailen (vähän tuntuu monimutkaisemmalta kuin Dropbox, muutta niinhän ne uudet tuttavuudet aina). Alla on demovideo, ja tässä linkki, jolla voit rekisteröidä ilmaiset 5 Gigaa SugarSynciä ja samalla kasvattaa minun boksini kokoa: https://www.sugarsync.com/referral?rf=d86yrhx6awf25

8 vastausta to “Hetki Teche-blogaajana”

 1. Mervi Says:

  Tuskailin samaa Firefoxin kanssa: sekä kotimökin väärää paikkaa että tutun oranssin neliön olemassaoloa. Sitten minulle neuvottiin, että RSS-tilausnamiska on sen osoitepalkin oikealla puolella ja harmaana.

  Noh. Kotimökin ja tilausnappulan siirron ”oikealle” paikalle keksin sitten vahingossa: Avaa Näytä > Työkalupalkit > Muokkaa ja sen jälkeen hiirellä saat heitettyä nappulat, mihin haluat. Myös mökin ja tialusnappulan. Minä halusin entiselle paikalle ja voiettä, kun helpottui elämä.

 2. Zepa Says:

  Mie en kans ollut tyytyväinen nakkeroiden järjestykseen. Vein hiiren jonkin niistä päälle ja napautin samalla kun painoin ctrl. Aukesi valiko –> customize –> ja tuli ikkuna jossa oli lisää kamoja ja samalla kun ikkuna on auki, pääsi järjestelemään palkin nakkeleita vain vetämällä hiirellä. Joku semmoinen rss-nappi oli myös niissä uusisa nakkeleissa mukana.

 3. Sun äitis Says:

  Mervi & Zepa!
  Oispas säästynyt aikaa, jos olisin ymmärtänyt huhuilla täällä ennen kuin lähdin etsimään apua summanmutikassa! Nyt on minullakin nappulat ojennuksessa! Kiitos!

 4. Armi Says:

  Kiitos, kiitos, Sun äitis ja Mervi! Jos minulla ei olisi ollut tätä blogia tilattuna, en olisi löytänyt sitä puuttuvaa nappia. Joka on nyt siis omalla paikallaan.

  Twiitatkoon nuoremmat, miten paljon lystäävät, minulle rauhallisen illan eräs rutiini on avata Google Reader ja katsoa, kuka on kirjoittanut ja mitä. Eikä ole väliksi, jos katseluväli on pitkä. Mihin tässä muka kiire on, valmiissa maailmassa?

 5. Sun äitis Says:

  Armi,
  kiitos kiitoksesta, lämmitti! Kiitos myös Wiffiti-viestistä!

 6. Erkka Piirainen Says:

  Jos käyttää Google Readeria, niin kulloinkin avoinna olevan sivun RSS-syötteen voi tilata sinne erittäin kätevästi kirjanmerkkipalkkiin tallennetun JavaScript-linkin avulla.

  Eli luodaan käsin uusi kirjanmerkki ja tallennetaan osoite/URL -kenttään seuraava rimpsu:

  javascript:var%20b=document.body;var%20GR________bookmarklet_domain='http://www.google.com';if(b&&!document.xmlVersion){void(z=document.createElement('script'));void(z.src='http://www.google.com/reader/ui/subscribe-bookmarklet.js');void(b.appendChild(z));}else{location='http://www.google.com/reader/view/feed/'+encodeURIComponent(location.href)}

 7. Erkka Piirainen Says:

  Hups, kommentin loppuosa näköjään leikkaantui pois. Eli tuota linkkiä painamalla selain siis haistelee sivun RSS-syötteen ja avaa sen Google Readerissa, jossa sen tilaaminen vahvistetaan.

 8. Helena Says:

  Minä en edes älynnyt, että kotimökin etsintä johtui Firefoxin päivityksestä. Aikansa kesti, että se löytyi. Hyvä, että Sinä pysyt ajan tasalla. Siitä hyötyy suuri joukko seuraajia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: