Minä myös otin pikkasen henkilökohtaisesti

Hei, Jaana!

Olen parasta aikaa itkuinen. Masentuneeksi en sentään itseäni kuvaisi. Mieleni apeus ei ymmärtääkseni johdu sosiaalisen median maailmoissa roikkumisesta. Mielipahaani ei toisaalta helpota käsillä tekeminen. Eheyttävää vaikutusta ei ole ollut edes sillä, että olen parina päivänä tomerin käsin tarttunut siivousvälineisiin (aikomuksenani saada kämppä raivatuksi ennen Spögöjen valmistujaisia). Tämän itkuvirren taustalla ovat ihan fyysisluontoiset sosiaaliset verkostot. Tai oikeastaan tuo yksi lihallinen ydinsuhde. Ja nyt, kuten aiemmissa vastaavissa tapauksissa, olen älyttömän onnellinen, että minulla on virtuaaliystävystö, jonka avulla tuota pikaa tokenen tolkkuihini.

Hyvä Jaana, ihmettelen, millä oikeudella vähättelet minun ystävyyssuhteitteni merkittävyyttä. Ilman sosiaalista mediaa en olisi oppinut tuntemaan monia erittäin läheisiksi kokemiani ihmisiä. Osan heistä olen tavannut kasvokkain, osaa en. Monia olen halannut tavatessani. Nähtävästi aivoni ovat mediavälitteisissä suhteissa riekkuessani näivettyneet jo niin paljon, etten edes osaa tajuta, miten sosiaalisen median käyttö voisi vaikuttaa haitallisesti aivojen rakenteseen.

En itse ole kovin käsillä tekeväinen, joten minun kohdallani kärjistely sosiaalisen median käyttäjä vastakohtanaan käsillä tekijä vielä voikin toimia. Muthei, blogimaailma (vai eikö blogeja lasketa sosiaaliseksi medikasi?) on pulollaan neulovia, virkkaavia, massaavia, tilkkutäkkeileviä, korttiaskartelevia, kakkuaskartelevia jne. tyyppejä. Ei aktiivisuus sosiaalisessa mediassa automaattisesti merkitse, että ihminen on kädetön arjessaan.

Ja mikä muka takaisi, että sosiaalisesta mediasta vapautuva aikani menisi joihinkiin aivojen kannalta parempiin tarkoituksiin? Voihan olla, että alkaisin taas katsella televisiota ja rupeaisin lukemaan naistenlehtiä, puuhia, jotka viime vuosina ovat kutistuneet ihan olemattomiin. Vai onko kiiltävältä paperilta lukeminen jotenkin autuaampaa kuin putkelta lukeminen?

Fyysiset yhteyteni läheisiin ihmisiin vähenivät jo paljon ennen kuin kuulin mitään sosiaalisesta mediasta. Syynä olivat fyysiset etäisyydet. Äitini eläessä, kohta kolmekymmentä vuotta sitten, olivat perheen sisäiset puhelinkulumme yli 1 500 mk (äiti, isä, veli ja me kolme sisarta). En tajua, miksi lankapuhelimeen puhuminen olisi jotenkin jalompaa ja ihmiskunnan tulevaisuuden paremmin säilyttävää kuin skypettely?

Voit tietysti ajatella, että parisuhteeni hetkittäinen tahmaaminen on seurausta sosiaaliseen mediaan syytämästäni ajasta. Että olisin onnellisempi ja tasapainoisempi, jos viettäisin nuo tunnit Gorba käsissäni. Hiukka enempi lähikontaktia voisi tosiaan kummasti priskata päätä. Siinä toivossa minun ei silti kannata hylätä blogeja, sillä Gorba menee kahdeksalta nukkumaan, luin minä illalla blogeja tai en. (Alan salaa epäillä, että seuraavaksi kuulen tutkimusten osoittavan, että aamulla aikaisin herääminen on aivoille parempaa kuin illalla valvominen.)

***

Minäkin katselin Voimalan. Annen, Mediksen ja Virven lailla olin aika hämmentynyt Jaana Venkulan kommenteista. Edit 26.5. Myös Tarmo kirjoittaa Voimalasta.

Ei hän ehkä sanonut, ettei kukaan sosiaalisessa mediassa pyörivä tee mitään käsillään, ja siitä hyvästä heidän kaikkien aivot muhjuuntuvat (hän sanoikin kenties, että käsillä tekemättömyys tai ylipäätään vähäinen kropallisuus uhkaa aivoja, ja tällainen tilanne voi olla edessä, jos ihminen ainoastaan notkuu netissä näpyttelemässä eikä tee juttuja oikeasti). Mut kun ohjelmaa kuunteli itteensä ottavalla mielellä (ja minähän kuuntelin), niin sellaisenkin vaikutelman saattoi saada.

Ehkei Venkula liioin halunnut viestiä, että kaikki sosiaalisessa mediassa solmitut suhteet ovat huonompia kuin reaalimaailmassa syntynsä saaneet. Mutta siltä se kuulosti. Olen luonut sosiaalisessa mediassa niin yksityiselämäni kuin ammattini kannalta korvaamattoman merkittäviä suhteita – hyvänen aika, saatan jopa päätyä nettituttuni anopiksi! Kukaan älköön noita suhteita vähätelkö.

Kuvittelinko senkin, että Venkulasta sosiaalinen media aiheuttaa masennusta? Oma kokemukseni on, että moni masentunut saa netin vertaisyhteisöistä tukea, jota vaille muuten kokonaan jäisi.

Aikoinaan Blogipersoonablogiin blogaajia listatessani hämmästyin, kun monet minulle blogeissaan ekstrovertteinä tutuiksi tulleet ilmoittivat persoonallisuustyypikseen introvertin. Voimalassa yhtenä haastateltavana ollut Mika Tuomola puhui minusta just samasta sanoessaan, että monille reaalimaailmassa aroille ihmisille sosiaalisen median yhteisöt voivat olla voimaannuttavia paikkoja. Kun niissä kokee tulevansa kuulluksi ja hyväksytyksi, uskaltaa kenties kotinurkillakin tulla rohkeammin ulos muiden joukkoon. Myös Tuijan kommentissa – kaikkien ihmisten työ ja arki eivät ole antoisia ja henkisesti rikastavia, ja silloin on kyllä aika kiva olla välillä menestyvä laivueen päällikkö virtuaalimaailmassa – puhuttiin mielestäni virtuaaliyhteisöissä voimaantumisen mahdollisuudesta.

Myös ohjelmassa esiintynyt nuori tulevaisuudentutkija, Jarno, teki minuun huomattavasti kiihkottomamman, sovittelevamman ja laaja-alaiseman vaikutuksen kuin Jaana Venkula. Olenkohan jotenkin asenteellinen?

PS Siinä kyllä olen Jaanan Venkulan kanssa samaa mieltä, että sähköposti on viestintävälineenä ihan toivoton. Oma ratkaisuni gradunteko-ohjeiden tulvasta selviämiseen olisi ollut graduohjauksen organisoiminen pienryhmissä jollain alustalla. Siinä ohjeet olisivat kohdanneet kerralla useamman lukijan (tuoreemmin ja henkilökohtaisemmin kuin sähköpostiviestiä copypastaamalla), mutta mikä vieläkin tärkeämpää, mukaan olisi saatu vertaisryhmän tuki (esim. Turun opettajankoulutuspalautteissa pienryhmän tuki oli se juttu, joka sai korkeimmat pisteet ja eniten kiittävää avointa palauteta).

Muuten: miten pitäisi suhtautua opettajaan, jolle oma luova työ on niin paljon arvokkaampaa kuin opiskelijoiden ohjaaminen, että hän sulkee sähköpostinsa, ettei tulisi häirityksi?

20 vastausta to “Minä myös otin pikkasen henkilökohtaisesti”

  1. iisi Says:

    Olipa miellyttävän analyyttinen ja älykäs vuodatus!

  2. Reetta K Says:

    Kiitos SÄ, erinomaista tekstiä.

    Itselläni ei ole televisiota ollenkaan, mutta onneksi tuo Voimalan jakso oli katsottavissa myöhemmin verkosta Ylen Areenalta.

  3. Sun äitis Says:

    Iisi,
    Vai analyyttinen! Herätessä oli ihan morkkis. Niin siinä aina käy, kun kirjoittaa tällaisia tunnekuohuisia merkintöjä.

    Reetta,
    Areenalta minäkin tämän katsoin, kun Annen kirjoitus sai vihdoin sine asti menemään. Tuijalla jo taannoin luin aiheesta, mutkun se oli tekstin osalta hyvin neutraali ja provosoimaton juttu, en innostunut kylliksi, että olisin muka-kiireessäni katsonut ohjelman.

  4. Virve Says:

    Hyvä kirjoitus, SÄ! Paitsi, että se on Virve eikä Virpi ;D

    Näköjään aika moni meistä oli ottanut Venkulan sanat itseensä. Minäkin tosiaan kirjoitin omaan blogiini Voimalasta ja sitten eilen piti vielä palata Annen blogiin jatkamaan ajatusteni esilletuomista.

    Olen kyllä paljon miettinyt sitä, mikä niissä Venkulan sanoissa on, kun ne kiihdyttävät. Venkulalla on voimakkaita mielipiteitä sosiaalisesta mediasta, ilman omakohtaisia kokemuksia.

    Sähköpostin perusteella ei tosiaankaan voi vetää kovin yhtäpitäviä väitteitä kaikkiin välineisiin. Sähköposti ei ole paras mahdollinen väline välittää gradunteko-ohjeita vaan jokin oppimisalusta. Luin jostakin keskustelusta jonkun käyneen graduntekoverkkokurssin. Ei vain ollut minun aikanani verkkokursseja. Oli kylläkin ahdas seminaarihuone, jonne parikymmentä opiskelijaa ahtautui kerran viikossa odottamaan omaa ongelmanesittelyvuoroaan. En muista, kuinka antoisana pidin omaa gradukurssiani aikoinaan (olen kuitenkin sellaiselle päässyt, mikä oli aikoinaan melkoinen edistysaskel). Päällimmäisenä muisikuvana on kuitenkin se, että olimme fyysisesti läsnä, mutta henkisen läsnäolon suhteen oli vähän niin ja näin, ainakin omalta kohdaltani, sillä yleensä olin tullut paikalle kiireisenä ja väsyneenä pitkän työpäivän päätteeksi. Jos kurssi olisi pidetty verkossa, olisin voinut osallistua keskusteluun silloin, kun itselleni olisi parhaiten sopinut.

  5. Virve Says:

    Onneksi olkoon Spögöille heidän valmistumisensa johdosta! Onnea myös lasten perheelle, erityisesti heidän äidilleen. 🙂

  6. Jani Says:

    Enpä taida edes katsoa, sillä sosiaalipsykologi, joka on noin pihalla sosiaalisesta mediasta ja sen merkityksestä, ei ole vaivaantumiseni arvoinen. Jos Venkula olisi perillä yksilöpsykologiastakaan, hän ehkä ymmärtäisi, että hänen vastenmielistymisensä johtuu vain siitä, että aika on ajanut hänen ohitseen. Siinähän ei ole mitään noloa sinänsä, ettei pysy vauhdilla muuttuvan maailman perässä, mutta sen peittely tuollaisilla näkemyksillä sen sijaan on äärimmäisen vahvasti sitä.

    Jaksuja valmistujaisten valmisteluihin!

    P.S.: Huomasin tässä yhtenä päivänä, että Seesmic on uudistunut ja on nyt käytettävyydeltään paljon entistä parempi. Videoittesi lataaminenkin onnistuu nyt suoraan sieltä sivustolta, eli pelkkään katseluun ei enää tarvitse flashia.

  7. sinikka Says:

    Minäkin katsoin ohjelman Areenalta vasta näitten blogikirjoitusten innoittamana, vaikka siitä oli ollut paljon puhetta meidän opettajainhuoneesta TV-esityksen jälkeen. Kovasti saivat muutosrintavastaiset ja teknofobit tukea ja vettä myllyynsä Venkulan mielipiteistä. Ja minä, ainoa sosiaalisen kokeilija koulussani, sain hyväätarkoittavia neuvoja, että eikös sinunkin pitäisi viettää vähän vähemmän aikaa siellä netissä!

    Minuun kiinnitti eniten huomiota ruuminkieli siinä ohjelman jälkiosassa, jossa kaikki haastateltavat olivat yhdessä. Huomasitteko, miten Venkula istui aivan omassa ylväässä maailmassaan ilmeenkään värähtämättä, eikä kyllä yrittänytkään oikeasti kuunnella ja ymmärtää mitä muut sanoivat, vaan etsi vain sopivaa rakoa, jolloin voisi taas laittaa saman ’käsillä tekemisen’ ylistyslevyn päälle.

    Venkula on vanhan hierarkkisen akateemisen maailman puolustaja, katederiltä totuuksia lateleva tiedonvartija, jota hänen koko olemuksensa viestitti. Aiheesta herännyt keskustelu on ollut virkistävää ja avaa näkökulmia. Nuorten kanssa toimiessa on toki hyvä pitää tuntosarvet valppaana överiksi menevän netissäroikkumisen suhteen. Mutta koska maailma on niin monisävyinen ja asiaan liittyy niin monia puolia – hyviä kuin huonojakin – kuten näissä blogikommenteissa on hyvin tullut esille, niin taidanpa jättää Venkulan melko rajoittuneet mustavalkoiset mielipiteet omaan arvoonsa.

  8. Takaisin Kallioon Says:

    En ole ohjelmaa nähnyt ja täten (ulkomailla oleilevana) täysin blogikirjoitusten varassa, mutta eikös tuota samaa logiikkaa voisi soveltaa yliopistoihikin… Että se muheuttaa aivot kun ei tehdä käsillä… 🙂

    Itselle sosiaaliset mediat ovat muun muassa loistavia yhteydenpitovälineitä kavereihin kun se fyysinen välimatka on liian pitkä ”normaaliin kanssakäymiseen”.

  9. Kriisi Says:

    Mä teen kyllä käsillä koko ajan, kun kirjoitan! 🙂

  10. refanut Says:

    Lähetäthän kirjoituksesi Venkulalle – vaikka meilaamalla. Sinällään harmi, että ihminen, joka toi aikanaan opiskeluun uutta näkökulmaa on ilmeisesti juuttunut siihen. Muistaakseni hänen oma uransa oli epätavallinen. Kuitenkin, jos kommentit menevät matkassa, Venkulan olisi syytä seurata tässä mainittuja blogeja.
    Mutta hyvänen aika, tässä tulee esikatselu suoraan näkösälle kera kehotuksen Älä emmi! Upeaa.

  11. Tarmo Toikkanen Says:

    Oma kannanottoni

  12. Sun äitis Says:

    Virve,
    Äh, anteeksi! Korjattuna on.

    Kiitos myös onnitteluista. Edelleen odottelen ihmettä tapahtuvaksi: ehkä tämä kämppä raivaa itse itsensä viikonloppuun mennessä.

    Jani,
    Kannattaa ehkä sittenkin katsoa. Esimerkiksi tämä kirjoitus oli sen verran tunnekuohuisasti kirjoitettu, että saatoin (tarkoittamattani) päätyä vääristelemään Venkulan sanomisia.

    Huomasin itsekin, että Seesmic on uudistunut, kun kävin pitkästä aikaa heittämässä sinne kommentin (HAAGA-HELIAssa on syksyllä iiiso sosiaaliseen median(kin) kurkistava seminaari, jonka valmisteluun liittyen sanoin jotain siitä, miten itse käsitän rajattoman oppimisen)

    Sinikka,
    kun nyt otit puheeksi tuon ruumiinkielen, niin satuitko katsomaan Tuijan omalla kamerallaan kuvaaman pätkän ohjelman lopusta? (merkintä löytyy edeltä Tuija-linkin takaa) Aika mielenkiintoinen ensikommentti Venkulalta ohjelman päätyttyä. Jarno (sukunimi unohtui) oli kyllä suloinen ja hyvin käyttäytyvä nuorimies tuonkin videon perusteella + myös Mika Tuomola esiintyi edukseen ”virallisten kameroitten sammuttua”.

    TaKal,
    hei pitkästä aikaa! Niinpä, varmasti juuri kaukana kotoa osaa erityisen paljon arvostaa näitä sähköisiä yhteydenpitomuotoja.

    Kriisi,
    joo käsin minäkin kirjoitan, mutta pelkkä sormien liike ei kuulemma riitä pitämään aivoja kondiksessa!

    refanut,
    en taida tätä kirjoitusta lähettää eteenpäin. Perustelu: tällaiset hetkessä heitetyt tunteelliset kirjoitukset on helppo ohittaa asiattomina. Annen, Virven ja Tarmon asiallisten kirjoitusten sen sijaan soisin päätyvän Jaana Venkulalle. Anne jo oikeastaan lupasikin lähettää pohdintansa + kommentit Venkulalle. Sinne siis kantsii käydä lisäämässä omakin kommenttisi, niin mene perille asti!

    Tarmo,
    asiaa! Pyskologin näkemys olikin hyvä saada! (Ajattelin jo päivällä, että kehtaiskohan pyytää Kirsti Lonkalta vastinetta Venkulan puheenvuoroon. Tai hei, Tuija, olisikohan nuo leidit mahdollista saada johonkin ohjelmaan yhdessä?

  13. minh Says:

    Joo, mutta oli miten oli, voin sanoa ihan itseni ja A:n puolesta, että tämä nettiyhteys meidän kolmen välillä(koulu-live-netti) on ollut ihan merkityksellinen ja sellainen, joka on tuonut hauskan ja hyvän yhteyden meidän välille, vaikka se olisi kuinka merkityksetön maailmankaikkeuden toiminnan kannalta. Ja ne lenkkarit vielä!

    Helvetti soikoon, en vähättelisi kenenkään sosiaalisia yhteyksiä, olivat ne sitten fyysillisiä tai internetissä tapahtuvia, kukaan ei voi tietää, mitä joku kontakti voi toiselle merkitä.
    -minh-

  14. Sun äitis Says:

    Minh,
    Äh, punastun!

    Uskon kyllä, että minun ja A:n kontakti oli aikoinaan merkityksellinen: rähistiin ensin pari kertaa kunnolla, ei hyssytelty, lopulta varmaan kumpikin nähtiin toisemme aika rehellisesti hyvine ja huonoine puolinemme. Siitä sitten oli hyvä jatkaa ammattiin.

    Minun on vaikea äkkiseltään nähdä, mitä oikeeta annettavaa näillä minun ryöpsähdyksilläni voisi olla sinulle. Sen sijaan tunnistan hyvin, että sinun avoimia postauksiasi lukemalla olen oppinut yhtä ja toista sellaista, mitä minun opettajana, erityisopettajana ja nyt opettajankouluttajana puuhatessani on hyvä tuntea.

    No, ehkä minun kontribuutioni suhteeseemme onkin just ne tossut 🙂

  15. Rumdum, Iris Orb (Ms) Says:

    Se Venkula kuulostaa aika yksinkertaiselta.

  16. Anne R Says:

    Joo refanut olen tosiaan lähettämässä oman blogikirjoitukseni kommentteineen etanapostilla menemään Venkulalle (ihan pian, että jos joku vielä haluaa jotain matkaan, niin kommentteja mahtuu).

    Jäi erityisesti kiinnostamaan se, mihin aivotutkimuksiin hän viittasi – paitsi Voimalassa myös radion Ajantasan lauantaivieras -ohjelmassa. Ollaan juuri rakentelemassa iBrain-kirjan lukupiiriä Wikiopistoon ja olisi ihan mukavaa laventaa näkökulmaa.

    Sinällään pidän oikein hyvänä, että ihmiset suhtautuvat eritavoin maailman ilmiöihin ja ottavat kantaa. Se taas, millä perusteilla argumentoi on oma lukunsa. Jos argumentti olisi ollut, että minä Jaana Venkula nyt vaan satun olemaan tätä mieltä piste, niin se olisi ollut ihan jees ja reilu peruste. Maailmaan mahtuu mielipiteitä, eikä kenekään tarvitse fanittaa sosiaalista mediaa, täällä on ihan riittävästi ihania ihmisiä. Mutta jos nimiä mainitsematta vedotaan ”ihan vakavasti otettaviin” aivotutkijoihin (vai käyttikö Venkula ilmaisua oikeat aivotutkijat), niin tekee mieli tutustua, että kuka/ketkä ja millä perusteilla, millaista näyttöä ja millaista tukea tiedemaailmassa.

    Olisi kyllä verratonta nähdä tai kuulla Jaana Venkula ja Kirsti Lonka keskustelemassa ihmisen oppimisesta kognitioiden näkökulmasta. Onko skypeluennolla opittu laulutekniikan niksi aivoissa jotenkin erilainen kuin koulun musiikkiluokassa naamatusten opittu?

  17. Maurelita Says:

    Minäkin otin itseeni (kiitos tvkaistan ohjelman pystyi katsomaan myös ulkomailla !!!), ihan tuohduin Venkulan kannanottoja. Mikä on raivostuttavampaa kuin kritiikki ihmiseltä joka ei aihetta tunne, ymmärrä eikä haluakaan ymmärtää ?

    Itselleni nettiyhteisö on ollut korvaamaton henkireikä ollessani jumissa kotona erinäisiä kuukausia, ilman sitä olisin tullut mökkihöperöksi erakoksi.

    Mutta ainakin tästä pulppuili mielenkiintoinen keskustelu !

  18. Aimo Says:

    Huh, aikamoinen venkula (venkuloiminen on meidän perheessämme hankalaa käytöstä).

    Jos kaipaat muuta mietittävää, on blogissani sinulle tehtävä.

  19. Mustavalkoista ajattelua ja lämmintä ilmaa - Ylen Voimala käsittelee sosiaalista mediaa - tarmo.fi Says:

    […] Venkulan argumentointi herätti blogosfäärissä melkoisesti keskustelua: ainakin Anne Rongas, Irmeli Pietilä, Virve, ja Eero Leppänen ovat blogeissaan avautuneet aiheesta. Katselimme Voimalan jakson […]

  20. Mustavalkoista ajattelua ja lämmintä ilmaa – Ylen Voimala käsittelee sosiaalista mediaa Says:

    […] Venkulan argumentointi herätti blogosfäärissä melkoisesti keskustelua: ainakin Anne Rongas, Irmeli Pietilä, Virve, ja Eero Leppänen ovat blogeissaan avautuneet aiheesta. Katselimme Voimalan jakson […]

Jätä kommentti